23948sdkhjf

Konkurser: - På én nat væltede det ind med henvendelser

Frygten for at gå konkurs eksisterer i stort set alle brancher, men især enkeltmandsvirksomhederne er lige nu i panik, lyder det fra konkursernes frontlinje.

Svend Røge er ked af, at han bliver bedt om at fortælle om de mange mails og telefonopkald, han og kollegaerne har fået fra bekymrede virksomheder vedrørende konkurser.

Læs også: 100 ekstra milliarder skal sikre erhvervslivet

Siden grundlæggelsen i 2007 har Early Warning haft til formål at vejlede og rådgive erhvervsvirksomheder i krise. Formålet har været at forebygge frem for at bekæmpe.

Men efter statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 11. marts lukkede store dele af landet ned, er Svend Røge – der har titel af National Projektleder – og kollegaerne billedligt talt gået fra at opsætte brandalarmer til at slukke en skovbrand med det, der kan virke som en haveslange.

Væltede ind hele natten

Fakta: Early Warning

Early Warning er et landsdækkende initiativ som siden 2007 har hjulpet mere end 5.500 mindre danske kriseramte virksomheder.

Grundlæggende er Early Warning baseret på tre bærende søjler: Otte Early Warning-konsulenter fra de regionale Erhvervshuse, 20 insolvensadvokater fordelt over hele Danmark og et korps af cirka 100 erfarne frivillige erhvervsfolk, der alle bidrager med rådgivning og vejledning.

Ifølge Early Warnings egne opgørelser, lykkes man i halvdelen af tilfældene med at rette virksomheden op, mens yderligere en andel rekonstrueres.

Og selv om Early Warning koster 7,5 mio. kroner at drive, er der tale om en overskudsforretning, da indsatsen nedbringer den offentlige gæld, fremgår det af hjemmesiden.

- Henvendelserne væltede ind, så snart det pressemøde var overstået, siger Svend Røge, som ikke har haft et roligt øjeblik siden da.

Læs også: Restauranter må stadig vente på genåbning

- Jeg har ikke tal på det, men vi får i hvert fald 20 gange så mange henvendelser, som vi gør det normalt, vurderer Svend Røge, som sammen med kollegaerne har ydet vejledning til 5.500 virksomheden fra 2007 til 2020.

Det tal bliver helt sikkert forøget markant, når skaderne engang kan opgøres. Det kan de ikke endnu. Heller ikke når det gælder brancher. Det brænder nemlig ikke nødvendigvis mere på det ene sted end det andet – der er stort set ild over det hele.

- Der er en dynamik i, hvordan det udvikler sig. Vi er nu nødt til at henvise de mange henvendelser om hjælpepakker til vores kollegaer i erhvervshusene. Det har vi ikke ressourcer til at tage os af.

Hjælper to virksomhedstyper

Læs også: Regeringen speeder genåbning op - udvider fase et

Early Warning hjælper derfor især to typer af virksomheder under coronakrisen.

- Vi er nødt til at fokusere kræfterne på intensivafdelingen, ligesom på sygehusene. Så vi træder til, når vi kan se, at virksomheden ikke kan tåle flere slag. Det gælder for eksempel dem, der ikke har været sunde og trimmede i forvejen, så vi ved, de står foran at få et nej i banken, mens de venter på effekten af hjælpepakkerne.

- Den anden gruppe er dem, der kan holde skruen i vandet en måned eller to takket være hjælpepakker, udskydelse af moms og så videre. Her træder vi til med hjælp til at finde ud af, hvad der er af alternativer, hvis det ikke slår til. Vi ser altså på mulighederne for at videreføre driften, hvis virksomheden alligevel havner i en truende situation, siger Svend Røge.

Kommer til at mangle smøremiddel

Læs også: Regeringen genåbner Danmark gradvist efter påske

Han understreger, at Early Warning normalt får henvendelser fra stort set alle dele af erhvervslivet. Den gennemsnitlige virksomhed omsætter for 5 mio. kroner, men de seneste uger har især solo-iværksættere henvendt sig.

Det bekymrer Svend Røge.

