23948sdkhjf

Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

| Af Anne Helene Kahr Thomsen, aalborg.nu | Tip redaktionen om en historie

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Det er tidlig formiddag, men Aalborg-baren D´Wines indehaver og nyslåede sommelier, Kristian Ishøy, har ikke noget ur på sin vinpassion.

- Mmmmmmm, siger han fornøjet, mens duften af den spansk producerede Cava breder sig i næsen og mundhulen.

- Sådan en Cava her smager faktisk bedst om morgenen, hvor smagsløgene er helt friske og upåvirkede, siger han og smiler selv over sætningen, inden han med et stort glimt i øjet tilføjer.

- Men som sommelier er jeg jo selvfølgelig nødt til at spytte ud.

- Jeg snakker meget om det, jeg brænder for, konstaterer han, mens han holder glasset med de gyldne dråber op mod lyset.

Kristian Ishøy, bedre kendt som vinmanden bag D’Wine, blev i foråret 2018 færdiguddannet som sommelier fra Vinakademiet. Han er desuden kvalificeret WSET Level 3 sommelier med udmærkelse fra WSET-akademiet i London. Det betyder, at han er optaget på den Internationale Diploma Sommelier Eksamen, fortæller han.

Og måske har den nye titel også inspireret til det arrangement, han står bag sammen med Restaurant D’Wines chefkok Rune Warming. De to afholder Cava Dinner 24. august i restaurantens lokaler i Algade 57 i Aalborg.

- Arrangementet må i hvert fald godt rykke lidt ved folk ved, at vi leger lidt med tingene, siger Kristian Ishøy og fortsætter:

- I Danmark er vi generelt set meget fastlåste i vores rutiner med hensyn til drikkevarer til den mad, vi spiser. Når jeg siger oksesteg, så tænker flertallet, at der skal rødvin til, men det behøver man virkelig ikke. Det vigtige er ikke farven men balancen i det, vi nu engang sætter sammen. Her skal der tænkes på sødme, syre, fylde, aroma, smag og meget andet, siger han og fortsætter.

- Derfor synes jeg, at det er spændende at udfordre folks indstilling til vin - få dem op og tage den høje rutschebane. Cava er bare en fantastisk drik, som findes i alle afskygninger. Det gør selvfølgelig også, at den passer til alle typer mad, siger han.

Tidlig kærlighed til vin
Kærligheden til vin startede allerede, da Kristian Ishøy var barn, hvor forældrene gerne slog et slag forbi et vindistrikt, når turen gik til familiens hus i Sydspanien.

- Allerede der i 7-8 års alderen vidste jeg bare, at jeg skulle lære noget mere om vin, siger Kristian Ishøy, der som bare 10-årig valgte at gå i folkeskole i Spanien.

- Jeg var jo klar over, at skulle jeg arbejde med spanske vine, så var jeg også nødt til at kunne sproget, siger han.

Det blev da også til en tid i den spanske restaurationsbranche, inden turen gik tilbage til en mastergrad på AAU, der førte ham over i en hel anden branche og fast arbejde hos Trip Trap i Bruxelles.

Men vinpassionen var ikke lagt helt på hylden, kunne han mærke, så da han og hustruens første barn var kommet til verden, var det tid til at tage en beslutning.

- Vi tog hjem til Aalborg, konstaterer han.

- Og her var der godt nok ingen, der troede på, at en vinbar kunne løbe rundt.

- Men det kan den godt, konstaterer Kristian Ishøy, der siden også har udvidet med lokaler på modsatte side af Algade.

Nu har han så papirer på en uddannelse som sommelier, og selv er han ikke i tvivl om, at uddannelsen også har rykket selv en erfaren vinmand som ham.

- Mad og vin hænger uløseligt sammen, og man kan måske sige, at jeg manglede det sidste ben - maddelen. Den har jeg nu, siger han og hæver glasset.

- Og det lover jeg, at gæsterne nok skal komme til at mærke.

Så flækker ansigtet i et stort smil.

- Men jeg er ikke sikker på, at jeg er færdig med at uddanne mig inden for sommelier-feltet. Der findes en uddannelse, som kun få har klaret. Den tror jeg, at jeg er nødt til at prøve kræfter med.
Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ti Trin Ned svæver i Michelin-uvished

Sponsoraftale: Dansk Cater skal forkæle Kokkelandsholdet

Succes: Kriseramt delicafé blev til netbutik

Stor fastfoodkæde tjener igen penge

Nye chefer klar til Kokkelandsholdet

Hotelkæde satser stort på bæredygtige madoplevelser

Nyhedsbrev

Conveniencekæde har købt Maaltidet

Stor frokostleverandør bliver en del af Homemate

Online Avis Arkiv

Nyt kaffekoncept i Aalborg: Her koster alt en 20'er

1

Brandærgerligt: Restaurant lukkede med fuld ordrebog

Just Eat begyndte året med rekord

Foodservice Forum ønsker glædelig jul og godt nytår

Foodservice Forum holder ferielukket til 7. januar. Nyhedsbrevet udkommer igen tirsdag 8. januar 2019.

Ny toprestaurant vil tilbyde 50 serveringer til gæsterne

Sygehuskøkken i Thisted hædret med pris

Afstemning: Her er Danmarks bedste takeaway

Cateringfirma overtager kantinedrift

Aalborg får ny vegetarrestaurant

Sticks'n'Sushi vil have 100 restauranter

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Fingerbetaling bliver permanent i CBS-kantiner

Investeringer: Hanegal halverer overskuddet

Fødevarevirksomheden er nu gearet til mere vækst

Skummer fløden af bedre mad og flere oplevelser

Jysk restaurant har ikke noget menukort

Køkkenmedarbejdere i total forvandling

1

Avis: Domino's udnytter smuthul til at slette smileyrapporter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Test af hygiejnisk design giver højere fødevaresikkerhed

Må du genbruge dine stregkoder?

Kære kunde/samarbejdspartner

JEROS hos Orkla Kims

7,5 mio. kr. mere til innovation i sjællandske fødevare SMV´er

Fair Betalingsfrist - Vi har brug for dig!

Glædelig jul fra JEROS A/S

Ny projektleder ved DTU Center for Hygiejnisk Design

Rengøringsteknikker, hygiejnisk design og best practice i industriel hygiejne

Pallekar, plastkar og bigbox

Speed dating mellem virksomheder og forskere resulterer i fødevareinnovation

Mange muligheder for at se JEROS produkter verden rundt

Teknologi til forbedring af forretning i fødevarebranchen

Hurtig og effektiv rengøring af vægtskåle

JEROS opdatere deres velkendte kassevasker

JEROS A/S på FoodTech 2018

Nedtælling til FoodTech 2018 er begyndt

Superbrugsen i Ørbæk øger salg af pølser med 35% ved køb af ny røgovn

Bliv klogere på digitalisering og E-handel

Sikkerdigital.dk skal styrke virksomheders IT-sikkerhed

Stærk forskning og viden bliver til gavn for samfundet

Restaurant Grøds forventninger til et samarbejde med DTU

Har din virksomhed behov for innovation og for at øge sin andel på det voks...

Stor interesse for robotter til fødevareindustrien

Slagter Kirkeby går op i røg

Send til en kollega

0.113