23948sdkhjf

Restauranter og hoteller må slås om elever

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Optaget på kokke- og tjeneruddannelser er stort set uændret trods vækst i branchen

Restauratører og hotelejere løber underviserne på landets erhvervskoler på dørene for at skaffe flere elever inden for kokke og tjenerfaget, og receptionister mangler de også. Det skriver avisen Danmark, der er en del af Jysk Fynske Medier.

Hotel- og restaurationsbranchen er vokset med 31 procent siden finanskrisens højdepunkt i 2008, mens det øvrige erhvervsliv blot er nået på omdrejningshøjde med tiden før, nævner avisen. Tal fra Horesta viser, at hoteller og restauranter har skabt næsten en tredjedel flere arbejdspladser de seneste 10 år, og derfor er det et problem, at optaget af unge på de erhvervsfaglige uddannelser ikke følger med den udvikling. Faktisk har det været stort set uændret i 30 år.

- Det hjælper ikke, at vi har 12 ekstra elever, når vi samtidig skaber 10.000 arbejdspladser inden for hotel og restaurantbranchen, opsummerer uddannelseschef Marianne Kragh fra Horesta til avisen Danmark.

Branchen havde i fjor noteret godt 2.500 uddannelsesaftaler for kokkeelever og omkring 440 for tjener-eleverne, men generelt går uddannelserne inden for hotel- og restaurant frem i forhold til de øvrige erhvervsuddannelser.

- Procentandelen af unge, som vælger en uddannelse inden for hotel og restaurant, er faktisk steget med et point fra fem til seks. Den gode historie er, at vi får en større andel af de unge, som vælger en erhvervsuddannelse, og det kan vi godt prale lidt af, siger Marianne Kragh.

Desperation
En håndfuld erhvervsskoler uddanner kokke, tjenere og receptionister til branchen, deriblandt Hotel- og Restaurantskolen i Valby og Tech College i Aalborg. Direktør Gitte Bargholt fra Kold College i Odense mærker helt konkret desperationen i branchen, når restauratører og hotelfolk udnytter deres personlige netværk og ringer direkte til undervisere på skolen.

- Virksomhederne kender vores undervisere fra branchen og ringer jævnligt direkte til dem. De benytter sig af mange uformelle kanaler i kampen om de unge, og jeg møder virksomheder her på skolen, som stepper op og spørger efter elever. Vi har lærepladserne, men kunne bruge flere elever inden for tjenerfaget, kokkefaget og bagerfaget.

- Tjenerfaget er helt slemt, og her slås virksomhederne indbyrdes. Vores optag på hovedforløb er godt, men vi vil gerne have flere unge at vælge imellem, og vi har de samme udfordringer som andre erhvervsuddannelser med at få unge direkte fra 9. og 10. klasse. Men her klarer vi os mindre ringe end de andre skoler, idet vores tal ligger over landsgennemsnittet, og det er godt for Fyn og for Odense, siger Gitte Bargholt til avisen Danmark.

Ifølge Horesta er antallet af uddannede nogenlunde konstant, selv om tallene skifter skolerne imellem fra år til år. Men optaget batter ikke, når nye restauranter åbner i København, Odense og Aarhus. Her tager restauratørerne i vid udstrækning studerende ind som løs arbejdskraft, mens mange svenskere og udlændinge betjener restaurantgæsterne i København.

- Branchen redder den hjem på studerende, som skal ind og tjene penge ved siden af deres SU, og så er der også nogle svenskere og andre udlændinge. Men svenskerne gør også alt, hvad de kan for at holde fast i deres medarbejdere. Det er et fag, hvor du ikke bare kan sende produktionen til udlandet - det foregår her og nu, forklarer Marianne Kragh til avisen.
Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Scandic tilbyder jobgaranti – vil fordoble antallet af elever

Arctic Group skal sælge økologiske fødevarer til ny, islandsk butikskæde

Historisk spisested i Mariager lukker og slukker

Ny, dansk mad-app vil indtage Norden

Nyt cafékoncept: Hotdogs og kartofler

Frankies Pizza rykker til Jylland

Nyhedsbrev

"Undren": Cateringfirma skifter navn

Online Avis Arkiv

Her er Danmarks nye kokke på Cateringlandsholdet

Restauratør venter bare på at gå konkurs

Pizzeria lukket efter mistanke om rotter

1

Succes: Cateringfirma overtager igen en kantine

Kendt Aalborg-restaurant lukker

Nye tal: professionelle køkkener stadig varme på økologi og vegetarrettter

Kantineændring: Nu må medarbejderne ikke mere lade kaffekopperne stå

Ny restaurant: Her kan man spise i en trægynge

Feriepark klar med bæredygtig naturrestaurant

Planteslagteri udfordrer kødindustrien

Catering-firma åbner restaurant i København

Brødrene Price overtager Blomsterbergs konditori

Jysk café har fundet en cateringniche

Fynske restauranter vil lokke gastroturister til

Gourmet-kok i spidsen for kommunal madservice

Makkerpar overtager to spisesteder

Aarhus løb med titlen som Danmarks Bedste Bøfsandwich

Sunset Boulevard rykker ind i Lalandia

Just Eat begyndte året med rekord

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Sous vide produktion med integreret sikkerhedsberegner

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for din kunder

Velkommen til vores køberdatabase "Søgeagenten"

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

RollDolly fra DT Rullecontainer

White rock FR – Hygiejnisk og hårdfør vægbeklædning til storkøkkener, restauranter, vådrum m.v.

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Er din virksomhed forberedt på en hård Brexit?

Stregkoder skaber stadig problemer i butikkerne

Få eksportrådgivning der skaber succes i din virksomhed på bare et år?

Røgeovnen, der betalte sig selv

Udnytter din virksomhed fordelene ved frihandel?

Forstærkning til vores CC Gulves projektlederteam

Hygiejnisk design er afgørende for god fødevaresikkerhed og effektiv kvalitetsstyring

Efteruddannelse - find vej gennem junglen

Hygiejnisk design er afgørende for god fødevaresikkerhed og effektiv kvalitetsstyring

Grundkursus i hygiejnisk design med fokus på maskiner og udstyr

299 unge og voksne i Horsens kommer travle virksomheder til undsætning

Løft dine medarbejderes niveau i engelsk og styrk din virksomhed

Test af hygiejnisk design giver højere fødevaresikkerhed

Må du genbruge dine stregkoder?

Kære kunde/samarbejdspartner

Send til en kollega

0.136