23948sdkhjf

Ny dysfagi-menu med madder: Nu får Esther samme oplevelse som de andre beboere

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Syv københavnske plejehjem har i et par måneder haft en ny menu med dysfagi-smørrebrød på frokostbordene

En højtbelagt mad med æg og rejer. Eller hvad med en leverpostejmad med sky? Det kan være en udfordring - for ikke at sige en umulighed - at sætte tænderne i, hvis man lider af dysfagi/synkebesvær.

Men nu har Københavns Madservice, der leverer mad til københavnske plejehjem, udviklet en menu bestående af smørrebrød, der skal give borgere med dysfagi mulighed for at spise smørrebrød igen.

Og menuen har allerede vundet indpas på Plejehjemmet Slottet på Nørrebro, der har haft dysfagi-smørrebrød på menuen i et par måneder.

- Det fantastiske er, at Esther får samme oplevelse som de andre beboere. Den mad, jeg lige har smurt, er blød som gelé, men smager rent faktisk af rugbrød med rullepølse og rødkål. Det giver hende en fantastisk oplevelse at få noget rigtig mad frem for grød eller suppe, siger Anette Johanneson, social- og sundhedshjælper, Plejehjemmet Slottet.

I dag har social- og sundhedshjælper Anette Johanneson smurt to stykker smørrebrød til Esther - ét med rullepølse og ét med leverpostej. Andre steder på Slottet er der bl.a. æg og rejer på dagens dysfagi-menu.

- Esther fik tårer i øjnene, da hun første gang smagte det nye smørrebrød, fortæller Anette Johanneson.

Samme råvarer i ny form
På Slottet er der i øjeblikket mellem fem og otte beboere, som hver dag får det nye dysfagi-smørrebrød til frokost.

Smørrebrødet består af rugbrød samt forskellige typer pålæg og pynt, som personalet på plejehjemmene skærer primært fra frost og sætter sammen til smørrebrød.
De forskellige slags pålæg bliver fremstillet af de samme råvarer, som hvis der var tale om smørrebrød i traditionel forstand. Råvarerne bliver blot blendet og blandet med stivelse og fond - og derefter formet, så det ligner pålæg igen. Derefter bliver det frosset ned og leveret til hovedstadens plejehjem.

2.200 stykker spist smørrebrød
Ifølge driftsleder af Københavns Madservice Gitte Gross er der spist 2.238 stykker smørrebrød i de første seks uger, efter at menuen blev lanceret på syv af kommunens plejehjem.

Rugbrødet og de forskellige slags pålæg har konsistens som gelé og smelter, når borgerne får maden i munden.

- At vi nu kan servere dysfagi-smørrebrød har gjort en utroligt stor forskel for de beboere, der får det til frokost - både ernæringsmæssigt, men også hvad angår livsglæde. Det giver dem meget glæde, at de nu kan sidde med til bords og spise det samme som de andre. Nogle af dem har måske ikke fået rugbrød i 20 år, og det et tydeligt, at det vækker en masse gode minder, siger Ane Nexø Nielsen, der er ernæringskoordinator på Plejehjemmet Slottet.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Luksus-pizzakæde er konkurs i Danmark

Geia Food med ny rekord er klar til yderligere vækst

Aftale med Kokkelandsholdet er guld værd for Gråsten Fjerkræ

Damhuskroen har fået ny ejer - solgt for tocifret millionbeløb

Dagrofa Foodservice forlænger aftale med hotelgigant

En uge efter genåbningen: Politiet roser restauranter, cafeer og værtshuse

Nyhedsbrev

4.797 modtager nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Cateringvirksomhed er rykket ind i forsamlingshus

Aarhus og København skal gå forrest med klimavenlig mad i kommunale køkkener

Meyers åbner to corona-sikrede drivhusrestauranter

Too Good To Go lander ny, stor aftale

20-årig bliver restaurantchef hos hurtigtvoksende burgerkæde

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Færre end normalt spiser ude trods restauranters åbning

Politi: Åbning af spisesteder gik over al forventning

Fire køkkener nomineret til Køkkenprisen

Sushikæde på vej mod sit største underskud

Restauranters åbning betyder intet uden gæsters købelyst

Noma genåbner som burgerbar

Her er de nye retningslinjer til restauranter, caféer og værtshuse

Kro har corona-udvidet med en pølsevogn

Nye anbefalinger åbner for landets buffeter

Kendte investorer redder to konkursramte Michelin-restauranter

Genåbnede restauranter kan få problemer med varemangel

DE: Genåbning af restauranter og cafeer kan sikre 170.000 job

Konkursramt restaurant genopstår

Flere penge til presset Joe & The Juice

Vestjysk restaurant melder udsolgt med to go-fisk

Gourmetbutik klarer sig gennem krisen med nyt koncept

Restaurant konkurs efter brand

Restauranter må stadig vente på genåbning

Webinar: Sådan kan man tackle krisen

Nordjyske måltidskasser er et hit: Markant fremgang for Skagenfood

Se alle Medlemmernes egne nyheder

De nominerede til Kantineprisen 2020 er...

Mere genanvendelse er ikke helt sort

GTS-institutternes teknologiske infrastruktur

Charles Christensen A/S har vundet stor rammeaftale

ANSUL Automatisk brandslukning præinstalleret fra fabrikken

Styr på kølekæden?

Kåret som Eliteleverandør 2020 til det offentlige

Gode rengøringsvaner fjerner spild af tid og ressourcer

Recirkulationsemhætte

Plastpalle af 100% genbrugsplast fra danske husholdninger

Nem frokostordning

Termokasser til de kommende konfirmationer og bryllupper

Tag kontrollen over uønskede bakterier med hygiejneklude som

Når der ikke må gå fisk i maskineriet

Højeffektiv Jet filtreringssystem til Showkøkkener

Hvorfor skal du vælge refurbished, når du køber IT?♻

Trækfri og Hygiejnegodkendt indblæsningsarmatur til køkkener

ISS køkkenchef bliver bestyrelsesmedlem i REFOOD mærket fore

Loftsmonteret udsugningsboks

Økologien blomstrer med kØkkenprisen 2020

Har du husket lovpligtig eftersyn af dit køleanlæg?

Skal din ismaskine have en glad SMILEY?

Køkkenventilationsloft med automatisk filtervask

Køkkenventilationsloft med lavimpulserstatningsluft

Opbevarer du din medicin korrekt?

Send til en kollega

0.141