23948sdkhjf

Seminar sætter fokus på nye måder at undgå sygdom via fødevarer

| Af Redaktionen/-nok | Tip redaktionen om en historie
Via det såkaldte SAFE-projekt har Københavns Universitet og private virksomheder udviklet nye og effektive løsninger, der gør fødevarer sikre ved hjælp af naturlige biokonserveringsmetoder.

Og nu inviterer samarbejdspartnerne repræsentanter for fødevareindustrien til et åbent seminar 25. september. Her vil den nye viden, der giver forbrugerne endnu bedre beskyttelse mod fødevarebårne, sygdomsfremkaldende bakterier, blive præsenteret.

Samarbejdspartnerne bag TOP SAFE-projektet har anvendt avancerede biokonserveringsteknikker til at udvikle effektive, naturlige værktøjer, der kan beskytte friske grøntsager, mælkeprodukter, fjerkræ og rødt kød mod salmonella, e. coli, campylobacter og listeria.

ISI Food Protection, der er et ekspertisecenter for anvendt fødevaremikrobiologi, har været leder af projektet i samarbejde med Københavns Universitet, Arla Foods, Danish Crown, Flensted, Danpo og det danske videncenter for landbruget, SEGES.

- Udover at løfte Danmarks allerede høje standard inden for fødevaresikkerhed op på et endnu højere niveau har TOP SAFE leveret resultater, der vil mindske madspildet markant. Forsøg udført på et slagteri har for første gang også dokumenteret virkning af vores biokonserveringsmetoder i fuldskalaproduktion, siger Anne Elsser-Gravesen, der er medejer af ISI Food Protection og projektleder for TOP SAFE-projektet, i en pressemeddelelse.

De nye værktøjer består af bakteriofager – eller bare fager – som er bakteriernes naturlige fjender. Københavns Universitet har gennem omfattende forskning indkredset og testet 200 fager, der kan angribe og udrydde bestemte stammer af sygdomsfremkaldende bakterier.

Lone Brøndsted, der er professor i fagbiologi og biokontrol, forklarer i pressemeddelelsen:

- Hvor der er mange bakterier, er der også mange fager. Vi indsamler dem fra små søer i for eksempel Zoologisk Have og parker og fra spildevand. Herefter isolerer vi dem, karakteriserer dem og undersøger præcis, hvilke bakterier de kan slå ihjel, deres virkeevne, og hvor sikkert det er at anvende dem i fødevarer.

Opfølgningsprojekt på vej
TOP SAFE-projektet nærmer sig sin afslutning i efteråret, og der er allerede afsat midler til et opfølgningsprojekt – CAMPACT – der skal fortsætte udviklingen og afprøvningen af løsninger til bekæmpelse af campylobacter i fersk fjerkræ.

- Anvendelsen af bakteriofager i biokonservering er en forholdsvis ny teknologi, der viser yderst lovende resultater i kampen mod listeria og salmonella. Vi ser dog allerede en væsentlig begrænsning for campylobacter. I CAMPACT-projektet vil vi undersøge og udvikle den næste generation af fagbaserede teknologier, der fokuserer på hele værdikæden, forklarer Anne Elsser-Gravesen.

Det gratis seminar 25. september foregår i Agro Food Park i Aarhus. Der er et begrænset antal pladser, som tildeles efter først til mølle-princippet.

Ønsker man at deltage, skal man sende sit navn og sin organisation i en mail til event@agrofoodpark.dk.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Tre plantedrenge har hul igennem til Coop

Falengreen køber sig til mere convenience

Horesta støtter karantæne ved svindel med kinesiske kokke

Stor sushikæde: Vi bliver tilbudt kinesiske beløbskokke

De vil gerne ansættes på beløbsordningen, men så arbejde mange flere timer.

Ny manual giver 60 siders bud på fremtidens emballage

Brancheorganisation: Kokkes forhold kan let kontrolleres

Nyhedsbrev

4.671 modtager nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Sønderjysk slagter er rykket ind i alle Lidl-butikker

Glæde og kritik hos Horesta: Lettere adgang til arbejdskraft - men ...

Han tjener millioner på "verdens bedste bøf"

1

Kendt burgerkæde med nyt minus

Det Danske Madhus vandt alligevel madkrigen

Pizzaplaner: Skandaleramte Domino's når slet ikke sit mål

1

Dansk cateringkæmpe når nye højder

Euro Cater: Ja, vi leder efter en ny ejer

Rotte lukkede hotel - indehaver måtte lave 900 kuverter i fremmed køkken

Cofoco og Naturli’ går i samarbejde om færdigretter "i kokkekvalitet"

Svensk restaurant-koncept vil ud i hele Danmark

Takeaway: Wolt har fart på

Geia Food køber op igen

3F om sexchikane på restauranter: Der er brug for ny kultur

Gæstemangel: Gorm's Pizza skrumper

Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter

Madklubben-stifter hædret med pris

Måltidsfirma får flere millioner fra modemilliardær

Smørrebrødsforretning er vokset

Skagenfood har nu en klimakasse

Drama afgjorde DM i Østersåbning 2019 på Mors

Tag med et kig ind i fremtiden: Sådan skal vi spise

Madmøder skal skabe vækst og udvikling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Luftrensning fra Restauranter

Rebild Kommune mindsker madspild med Dankost Pro

GTS: Sådan accelererer vi dansk innovation

Solina Denmark opruster Foodservice-forretningen

Køkkenventilationsloft med automatisk filtervask - KCW

Nu kæmper 1.000 medlemmer af REFOOD mærket mod madspild

SMV’er om Finanslov: 3 strikes og 1 out

Nyt samarbejde ser på bæredygtig udnyttelse af rejeskaller

Røg i køkkenet!

Spangsberg Chokolade: Det søde logistikliv

Undgå røg i køkkenet!

Oplad din mobil direkte i bordlampen

Åben Ild i professionelle køkkener!

Sådan bidrager Superfos til den cirkulære økonomi

Julekalender: Vind chokolade med GS1

Med Havegrillen i Køkkenet

Menukasser til levering af årets nytårsmenu

Fra stregkode til RFID: Standarder gør rejsen nemmere

Få styr på dagens omsætning med Billy Regnskabsprogram

Specielt køkkenudstyr kræver specielle løsninger!

6.000 børn kan få deres madrester med hjem

Hvad er forskellen på stregkoder og tallene nedenunder?

Pease - God mad fra ærten

Har du styr på dit GTIN-varenummer?

LED Lys til emhætter - Haltons nye Kulinariske Lys

Send til en kollega

0.172