Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

| Af Anne Helene Kahr Thomsen, aalborg.nu | Tip redaktionen om en historie

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Det er tidlig formiddag, men Aalborg-baren D´Wines indehaver og nyslåede sommelier, Kristian Ishøy, har ikke noget ur på sin vinpassion.

- Mmmmmmm, siger han fornøjet, mens duften af den spansk producerede Cava breder sig i næsen og mundhulen.

- Sådan en Cava her smager faktisk bedst om morgenen, hvor smagsløgene er helt friske og upåvirkede, siger han og smiler selv over sætningen, inden han med et stort glimt i øjet tilføjer.

- Men som sommelier er jeg jo selvfølgelig nødt til at spytte ud.

- Jeg snakker meget om det, jeg brænder for, konstaterer han, mens han holder glasset med de gyldne dråber op mod lyset.

Kristian Ishøy, bedre kendt som vinmanden bag D’Wine, blev i foråret 2018 færdiguddannet som sommelier fra Vinakademiet. Han er desuden kvalificeret WSET Level 3 sommelier med udmærkelse fra WSET-akademiet i London. Det betyder, at han er optaget på den Internationale Diploma Sommelier Eksamen, fortæller han.

Og måske har den nye titel også inspireret til det arrangement, han står bag sammen med Restaurant D’Wines chefkok Rune Warming. De to afholder Cava Dinner 24. august i restaurantens lokaler i Algade 57 i Aalborg.

- Arrangementet må i hvert fald godt rykke lidt ved folk ved, at vi leger lidt med tingene, siger Kristian Ishøy og fortsætter:

- I Danmark er vi generelt set meget fastlåste i vores rutiner med hensyn til drikkevarer til den mad, vi spiser. Når jeg siger oksesteg, så tænker flertallet, at der skal rødvin til, men det behøver man virkelig ikke. Det vigtige er ikke farven men balancen i det, vi nu engang sætter sammen. Her skal der tænkes på sødme, syre, fylde, aroma, smag og meget andet, siger han og fortsætter.

- Derfor synes jeg, at det er spændende at udfordre folks indstilling til vin - få dem op og tage den høje rutschebane. Cava er bare en fantastisk drik, som findes i alle afskygninger. Det gør selvfølgelig også, at den passer til alle typer mad, siger han.

Tidlig kærlighed til vin
Kærligheden til vin startede allerede, da Kristian Ishøy var barn, hvor forældrene gerne slog et slag forbi et vindistrikt, når turen gik til familiens hus i Sydspanien.

- Allerede der i 7-8 års alderen vidste jeg bare, at jeg skulle lære noget mere om vin, siger Kristian Ishøy, der som bare 10-årig valgte at gå i folkeskole i Spanien.

- Jeg var jo klar over, at skulle jeg arbejde med spanske vine, så var jeg også nødt til at kunne sproget, siger han.

Det blev da også til en tid i den spanske restaurationsbranche, inden turen gik tilbage til en mastergrad på AAU, der førte ham over i en hel anden branche og fast arbejde hos Trip Trap i Bruxelles.

Men vinpassionen var ikke lagt helt på hylden, kunne han mærke, så da han og hustruens første barn var kommet til verden, var det tid til at tage en beslutning.

- Vi tog hjem til Aalborg, konstaterer han.

- Og her var der godt nok ingen, der troede på, at en vinbar kunne løbe rundt.

- Men det kan den godt, konstaterer Kristian Ishøy, der siden også har udvidet med lokaler på modsatte side af Algade.

Nu har han så papirer på en uddannelse som sommelier, og selv er han ikke i tvivl om, at uddannelsen også har rykket selv en erfaren vinmand som ham.

- Mad og vin hænger uløseligt sammen, og man kan måske sige, at jeg manglede det sidste ben - maddelen. Den har jeg nu, siger han og hæver glasset.

- Og det lover jeg, at gæsterne nok skal komme til at mærke.

Så flækker ansigtet i et stort smil.

- Men jeg er ikke sikker på, at jeg er færdig med at uddanne mig inden for sommelier-feltet. Der findes en uddannelse, som kun få har klaret. Den tror jeg, at jeg er nødt til at prøve kræfter med.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Caspers bornholmske flymad er et hit

Hungry er på pengejagt

Løgismose Meyers har fyret topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Halifax Burgers fortsætter voldsom vækst

Restaurant fortsatte salget trods rotter

Nyhedsbrev

Nye måltidskasser fik en flyvende start

Online Avis Arkiv

Jyde stormer frem med gourmet-catering

Nu udvider han til tredobbelt størrelse

Løgismose Meyers satser på flere færdigretter

Ny fabrik skal servicere et tilsyneladende umætteligt marked for convenience-produkter

MASH vil have nye ejere med ind

International rådgivning på højt niveau

MeMu-souschef vandt Hotdog DM

Nordjysk restaurant vinder kokkekamp - igen

Foodservice Danmark skifter direktør igen

Scandic i totalt buræg-stop på alle hoteller

Fødevarestyrelsen lukkede sydjysk cateringfirma

Prisen går til… Noma

Restauranten bliver den første modtager af Københavns Snedkerlaugs nye pris

Bæredygtigt fanget hellefisk – en delikatesse fra Vestgrønland

Færre øko-grøntsager efter tør sommer

Kage-mænd køber kaffekæde

Ny vidensbank skal give maden et løft

I den nye vidensbank skal fagpersoner kunne finde inspiration og dele erfaringer om mad, måltider og ernæring til ældre

Madklubben udvider i Århus

Investeringer æder af foodservice-grossisters overskud

40 millioner skal fremme gastronomisk superliga

Regeringen afsætter 10 millioner kroner om året de næste fire år til gastronomi. Det kan skabe flere arbejdspladser

Ingen danske medaljer ved sommelier NM

Kantiner og restauranter i trekantområdet inviteres til Markedsdag

Madentreprenør åbner nyt spisested

Kro lukker og stopper madlevering til 350 ældre

Københavns Madhus får ny direktør

Just Eat vil også levere morgenmad

Catering-advarsler er gjort til skamme

Se alle Medlemmernes egne nyheder

RoboFood – Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

MENY i Præstø oplever endnu større succes efter køb af ny røgovn

JEROS A/S på vej på IBA 2018

Ny røgovn fordobler salget af pølser hos Kvickly i Haderslev

Ny ejer holder fast i Hørlyck Skos kvalitetsbevidste brand

Ribbenstege af kanon go' kvalitet til en fair pris.

DK's bedste og billigste flæsk i skiver

Stor forskel på karbonathåndhed i drikkevandet

JEROS A/S er nomineret til DI prisen 2018

24/7 overvågning mod Rotter og Mus:

Ecophon Mængdeberegner til akustikprodukter

God hygiejne hos fødevareproducenter – begynder med hygiejnisk design af produktionsudstyr

Overvågning og netværk

Når sort skal være rigtig sort

Ses vi på IBA 2018 i München?

JEROS a/s på IBA messen 2018

Vejen til innovative løsninger går gennem produktudvikling

Derfor er SMVdanmark imod revisionspligt

Slip af med bakterier i dit vand

En god kop kaffe er simpel... Den består af to ingredienser: kaffebønner og vand.

Aqua-Pure AP110 filter

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskem...

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Send til en kollega

0.179