
Dansk Retursystems kantine i Hedehusene. Fra venstre: Ernæringsassistent Bente Jensen, køkkenchef Heine Skriver, ernæringsassistent Michelle Hansen og ernæringsassistent Charlotte Egtved Harris. Foto: Jens Grønlund
- Bæredygtighed og økologi ligger mig meget på sinde. Dybest set er der jo ingen grund til, at vi bruger kemikalier, der kan skade os selv og miljøet, siger Heine Skriver, som har været køkkenchef i kantinen på Dansk Retursystems fabrik siden 2017. Han vil gerne påvirke folk, der spiser i hans kantine, så de også får lyst til at spise mere bæredygtigt derhjemme.
For at blive svanemærket skal man igennem en omfattende certificeringsproces med dokumentation og kontrol af, at man lever op til en lang række krav. Målet er at nedbringe den samlede miljøbelastning. Det sker blandt andet ved, at en del af retterne er økologiske og vegetariske, og at man bruger svanemærkede rengøringsprodukter, mindre strøm og minimerer affald og madspild.
- Skiftet til mere miljøvenlige rengøringsmidler har været det letteste. Omvendt viste netop det svanemærkede opvaskemiddel sig at være det vanskeligste at implementere, fordi det ikke er nær så krast som det gamle. Det betyder, at medarbejderne nu skal komme op med kaffekopper løbende og ikke lade dem stå, for så er det svært at få dem rene. På samme måde skal aftenholdet i produktionen også skylle deres tallerkener af, så de ikke står natten over, fortæller køkkenchefen.