23948sdkhjf

Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

| Af Anne Helene Kahr Thomsen, aalborg.nu | Tip redaktionen om en historie

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Det er tidlig formiddag, men Aalborg-baren D´Wines indehaver og nyslåede sommelier, Kristian Ishøy, har ikke noget ur på sin vinpassion.

- Mmmmmmm, siger han fornøjet, mens duften af den spansk producerede Cava breder sig i næsen og mundhulen.

- Sådan en Cava her smager faktisk bedst om morgenen, hvor smagsløgene er helt friske og upåvirkede, siger han og smiler selv over sætningen, inden han med et stort glimt i øjet tilføjer.

- Men som sommelier er jeg jo selvfølgelig nødt til at spytte ud.

- Jeg snakker meget om det, jeg brænder for, konstaterer han, mens han holder glasset med de gyldne dråber op mod lyset.

Kristian Ishøy, bedre kendt som vinmanden bag D’Wine, blev i foråret 2018 færdiguddannet som sommelier fra Vinakademiet. Han er desuden kvalificeret WSET Level 3 sommelier med udmærkelse fra WSET-akademiet i London. Det betyder, at han er optaget på den Internationale Diploma Sommelier Eksamen, fortæller han.

Og måske har den nye titel også inspireret til det arrangement, han står bag sammen med Restaurant D’Wines chefkok Rune Warming. De to afholder Cava Dinner 24. august i restaurantens lokaler i Algade 57 i Aalborg.

- Arrangementet må i hvert fald godt rykke lidt ved folk ved, at vi leger lidt med tingene, siger Kristian Ishøy og fortsætter:

- I Danmark er vi generelt set meget fastlåste i vores rutiner med hensyn til drikkevarer til den mad, vi spiser. Når jeg siger oksesteg, så tænker flertallet, at der skal rødvin til, men det behøver man virkelig ikke. Det vigtige er ikke farven men balancen i det, vi nu engang sætter sammen. Her skal der tænkes på sødme, syre, fylde, aroma, smag og meget andet, siger han og fortsætter.

- Derfor synes jeg, at det er spændende at udfordre folks indstilling til vin - få dem op og tage den høje rutschebane. Cava er bare en fantastisk drik, som findes i alle afskygninger. Det gør selvfølgelig også, at den passer til alle typer mad, siger han.

Tidlig kærlighed til vin
Kærligheden til vin startede allerede, da Kristian Ishøy var barn, hvor forældrene gerne slog et slag forbi et vindistrikt, når turen gik til familiens hus i Sydspanien.

- Allerede der i 7-8 års alderen vidste jeg bare, at jeg skulle lære noget mere om vin, siger Kristian Ishøy, der som bare 10-årig valgte at gå i folkeskole i Spanien.

- Jeg var jo klar over, at skulle jeg arbejde med spanske vine, så var jeg også nødt til at kunne sproget, siger han.

Det blev da også til en tid i den spanske restaurationsbranche, inden turen gik tilbage til en mastergrad på AAU, der førte ham over i en hel anden branche og fast arbejde hos Trip Trap i Bruxelles.

Men vinpassionen var ikke lagt helt på hylden, kunne han mærke, så da han og hustruens første barn var kommet til verden, var det tid til at tage en beslutning.

- Vi tog hjem til Aalborg, konstaterer han.

- Og her var der godt nok ingen, der troede på, at en vinbar kunne løbe rundt.

- Men det kan den godt, konstaterer Kristian Ishøy, der siden også har udvidet med lokaler på modsatte side af Algade.

Nu har han så papirer på en uddannelse som sommelier, og selv er han ikke i tvivl om, at uddannelsen også har rykket selv en erfaren vinmand som ham.

- Mad og vin hænger uløseligt sammen, og man kan måske sige, at jeg manglede det sidste ben - maddelen. Den har jeg nu, siger han og hæver glasset.

- Og det lover jeg, at gæsterne nok skal komme til at mærke.

Så flækker ansigtet i et stort smil.

- Men jeg er ikke sikker på, at jeg er færdig med at uddanne mig inden for sommelier-feltet. Der findes en uddannelse, som kun få har klaret. Den tror jeg, at jeg er nødt til at prøve kræfter med.
Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Cateringbranchen opruster med ny forening

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Scandic skal bruge 700 nye medarbejdere

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Flere og flere vælger madordning frem for madpakken

Nyhedsbrev

Sommer: Bone's fik mindste plus siden 2003

Online Avis Arkiv

Wellendorf ny holdkaptajn for kokkelandsholdet

Casper Christensen satser på måltidskasser

Ny ejer måske på vej til Domino's

Restaurantkæde køber hotel midt i København

Ældremaden hitter i Randers

Just Eat vokser voldsomt: 221 millioner ordrer på et år

Aalborg-restauranter fusionerer: Køkkenchef stopper

Fødevarestyrelsen klar med 18 kontrolkampagner

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Ny cateringboss: Vil kunden ha' øko, prøver vi at skaffe det

AB Caterings direktør har kig på samarbejde

Se billederne: Cateringbranchen i hopla

5.000 gæster ville se på mulighederne

Erfarne cateringfolk har overtaget Hotel Møen

Retssag: Cafékæde tabte navnestrid

Ny portal vil hjælpe amatørkokke med at sælge delemad

Nordjysk cateringmesse får økologisk univers

Scandic tilbyder jobgaranti – vil fordoble antallet af elever

Arctic Group skal sælge økologiske fødevarer til ny, islandsk butikskæde

Frankies Pizza rykker til Jylland

Her er Danmarks nye kokke på Cateringlandsholdet

Pizzeria lukket efter mistanke om rotter

Makkerpar overtager to spisesteder

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Logistik på hjul kan lette mange processer for kædebutikkerne

RPC Superfos modtager CSR-certifikat fra Randers kommune

JEROS A/S udråbt som Årets virksomhed 2018 i Faaborg Midtfyn kommune

JEROS A/S på Internorga 2019

FKM uden kompromis

DT Rullecontainer arbejder til stadighed med sikkerhed og ergonomi

Accelerator programmet Growing Food CPH hjælper start-ups inden for fødevarebranchen

Erhvervsministeren lyttede til argumenter for fair betalingsfrister

Optimeret tøjforbrug i din fødevareproduktion

Mød Kalu på Mad & Glæde i Forum 2.-3. marts

Nordic Retail åbner kontor i Stockholm

Ses vi på messe i Aalborg på onsdag?

Sous vide produktion med integreret sikkerhedsberegner

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for din kunder

Velkommen til vores køberdatabase "Søgeagenten"

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

RollDolly fra DT Rullecontainer

White rock FR – Hygiejnisk og hårdfør vægbeklædning til storkøkkener, restauranter, vådrum m.v.

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Er din virksomhed forberedt på en hård Brexit?

Stregkoder skaber stadig problemer i butikkerne

Få eksportrådgivning der skaber succes i din virksomhed på bare et år?

Send til en kollega

0.117