23948sdkhjf

Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

| Af Anne Helene Kahr Thomsen, aalborg.nu | Tip redaktionen om en historie

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Det er tidlig formiddag, men Aalborg-baren D´Wines indehaver og nyslåede sommelier, Kristian Ishøy, har ikke noget ur på sin vinpassion.

- Mmmmmmm, siger han fornøjet, mens duften af den spansk producerede Cava breder sig i næsen og mundhulen.

- Sådan en Cava her smager faktisk bedst om morgenen, hvor smagsløgene er helt friske og upåvirkede, siger han og smiler selv over sætningen, inden han med et stort glimt i øjet tilføjer.

- Men som sommelier er jeg jo selvfølgelig nødt til at spytte ud.

- Jeg snakker meget om det, jeg brænder for, konstaterer han, mens han holder glasset med de gyldne dråber op mod lyset.

Kristian Ishøy, bedre kendt som vinmanden bag D’Wine, blev i foråret 2018 færdiguddannet som sommelier fra Vinakademiet. Han er desuden kvalificeret WSET Level 3 sommelier med udmærkelse fra WSET-akademiet i London. Det betyder, at han er optaget på den Internationale Diploma Sommelier Eksamen, fortæller han.

Og måske har den nye titel også inspireret til det arrangement, han står bag sammen med Restaurant D’Wines chefkok Rune Warming. De to afholder Cava Dinner 24. august i restaurantens lokaler i Algade 57 i Aalborg.

- Arrangementet må i hvert fald godt rykke lidt ved folk ved, at vi leger lidt med tingene, siger Kristian Ishøy og fortsætter:

- I Danmark er vi generelt set meget fastlåste i vores rutiner med hensyn til drikkevarer til den mad, vi spiser. Når jeg siger oksesteg, så tænker flertallet, at der skal rødvin til, men det behøver man virkelig ikke. Det vigtige er ikke farven men balancen i det, vi nu engang sætter sammen. Her skal der tænkes på sødme, syre, fylde, aroma, smag og meget andet, siger han og fortsætter.

- Derfor synes jeg, at det er spændende at udfordre folks indstilling til vin - få dem op og tage den høje rutschebane. Cava er bare en fantastisk drik, som findes i alle afskygninger. Det gør selvfølgelig også, at den passer til alle typer mad, siger han.

Tidlig kærlighed til vin
Kærligheden til vin startede allerede, da Kristian Ishøy var barn, hvor forældrene gerne slog et slag forbi et vindistrikt, når turen gik til familiens hus i Sydspanien.

- Allerede der i 7-8 års alderen vidste jeg bare, at jeg skulle lære noget mere om vin, siger Kristian Ishøy, der som bare 10-årig valgte at gå i folkeskole i Spanien.

- Jeg var jo klar over, at skulle jeg arbejde med spanske vine, så var jeg også nødt til at kunne sproget, siger han.

Det blev da også til en tid i den spanske restaurationsbranche, inden turen gik tilbage til en mastergrad på AAU, der førte ham over i en hel anden branche og fast arbejde hos Trip Trap i Bruxelles.

Men vinpassionen var ikke lagt helt på hylden, kunne han mærke, så da han og hustruens første barn var kommet til verden, var det tid til at tage en beslutning.

- Vi tog hjem til Aalborg, konstaterer han.

- Og her var der godt nok ingen, der troede på, at en vinbar kunne løbe rundt.

- Men det kan den godt, konstaterer Kristian Ishøy, der siden også har udvidet med lokaler på modsatte side af Algade.

Nu har han så papirer på en uddannelse som sommelier, og selv er han ikke i tvivl om, at uddannelsen også har rykket selv en erfaren vinmand som ham.

- Mad og vin hænger uløseligt sammen, og man kan måske sige, at jeg manglede det sidste ben - maddelen. Den har jeg nu, siger han og hæver glasset.

- Og det lover jeg, at gæsterne nok skal komme til at mærke.

Så flækker ansigtet i et stort smil.

- Men jeg er ikke sikker på, at jeg er færdig med at uddanne mig inden for sommelier-feltet. Der findes en uddannelse, som kun få har klaret. Den tror jeg, at jeg er nødt til at prøve kræfter med.
Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)

Mest læste

Forsiden lige nu

Rullende snackbar skal lokke mere mad i fynske ældre

Sommerferie på Foodservice Forum

Færdigretter: Slagterpar lander aftale med Aldi

Stor kantineleverandør udfordrer den traditionelle kantinebuffet

Fokus på alle sanser og bæredygtighed

Familievirksomhed letter hverdagen for veganske restaurantgæster

Ny convenience-serie skal imødekomme vegansk tendens

Streetfood-marked er konkurs

Nyhedsbrev

Ambitiøs burgerkæde bøvler med økonomien

Domino's klar igen med ny ejer

Restaurantkæde får bøde for genbrug i salatbaren

Milliardær har brugt 65 millioner på ny toprestaurant

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Stort madfirma må skrue ned

Kæmpeinvestering skal løfte takeaway-komet

Succesrig kødduo har tjent 100 millioner

Vaffelbaroner har fart på

Morgenmad: Kendt københavnerhotel klar med verdensnyhed

Farvestoffer i maden gav bøde til takeaway-restaurant

Hard Rock hårdt ramt på pengekassen

Fazer Food Services solgt i milliardhandel

Madhus mistede kontrakt: Nu er overskuddet dykket

Ung kok forpagter gammel kro

Cateringfirma dropper lille køkken

Convenience: 7-Eleven Danmark kåret som verdens bedste

Flammen i styrtdyk: Dårligste resultat i 10 år

Direktørfyring med til at trække ned

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Beregn det bæredygtige potentiale i madaffald

Efteruddannelse med fokus på hygiejnisk design

Efteruddannelse med fokus på entrepreneurskab

Nyt: Stålborde til fødevarer produceret efter specialmål

Hos CPF A/S bliver der ekspederet ordre gennem hele sommeren.

Sådan bliver bæredygtig udvikling god forretning

DTU Kursus i hygiejnisk design

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

Forhandlere søges!

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Plastbøtte til mikrobølgeovn kan mindske madspild

Vind et biografgavekort i GS1 Denmarks sommerquiz

Til lykke med svendebrevet

Blockchain - Veldokumenteret vej fra jord til bord

Til lykke med svendebrevet

Glade elever nu med svendebrev

Blockchain

Tid til at stoppe wardrobing

Medlem af GS1Trade Sync? Få en komplet billedpakke med marketing- og planogramfotos for kun 100 kr

Kvalitet og smag frem for alt

Nye efterårshold på Ejerlederuddannelsen

Veldokumenteret vej fra jord til bord

Medlemsdag i Odense for alle GS1 medlemmer

Test dig selv: Hvor meget ved du om plast og bæredygtighed?

Send til en kollega

0.136