23948sdkhjf

Stor kantineleverandør udfordrer den traditionelle kantinebuffet

Fokus på alle sanser og bæredygtighed

Kantineleverandøren Kokkenes Køkken tager nu for alvor skeen i den anden hånd og præsenterer danskerne for et kantinekoncept, som bryder med den traditionelle kantineoplevelse.

Det konstaterer Kokkenes Køkken i en pressemeddelelse.

- Hver dag bevæger cirka 1,2 million danskere sig ved frokosttid mod kantinen på deres arbejdsplads. Dermed er kantinerne tilsammen Danmarks største madleverandør. Og her i landets kantiner møder de fleste af os den traditionelle, velkendte buffet med det samme store udvalg af mad. Buffeterne vælter med bugnende pålægsfade, mange lune retter og en kæmpe salatbar. Du bliver præsenteret for gryderetten, leverpostejen, frikadellerne, karrysilden og roastbeefen. Og brød, kager og søde sager i stride strømme, hedder det i pressemeddelelsen.

- Det er et setup, som er skabt ud fra den bedste mening om, at hvis bare der er et stort udvalg, så bliver alle glade og tilfredse. Det er bare ikke det, som reelt sker. Vi spiser nemlig det samme hver dag fra buffeten. Og alt for meget af det. Det klassiske store madudvalg har en etisk og sundhedsmæssig slagside, da det får gæsterne til at overspise, sænker kvaliteten af råvarerne og genererer et stort madspild. Efter at gæsterne har forladt kantinen, er cirka 30-35 procent mad nemlig røget direkte i skraldespanden, nævner Kokkenes Køkken.

Men nu skal danskernes buffet ifølge virksomheden have en anden smag. Og lyd. Og synsindtryk. Og ikke mindst et forstærket fokus på madspild og råvarernes kvalitet.

Kokkenes Køkken er således "efter flere måneders engageret forarbejde" klar med et nyt kantinekoncept, hvor den gastronomiske gren neurogastronomi er et af de styrende elementer. Navnet på konceptet er SANS!, hvor bogstaverne står for Smag, Ansvarlighed, Neurogastronomi og Sammenhæng.

- Grundideen i SANS! er mindre mad af højere kvalitet. Et fokuseret udvalg med en rød tråd, så maden passer sammen. Desuden arbejder vi med den ”hele spiseoplevelse” og tænker alle sanser ind i måltidet. Ligesom vi læner os op af FNs klima- og verdensmål med mindre kød, mere grønt, nudging og et markant reduceret madspild, forklarer Maj Toppenberg, som er direktør i Kokkenes Køkken. .

Fuglelyde og palmeblade
- Neurogastronomi handler om, at vi smager med alle vores sanser - ikke kun med tungen. Vores syn, hørelse, duft, humør og erindring påvirker, hvad vi smager, og det tænker vi ind i alle retter, som vi serverer i SANS! Så man skal ikke blive forundret, hvis maden akkompagneres af fuglelyde eller musik, som passer til retterne, eller hvis der er palmer på hele buffeten, forklarer Rasmus Bredahl, der er kok, forfatter og rådgiver – og en af dem, der arbejder på at introducere neurogastronomi i Danmark.

- Desuden smagsmætter vi maden ved at være opmærksomme på, at retterne altid indeholder alle grundsmagene. Surt, sødt, salt, bittert og umami - samt teksturmodpolerne blødt og sprødt. Det gør, at maden opfattes mere velsmagende, men også at vi spiser mindre mængder, tilføjer han.

Sammen med sin samarbejdspartner Nikolaj Buchardt, der blandt andet er journalist, rådgiver og madnørd, har Rasmus Bredahl været konsulent på udarbejdelsen af det nye kantinekoncept og arbejdet med at gøre kokkene i Kokkenes Køkken fortrolige med neurogastronomi.

Maj Toppenberg oplyser, at den første store håndfuld af de 25 kantiner, som Kokkenes Køkken driver rundt omkring i landet, har indført konceptet SANS! Og at flere følger efter i den kommende tid.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Restaurantejer slipper ustraffet fra lussing mod tjener

Køkkenleder: Vi vægter klimaet, men hensynet til borgeren tæller mest

Dansk veganerkasse satser formue i USA

Cofoco-ejer køber sig ind i kendt kaffekæde

McDonald's klar med ny direktør

Foodservicefolk klar med kampagne for klimavenlig mad

Nyhedsbrev

Eks-bolchemager tilbyder nu mormormad

Lars Seier har købt en kendt café

Toprestaurant overtager slagteri

Kæmpestor interesse for nyt streetfoodmarked

Legendarisk kantine har mættet Aarhus i 60 år

Flammen lukker alle restauranter på søndag

Nyt elevprogram skal få flere unge til at vælge gastronomien

Kommune overvejer at sende sosu’er på anretterkursus

Lagkagehuset-stiftere satser nu på kaffe: Vil åbne en kaffebar om måneden

Makkerparret bag Lagkagehuset har begivet sig ud i et nyt projekt med indtil videre 11 kaffebarer i Europa

Skyder millioner i bestil-en-kok-projekt

Danish Crown sælger nu luksuskød direkte til forbrugerne

Foodservice Danmark skifter navn

Kommune fyrer privat leverandør af ældremad

Geranium-kok tog første skridt mod plads ved kokke-VM

Atria vil have sin bid af foodservice-markedet

Konkursramt streetfood-marked genåbner

Kædedirektør: Færdigmad bliver større end varer til hjemmelavet mad

Vi står over for en ny æra, når det handler om convenience og lette retter, spår Kvickly-direktør.

Efter snyd, sjusk og skandaler: Nu er legendarisk café solgt

Danish Crown klar med nye hybridprodukter

Sønderjysk makkerpar klar med helt nyt koncept

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kan Danmark miste eksportmarkeder, hvis vi ikke benytter blockchain-teknologier?

Invitation til samskabelsesworkshop

BioSan Nordic er hovedsponsor for Dansk Rengøringsmesse 2019

Velkommen til Matas

Ny rørledning på plads – fremover får dobbelt så mange husstande i Løsning varme fra Daka

Kom bakterier og sporer til livs

JEROS A/S deltager på Südback 2019

En tro kopi?

Blockchain for Fødevare SMV´er

Hygiejnisk design handler også om fødevaresikkerhed, mikrobiologi - og hvordan udstyr rengøres!

JEROS A/S er som eneste fynske finalist med i dysten om Akademikerprisen 2019

Efteruddannelses kursus i hygiejnisk design på DTU i Lyngby

Få eksportrådgivning der skaber succes i din virksomhed på bare et år.

Det travle køkken…

Efteruddannelses kursus i hygiejnisk design på DTU i Lyngby

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Her er forudsætningen for succesfuld selvscanning i kassen

Nyt i sortimentet - Nuova Simonelli espressomaskiner

Blockchain for fødevarer SMV´er

Små og store palletanke - tjek den nye 300 L

Udnyt alle fordele ved brug af plastpaller

Palleark og mellemlæg i plast kan genbruges

Små og store palletanke - tjek den nye 300 L

Bliv klogere på blockchains værdi for fødevarersektoren

Palleark og mellemlæg i plast kan genbruges

Send til en kollega

0.15