23948sdkhjf

Ny dysfagi-menu med madder: Nu får Esther samme oplevelse som de andre beboere

| Af Benita Dreyer-Andersen | Tip redaktionen om en historie

Syv københavnske plejehjem har i et par måneder haft en ny menu med dysfagi-smørrebrød på frokostbordene

En højtbelagt mad med æg og rejer. Eller hvad med en leverpostejmad med sky? Det kan være en udfordring - for ikke at sige en umulighed - at sætte tænderne i, hvis man lider af dysfagi/synkebesvær.

Men nu har Københavns Madservice, der leverer mad til københavnske plejehjem, udviklet en menu bestående af smørrebrød, der skal give borgere med dysfagi mulighed for at spise smørrebrød igen.

Og menuen har allerede vundet indpas på Plejehjemmet Slottet på Nørrebro, der har haft dysfagi-smørrebrød på menuen i et par måneder.

- Det fantastiske er, at Esther får samme oplevelse som de andre beboere. Den mad, jeg lige har smurt, er blød som gelé, men smager rent faktisk af rugbrød med rullepølse og rødkål. Det giver hende en fantastisk oplevelse at få noget rigtig mad frem for grød eller suppe, siger Anette Johanneson, social- og sundhedshjælper, Plejehjemmet Slottet.

I dag har social- og sundhedshjælper Anette Johanneson smurt to stykker smørrebrød til Esther - ét med rullepølse og ét med leverpostej. Andre steder på Slottet er der bl.a. æg og rejer på dagens dysfagi-menu.

- Esther fik tårer i øjnene, da hun første gang smagte det nye smørrebrød, fortæller Anette Johanneson.

Samme råvarer i ny form
På Slottet er der i øjeblikket mellem fem og otte beboere, som hver dag får det nye dysfagi-smørrebrød til frokost.

Smørrebrødet består af rugbrød samt forskellige typer pålæg og pynt, som personalet på plejehjemmene skærer primært fra frost og sætter sammen til smørrebrød.
De forskellige slags pålæg bliver fremstillet af de samme råvarer, som hvis der var tale om smørrebrød i traditionel forstand. Råvarerne bliver blot blendet og blandet med stivelse og fond - og derefter formet, så det ligner pålæg igen. Derefter bliver det frosset ned og leveret til hovedstadens plejehjem.

2.200 stykker spist smørrebrød
Ifølge driftsleder af Københavns Madservice Gitte Gross er der spist 2.238 stykker smørrebrød i de første seks uger, efter at menuen blev lanceret på syv af kommunens plejehjem.

Rugbrødet og de forskellige slags pålæg har konsistens som gelé og smelter, når borgerne får maden i munden.

- At vi nu kan servere dysfagi-smørrebrød har gjort en utroligt stor forskel for de beboere, der får det til frokost - både ernæringsmæssigt, men også hvad angår livsglæde. Det giver dem meget glæde, at de nu kan sidde med til bords og spise det samme som de andre. Nogle af dem har måske ikke fået rugbrød i 20 år, og det et tydeligt, at det vækker en masse gode minder, siger Ane Nexø Nielsen, der er ernæringskoordinator på Plejehjemmet Slottet.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Stor nedgang i antallet af nye spisesteder

Nye leverandører godkendt til madservice efter konkurs

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlig fiskehandler

København styrker sin ambitiøse mad-indsats

Nyhedsbrev

Messe byder på topkokkedyst

Seminar sætter fokus på nye måder at undgå sygdom via fødevarer

Kontrolrapport afslører massivt rod på politianmeldte spisesteder

Fødevaretstyrelsens seneste kontrolbesøg hos XO Burger and Steaks og Café Emma afslører stribevis af problemer. Styrelsen har nu valgt at politianmelde begge spisesteder

Jysk storkøkken i konkurssag

Danmark kræver en milliard kroner fra Just Eat

Flere københavnske spisesteder politianmeldt

Fødevarestyrelsen har politianmeldt fire spisesteder i København. Det sker, efter at styrelsen har konstateret adskillige overtrædelser på fødevarelovgivningen

Sønderjysk makkerpar klar med helt nyt koncept

Dansk økobageri lander kæmpeaftale med cafékæde

Kokkebrødre vil åbne ny restaurantkæde

Just Eat i sammenskudsgilde: Vil gå sammen med konkurrent

Madmarked i Odense går konkurs og lukker

Rullende snackbar skal lokke mere mad i fynske ældre

Sommerferie på Foodservice Forum

Færdigretter: Slagterpar lander aftale med Aldi

Stor kantineleverandør udfordrer den traditionelle kantinebuffet

Fokus på alle sanser og bæredygtighed

Familievirksomhed letter hverdagen for veganske restaurantgæster

Ny convenience-serie skal imødekomme vegansk tendens

Streetfood-marked er konkurs

Ambitiøs burgerkæde bøvler med økonomien

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Efteruddannelses kursus i hygiejnisk design på DTU i Lyngby

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Her er forudsætningen for succesfuld selvscanning i kassen

Nyt i sortimentet - Nuova Simonelli espressomaskiner

Blockchain for fødevarer SMV´er

Små og store palletanke - tjek den nye 300 L

Udnyt alle fordele ved brug af plastpaller

Palleark og mellemlæg i plast kan genbruges

Små og store palletanke - tjek den nye 300 L

Bliv klogere på blockchains værdi for fødevarersektoren

Palleark og mellemlæg i plast kan genbruges

Blockchain for fødevarevirksomheder (SMV´er)

Små og store palletanke - tjek den nye 300 L

Madaffaldet på Tall Ships Races Aarhus bliver til energi og gødning

Hygiejnisk design kursus - Viden og værktøjer til korrekt design og anvendelse

Gratis GS1 online basiskursus

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Beregn det bæredygtige potentiale i madaffald

Efteruddannelse med fokus på hygiejnisk design

Efteruddannelse med fokus på entrepreneurskab

Nyt: Stålborde til fødevarer produceret efter specialmål

Hos CPF A/S bliver der ekspederet ordre gennem hele sommeren.

Sådan bliver bæredygtig udvikling god forretning

DTU Kursus i hygiejnisk design

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

Send til en kollega

0.121