23948sdkhjf

Stor kantineleverandør udfordrer den traditionelle kantinebuffet

Fokus på alle sanser og bæredygtighed

Kantineleverandøren Kokkenes Køkken tager nu for alvor skeen i den anden hånd og præsenterer danskerne for et kantinekoncept, som bryder med den traditionelle kantineoplevelse.

Det konstaterer Kokkenes Køkken i en pressemeddelelse.

- Hver dag bevæger cirka 1,2 million danskere sig ved frokosttid mod kantinen på deres arbejdsplads. Dermed er kantinerne tilsammen Danmarks største madleverandør. Og her i landets kantiner møder de fleste af os den traditionelle, velkendte buffet med det samme store udvalg af mad. Buffeterne vælter med bugnende pålægsfade, mange lune retter og en kæmpe salatbar. Du bliver præsenteret for gryderetten, leverpostejen, frikadellerne, karrysilden og roastbeefen. Og brød, kager og søde sager i stride strømme, hedder det i pressemeddelelsen.

- Det er et setup, som er skabt ud fra den bedste mening om, at hvis bare der er et stort udvalg, så bliver alle glade og tilfredse. Det er bare ikke det, som reelt sker. Vi spiser nemlig det samme hver dag fra buffeten. Og alt for meget af det. Det klassiske store madudvalg har en etisk og sundhedsmæssig slagside, da det får gæsterne til at overspise, sænker kvaliteten af råvarerne og genererer et stort madspild. Efter at gæsterne har forladt kantinen, er cirka 30-35 procent mad nemlig røget direkte i skraldespanden, nævner Kokkenes Køkken.

Men nu skal danskernes buffet ifølge virksomheden have en anden smag. Og lyd. Og synsindtryk. Og ikke mindst et forstærket fokus på madspild og råvarernes kvalitet.

Kokkenes Køkken er således "efter flere måneders engageret forarbejde" klar med et nyt kantinekoncept, hvor den gastronomiske gren neurogastronomi er et af de styrende elementer. Navnet på konceptet er SANS!, hvor bogstaverne står for Smag, Ansvarlighed, Neurogastronomi og Sammenhæng.

- Grundideen i SANS! er mindre mad af højere kvalitet. Et fokuseret udvalg med en rød tråd, så maden passer sammen. Desuden arbejder vi med den ”hele spiseoplevelse” og tænker alle sanser ind i måltidet. Ligesom vi læner os op af FNs klima- og verdensmål med mindre kød, mere grønt, nudging og et markant reduceret madspild, forklarer Maj Toppenberg, som er direktør i Kokkenes Køkken. .

Fuglelyde og palmeblade
- Neurogastronomi handler om, at vi smager med alle vores sanser - ikke kun med tungen. Vores syn, hørelse, duft, humør og erindring påvirker, hvad vi smager, og det tænker vi ind i alle retter, som vi serverer i SANS! Så man skal ikke blive forundret, hvis maden akkompagneres af fuglelyde eller musik, som passer til retterne, eller hvis der er palmer på hele buffeten, forklarer Rasmus Bredahl, der er kok, forfatter og rådgiver – og en af dem, der arbejder på at introducere neurogastronomi i Danmark.

- Desuden smagsmætter vi maden ved at være opmærksomme på, at retterne altid indeholder alle grundsmagene. Surt, sødt, salt, bittert og umami - samt teksturmodpolerne blødt og sprødt. Det gør, at maden opfattes mere velsmagende, men også at vi spiser mindre mængder, tilføjer han.

Sammen med sin samarbejdspartner Nikolaj Buchardt, der blandt andet er journalist, rådgiver og madnørd, har Rasmus Bredahl været konsulent på udarbejdelsen af det nye kantinekoncept og arbejdet med at gøre kokkene i Kokkenes Køkken fortrolige med neurogastronomi.

Maj Toppenberg oplyser, at den første store håndfuld af de 25 kantiner, som Kokkenes Køkken driver rundt omkring i landet, har indført konceptet SANS! Og at flere følger efter i den kommende tid.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Luksus-pizzakæde er konkurs i Danmark

Geia Food med ny rekord er klar til yderligere vækst

Aftale med Kokkelandsholdet er guld værd for Gråsten Fjerkræ

Damhuskroen har fået ny ejer - solgt for tocifret millionbeløb

Dagrofa Foodservice forlænger aftale med hotelgigant

En uge efter genåbningen: Politiet roser restauranter, cafeer og værtshuse

Nyhedsbrev

4.795 modtager nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Cateringvirksomhed er rykket ind i forsamlingshus

Aarhus og København skal gå forrest med klimavenlig mad i kommunale køkkener

Meyers åbner to corona-sikrede drivhusrestauranter

Too Good To Go lander ny, stor aftale

20-årig bliver restaurantchef hos hurtigtvoksende burgerkæde

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Færre end normalt spiser ude trods restauranters åbning

Politi: Åbning af spisesteder gik over al forventning

Fire køkkener nomineret til Køkkenprisen

Sushikæde på vej mod sit største underskud

Restauranters åbning betyder intet uden gæsters købelyst

Noma genåbner som burgerbar

Her er de nye retningslinjer til restauranter, caféer og værtshuse

Kro har corona-udvidet med en pølsevogn

Nye anbefalinger åbner for landets buffeter

Kendte investorer redder to konkursramte Michelin-restauranter

Genåbnede restauranter kan få problemer med varemangel

DE: Genåbning af restauranter og cafeer kan sikre 170.000 job

Konkursramt restaurant genopstår

Flere penge til presset Joe & The Juice

Vestjysk restaurant melder udsolgt med to go-fisk

Gourmetbutik klarer sig gennem krisen med nyt koncept

Restaurant konkurs efter brand

Restauranter må stadig vente på genåbning

Webinar: Sådan kan man tackle krisen

Nordjyske måltidskasser er et hit: Markant fremgang for Skagenfood

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Charles Christensen A/S har vundet stor rammeaftale

ANSUL Automatisk brandslukning præinstalleret fra fabrikken

Styr på kølekæden?

Kåret som Eliteleverandør 2020 til det offentlige

Gode rengøringsvaner fjerner spild af tid og ressourcer

Recirkulationsemhætte

Plastpalle af 100% genbrugsplast fra danske husholdninger

Nem frokostordning

Termokasser til de kommende konfirmationer og bryllupper

Tag kontrollen over uønskede bakterier med hygiejneklude som

Når der ikke må gå fisk i maskineriet

Højeffektiv Jet filtreringssystem til Showkøkkener

Hvorfor skal du vælge refurbished, når du køber IT?♻

Trækfri og Hygiejnegodkendt indblæsningsarmatur til køkkener

ISS køkkenchef bliver bestyrelsesmedlem i REFOOD mærket fore

Loftsmonteret udsugningsboks

Økologien blomstrer med kØkkenprisen 2020

Har du husket lovpligtig eftersyn af dit køleanlæg?

Skal din ismaskine have en glad SMILEY?

Køkkenventilationsloft med automatisk filtervask

Køkkenventilationsloft med lavimpulserstatningsluft

Opbevarer du din medicin korrekt?

Kæmpe udvalg af bærbare computere til kontoret!

Kondensemhætte med integreret lavimpulserstatningsluft og hø

Standarder har stor betydning for den grønne omstilling

Send til en kollega

0.143