23948sdkhjf

3F om sexchikane på restauranter: Der er brug for ny kultur

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Alt for mange elever i hotel- og restaurationsbranchen bliver udsat for sexchikane, og der kan være behov for skrappere regler, så virksomhederne får ansvar for chikanen.

Det mener fagforeningen 3F, der organiserer medlemmer i branchen.

Udmeldingen kommer på bagkant af en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder blandt elever, der er ved at uddanne sig til tjenere, kokke eller receptionister.

37 procent af 270 deltagende elever svarer ifølge Politiken, at de er blevet udsat for krænkende eller grænseoverskridende adfærd.

Det kan være kommentarer om tøj, tilbud om sexlegetøj, klap i numsen, kys, at få vist nøgenbilleder, tilsendt porno, uønskede kontaktforsøg eller voldtægt.

- Vi er godt klar over, at der er udfordringer med sexchikane, men vi er noget forbavsede over omfanget, siger Bo Christensen, der er forhandlingssekretær i 3F.

- Det kan vi ikke leve med, og det skal stoppes. Det kræver en markant kulturændring. Det er både ubehageligt for den enkelte, og det kan også betyde, at unge forlader deres uddannelser, siger han.

3F ser gerne, at der bliver indført skrappere regler, så virksomhederne kan gøres ansvarlige for andres chikane. Men i første omgang handler det om et opgør med en hård jargon.

- Det er en branche, hvor der er stor mangel på arbejdskraft, og så dur det ikke, hvis man ikke behandler eleverne godt, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at det er arbejdsgivernes ansvar at sikre et fysisk og psykisk sundt arbejdsmiljø, og det skal vi måske være endnu bedre til at italesætte, siger Bo Christensen.

Han ser også et behov for, at der bliver sat større fokus på sexchikane i undervisningen på erhvervsskoler.

Det bygger han på, at knap halvdelen af eleverne i undersøgelsen, der har været udsat for hændelserne, ikke kalder det sexchikane.

Hos arbejdsgiverorganisationen Horesta påpeger juridisk chef Pia Voss, at det ville være oplagt at sammenligne med andre brancher, og at problemet også kan handle om ungdomskulturen generelt.

- Når det er sagt, er det ikke acceptabelt, at der finder krænkende adfærd sted på arbejdspladser.

- Det er også arbejdsgivernes ansvar, og vi opfordrer til, at de i for eksempel personalehåndbøger gør meget klart, hvad man accepterer. Horesta har netop indledt et samarbejde med 3F om at lave oplysningsmaterialer, siger hun til Politiken.

/ritzau/

Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ny manual giver 60 siders bud på fremtidens emballage

Brancheorganisation: Kokkes forhold kan let kontrolleres

Sønderjysk slagter er rykket ind i alle Lidl-butikker

Glæde og kritik hos Horesta: Lettere adgang til arbejdskraft - men ...

Han tjener millioner på "verdens bedste bøf"

1

Kendt burgerkæde med nyt minus

Nyhedsbrev

4.668 modtager nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Det Danske Madhus vandt alligevel madkrigen

Pizzaplaner: Skandaleramte Domino's når slet ikke sit mål

1

Dansk cateringkæmpe når nye højder

Euro Cater: Ja, vi leder efter en ny ejer

Rotte lukkede hotel - indehaver måtte lave 900 kuverter i fremmed køkken

Cofoco og Naturli’ går i samarbejde om færdigretter "i kokkekvalitet"

Svensk restaurant-koncept vil ud i hele Danmark

Takeaway: Wolt har fart på

Geia Food køber op igen

3F om sexchikane på restauranter: Der er brug for ny kultur

Gæstemangel: Gorm's Pizza skrumper

Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter

Madklubben-stifter hædret med pris

Måltidsfirma får flere millioner fra modemilliardær

Fynboer laver enorme mængder andelår, hakkebøffer og kamsteg

Udvælgelse: Randers Street Food vil holde kokkeprøver før åbningen

Homemate skal levere hverdagsretter til nemlig.com

Nu kan babyer også få måltidskasser

Smørrebrødsforretning er vokset

Skagenfood har nu en klimakasse

Drama afgjorde DM i Østersåbning 2019 på Mors

Tag med et kig ind i fremtiden: Sådan skal vi spise

Madmøder skal skabe vækst og udvikling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Luftrensning fra Restauranter

Rebild Kommune mindsker madspild med Dankost Pro

GTS: Sådan accelererer vi dansk innovation

Solina Denmark opruster Foodservice-forretningen

Køkkenventilationsloft med automatisk filtervask - KCW

Nu kæmper 1.000 medlemmer af REFOOD mærket mod madspild

SMV’er om Finanslov: 3 strikes og 1 out

Nyt samarbejde ser på bæredygtig udnyttelse af rejeskaller

Røg i køkkenet!

Spangsberg Chokolade: Det søde logistikliv

Undgå røg i køkkenet!

Oplad din mobil direkte i bordlampen

Åben Ild i professionelle køkkener!

Sådan bidrager Superfos til den cirkulære økonomi

Julekalender: Vind chokolade med GS1

Med Havegrillen i Køkkenet

Menukasser til levering af årets nytårsmenu

Fra stregkode til RFID: Standarder gør rejsen nemmere

Få styr på dagens omsætning med Billy Regnskabsprogram

Specielt køkkenudstyr kræver specielle løsninger!

6.000 børn kan få deres madrester med hjem

Hvad er forskellen på stregkoder og tallene nedenunder?

Pease - God mad fra ærten

Har du styr på dit GTIN-varenummer?

LED Lys til emhætter - Haltons nye Kulinariske Lys

Send til en kollega

0.143