23948sdkhjf

Seminar sætter fokus på nye måder at undgå sygdom via fødevarer

| Af Redaktionen/-nok | Tip redaktionen om en historie
Via det såkaldte SAFE-projekt har Københavns Universitet og private virksomheder udviklet nye og effektive løsninger, der gør fødevarer sikre ved hjælp af naturlige biokonserveringsmetoder.

Og nu inviterer samarbejdspartnerne repræsentanter for fødevareindustrien til et åbent seminar 25. september. Her vil den nye viden, der giver forbrugerne endnu bedre beskyttelse mod fødevarebårne, sygdomsfremkaldende bakterier, blive præsenteret.

Samarbejdspartnerne bag TOP SAFE-projektet har anvendt avancerede biokonserveringsteknikker til at udvikle effektive, naturlige værktøjer, der kan beskytte friske grøntsager, mælkeprodukter, fjerkræ og rødt kød mod salmonella, e. coli, campylobacter og listeria.

ISI Food Protection, der er et ekspertisecenter for anvendt fødevaremikrobiologi, har været leder af projektet i samarbejde med Københavns Universitet, Arla Foods, Danish Crown, Flensted, Danpo og det danske videncenter for landbruget, SEGES.

- Udover at løfte Danmarks allerede høje standard inden for fødevaresikkerhed op på et endnu højere niveau har TOP SAFE leveret resultater, der vil mindske madspildet markant. Forsøg udført på et slagteri har for første gang også dokumenteret virkning af vores biokonserveringsmetoder i fuldskalaproduktion, siger Anne Elsser-Gravesen, der er medejer af ISI Food Protection og projektleder for TOP SAFE-projektet, i en pressemeddelelse.

De nye værktøjer består af bakteriofager – eller bare fager – som er bakteriernes naturlige fjender. Københavns Universitet har gennem omfattende forskning indkredset og testet 200 fager, der kan angribe og udrydde bestemte stammer af sygdomsfremkaldende bakterier.

Lone Brøndsted, der er professor i fagbiologi og biokontrol, forklarer i pressemeddelelsen:

- Hvor der er mange bakterier, er der også mange fager. Vi indsamler dem fra små søer i for eksempel Zoologisk Have og parker og fra spildevand. Herefter isolerer vi dem, karakteriserer dem og undersøger præcis, hvilke bakterier de kan slå ihjel, deres virkeevne, og hvor sikkert det er at anvende dem i fødevarer.

Opfølgningsprojekt på vej
TOP SAFE-projektet nærmer sig sin afslutning i efteråret, og der er allerede afsat midler til et opfølgningsprojekt – CAMPACT – der skal fortsætte udviklingen og afprøvningen af løsninger til bekæmpelse af campylobacter i fersk fjerkræ.

- Anvendelsen af bakteriofager i biokonservering er en forholdsvis ny teknologi, der viser yderst lovende resultater i kampen mod listeria og salmonella. Vi ser dog allerede en væsentlig begrænsning for campylobacter. I CAMPACT-projektet vil vi undersøge og udvikle den næste generation af fagbaserede teknologier, der fokuserer på hele værdikæden, forklarer Anne Elsser-Gravesen.

Det gratis seminar 25. september foregår i Agro Food Park i Aarhus. Der er et begrænset antal pladser, som tildeles efter først til mølle-princippet.

Ønsker man at deltage, skal man sende sit navn og sin organisation i en mail til event@agrofoodpark.dk.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Stor nedgang i antallet af nye spisesteder

Nye leverandører godkendt til madservice efter konkurs

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlig fiskehandler

København styrker sin ambitiøse mad-indsats

Nyhedsbrev

Messe byder på topkokkedyst

Seminar sætter fokus på nye måder at undgå sygdom via fødevarer

Kontrolrapport afslører massivt rod på politianmeldte spisesteder

Fødevaretstyrelsens seneste kontrolbesøg hos XO Burger and Steaks og Café Emma afslører stribevis af problemer. Styrelsen har nu valgt at politianmelde begge spisesteder

Jysk storkøkken i konkurssag

Danmark kræver en milliard kroner fra Just Eat

Flere københavnske spisesteder politianmeldt

Fødevarestyrelsen har politianmeldt fire spisesteder i København. Det sker, efter at styrelsen har konstateret adskillige overtrædelser på fødevarelovgivningen

Sønderjysk makkerpar klar med helt nyt koncept

Dansk økobageri lander kæmpeaftale med cafékæde

Kokkebrødre vil åbne ny restaurantkæde

Just Eat i sammenskudsgilde: Vil gå sammen med konkurrent

Madmarked i Odense går konkurs og lukker

Rullende snackbar skal lokke mere mad i fynske ældre

Sommerferie på Foodservice Forum

Færdigretter: Slagterpar lander aftale med Aldi

Stor kantineleverandør udfordrer den traditionelle kantinebuffet

Fokus på alle sanser og bæredygtighed

Familievirksomhed letter hverdagen for veganske restaurantgæster

Ny convenience-serie skal imødekomme vegansk tendens

Streetfood-marked er konkurs

Ambitiøs burgerkæde bøvler med økonomien

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Her er forudsætningen for succesfuld selvscanning i kassen

Nyt i sortimentet - Nuova Simonelli espressomaskiner

Blockchain for fødevarer SMV´er

Små og store palletanke - tjek den nye 300 L

Udnyt alle fordele ved brug af plastpaller

Palleark og mellemlæg i plast kan genbruges

Små og store palletanke - tjek den nye 300 L

Bliv klogere på blockchains værdi for fødevarersektoren

Palleark og mellemlæg i plast kan genbruges

Blockchain for fødevarevirksomheder (SMV´er)

Små og store palletanke - tjek den nye 300 L

Madaffaldet på Tall Ships Races Aarhus bliver til energi og gødning

Hygiejnisk design kursus - Viden og værktøjer til korrekt design og anvendelse

Gratis GS1 online basiskursus

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Beregn det bæredygtige potentiale i madaffald

Efteruddannelse med fokus på hygiejnisk design

Efteruddannelse med fokus på entrepreneurskab

Nyt: Stålborde til fødevarer produceret efter specialmål

Hos CPF A/S bliver der ekspederet ordre gennem hele sommeren.

Sådan bliver bæredygtig udvikling god forretning

DTU Kursus i hygiejnisk design

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

Forhandlere søges!

Send til en kollega

0.897