23948sdkhjf

Ny dysfagi-menu med madder: Nu får Esther samme oplevelse som de andre beboere

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Syv københavnske plejehjem har i et par måneder haft en ny menu med dysfagi-smørrebrød på frokostbordene

En højtbelagt mad med æg og rejer. Eller hvad med en leverpostejmad med sky? Det kan være en udfordring - for ikke at sige en umulighed - at sætte tænderne i, hvis man lider af dysfagi/synkebesvær.

Men nu har Københavns Madservice, der leverer mad til københavnske plejehjem, udviklet en menu bestående af smørrebrød, der skal give borgere med dysfagi mulighed for at spise smørrebrød igen.

Og menuen har allerede vundet indpas på Plejehjemmet Slottet på Nørrebro, der har haft dysfagi-smørrebrød på menuen i et par måneder.

- Det fantastiske er, at Esther får samme oplevelse som de andre beboere. Den mad, jeg lige har smurt, er blød som gelé, men smager rent faktisk af rugbrød med rullepølse og rødkål. Det giver hende en fantastisk oplevelse at få noget rigtig mad frem for grød eller suppe, siger Anette Johanneson, social- og sundhedshjælper, Plejehjemmet Slottet.

I dag har social- og sundhedshjælper Anette Johanneson smurt to stykker smørrebrød til Esther - ét med rullepølse og ét med leverpostej. Andre steder på Slottet er der bl.a. æg og rejer på dagens dysfagi-menu.

- Esther fik tårer i øjnene, da hun første gang smagte det nye smørrebrød, fortæller Anette Johanneson.

Samme råvarer i ny form
På Slottet er der i øjeblikket mellem fem og otte beboere, som hver dag får det nye dysfagi-smørrebrød til frokost.

Smørrebrødet består af rugbrød samt forskellige typer pålæg og pynt, som personalet på plejehjemmene skærer primært fra frost og sætter sammen til smørrebrød.
De forskellige slags pålæg bliver fremstillet af de samme råvarer, som hvis der var tale om smørrebrød i traditionel forstand. Råvarerne bliver blot blendet og blandet med stivelse og fond - og derefter formet, så det ligner pålæg igen. Derefter bliver det frosset ned og leveret til hovedstadens plejehjem.

2.200 stykker spist smørrebrød
Ifølge driftsleder af Københavns Madservice Gitte Gross er der spist 2.238 stykker smørrebrød i de første seks uger, efter at menuen blev lanceret på syv af kommunens plejehjem.

Rugbrødet og de forskellige slags pålæg har konsistens som gelé og smelter, når borgerne får maden i munden.

- At vi nu kan servere dysfagi-smørrebrød har gjort en utroligt stor forskel for de beboere, der får det til frokost - både ernæringsmæssigt, men også hvad angår livsglæde. Det giver dem meget glæde, at de nu kan sidde med til bords og spise det samme som de andre. Nogle af dem har måske ikke fået rugbrød i 20 år, og det et tydeligt, at det vækker en masse gode minder, siger Ane Nexø Nielsen, der er ernæringskoordinator på Plejehjemmet Slottet.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Vaffelbaroner har fart på

Morgenmad: Kendt københavnerhotel klar med verdensnyhed

Farvestoffer i maden gav bøde til takeaway-restaurant

Hard Rock hårdt ramt på pengekassen

Fazer Food Services solgt i milliardhandel

Madhus mistede kontrakt: Nu er overskuddet dykket

Nyhedsbrev

Ung kok forpagter gammel kro

Cateringfirma dropper lille køkken

Convenience: 7-Eleven Danmark kåret som verdens bedste

Flammen i styrtdyk: Dårligste resultat i 10 år

Direktørfyring med til at trække ned

Dansk fastfoodkæde tjener igen penge

Hvor ligger Danmarks bedste kantine?

Storkøkkener: Hørkram beholder kæmpestort udbud

Ny kaffebar sælger kaffe til en 10'er - bliver svinet til af konkurrent

Tidligere cafékonge skal i fængsel for bedrageri

Joe & The Juice rundede milliarden - men nye juicebarer medførte millionunderskud

Video-snak: Too Good To Go taler om teknologi

Ny dysfagi-menu med madder: Nu får Esther samme oplevelse som de andre beboere

Syv københavnske plejehjem har i et par måneder haft en ny menu med dysfagi-smørrebrød på frokostbordene

Kantinevirksomhed opruster med nye chefprofiler

Just Eat går 12 millioner kroner frem

Restaurant Flammen udruller nyt koncept

Nordjysk gårdmejeri skal levere wauw-ost til stort flyselskab

Lufthavnscafé byder sig til med ældremad

Opkøb: Geia Food bliver endnu større

Seminar: Sådan måler man madspild

Danskere er Nordens bedste tjenerelever

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Blockchain - Veldokumenteret vej fra jord til bord

Til lykke med svendebrevet

Glade elever nu med svendebrev

Blockchain

Tid til at stoppe wardrobing

Medlem af GS1Trade Sync? Få en komplet billedpakke med marketing- og planogramfotos for kun 100 kr

Kvalitet og smag frem for alt

Nye efterårshold på Ejerlederuddannelsen

Veldokumenteret vej fra jord til bord

Medlemsdag i Odense for alle GS1 medlemmer

Test dig selv: Hvor meget ved du om plast og bæredygtighed?

Sommerskole sætter fokus på entreprenørskab

Isdiske til sommerens varme dage

Fish'n Chips - Chip Shop roll

Kan plast forhindre madspild?

Moderne røgeovn giver bedre arbejdsgange

Hvorfor sorterer vi ikke i kantinen, når vi gør derhjemme?

Sæson for sommerbuk

Udvikling af nye fødevarer - handler også om hvordan de skal produceres - og udstyr rengøres!

Kom til DTU Fødevareinstituttets fødselsdag den 11. juni 2019

Virksomheder opnår bedre resultater med skræddersyet digital markedsføring

Åbne systemer er butikkernes allierede i betalingskrigen  

Jeros a/s på IFFA 2019

Konference om svindbekæmpelse i København i juni

Jeros a/s deltager på IFFA 2019

Send til en kollega

0.136