- Mange af dem er konsulentvirksomheder, der fungerer som ”smøremiddel” i forskellige processer hos de større virksomheder. Hvis de går konkurs, vil erhvervslivet som helhed tabe en hel del viden og indsigt, frygter konsulenten.

Et stærkere samfund bagefter

Og så er vi på en måde tilbage ved begyndelsen. For Svend Røge er ikke en mand, der holder af hverken at slukke skovbrande eller sprede frygt. Han er uddannet til at se muligheder – og det gælder også i den nuværende situation.

- Det kan lyde mærkeligt, men personligt er jeg pavestolt over at leve i et samfund, hvor sammenhængskraften er så stor. Jeg er voldsomt imponeret over, hvordan alle fra Folketinget til arbejdsmarkedets parter og alle de frivillige alle steder er gået ind i det her. Det gør også, at jeg tror på, at vi kommer til at stå helt vildt stærkt som samfund på den anden side.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Luksus-pizzakæde er konkurs i Danmark

Geia Food med ny rekord er klar til yderligere vækst

Aftale med Kokkelandsholdet er guld værd for Gråsten Fjerkræ

Damhuskroen har fået ny ejer - solgt for tocifret millionbeløb

Dagrofa Foodservice forlænger aftale med hotelgigant

En uge efter genåbningen: Politiet roser restauranter, cafeer og værtshuse

Nyhedsbrev

4.797 modtager nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Cateringvirksomhed er rykket ind i forsamlingshus

Aarhus og København skal gå forrest med klimavenlig mad i kommunale køkkener

Meyers åbner to corona-sikrede drivhusrestauranter

Too Good To Go lander ny, stor aftale

20-årig bliver restaurantchef hos hurtigtvoksende burgerkæde

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Færre end normalt spiser ude trods restauranters åbning

Politi: Åbning af spisesteder gik over al forventning

Fire køkkener nomineret til Køkkenprisen

Sushikæde på vej mod sit største underskud

Restauranters åbning betyder intet uden gæsters købelyst

Noma genåbner som burgerbar

Her er de nye retningslinjer til restauranter, caféer og værtshuse

Kro har corona-udvidet med en pølsevogn

Nye anbefalinger åbner for landets buffeter

Kendte investorer redder to konkursramte Michelin-restauranter

Genåbnede restauranter kan få problemer med varemangel

DE: Genåbning af restauranter og cafeer kan sikre 170.000 job

Konkursramt restaurant genopstår

Flere penge til presset Joe & The Juice

Vestjysk restaurant melder udsolgt med to go-fisk

Gourmetbutik klarer sig gennem krisen med nyt koncept

Restaurant konkurs efter brand

Restauranter må stadig vente på genåbning

Webinar: Sådan kan man tackle krisen

Nordjyske måltidskasser er et hit: Markant fremgang for Skagenfood

Se alle Medlemmernes egne nyheder

De nominerede til Kantineprisen 2020 er...

Mere genanvendelse er ikke helt sort

GTS-institutternes teknologiske infrastruktur

Charles Christensen A/S har vundet stor rammeaftale

ANSUL Automatisk brandslukning præinstalleret fra fabrikken

Styr på kølekæden?

Kåret som Eliteleverandør 2020 til det offentlige

Gode rengøringsvaner fjerner spild af tid og ressourcer

Recirkulationsemhætte

Plastpalle af 100% genbrugsplast fra danske husholdninger

Nem frokostordning

Termokasser til de kommende konfirmationer og bryllupper

Tag kontrollen over uønskede bakterier med hygiejneklude som

Når der ikke må gå fisk i maskineriet

Højeffektiv Jet filtreringssystem til Showkøkkener

Hvorfor skal du vælge refurbished, når du køber IT?♻

Trækfri og Hygiejnegodkendt indblæsningsarmatur til køkkener

ISS køkkenchef bliver bestyrelsesmedlem i REFOOD mærket fore

Loftsmonteret udsugningsboks

Økologien blomstrer med kØkkenprisen 2020

Har du husket lovpligtig eftersyn af dit køleanlæg?

Skal din ismaskine have en glad SMILEY?

Køkkenventilationsloft med automatisk filtervask

Køkkenventilationsloft med lavimpulserstatningsluft

Opbevarer du din medicin korrekt?

Send til en kollega

0.52