Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

| Af Anne Helene Kahr Thomsen, aalborg.nu | Tip redaktionen om en historie

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Det er tidlig formiddag, men Aalborg-baren D´Wines indehaver og nyslåede sommelier, Kristian Ishøy, har ikke noget ur på sin vinpassion.

- Mmmmmmm, siger han fornøjet, mens duften af den spansk producerede Cava breder sig i næsen og mundhulen.

- Sådan en Cava her smager faktisk bedst om morgenen, hvor smagsløgene er helt friske og upåvirkede, siger han og smiler selv over sætningen, inden han med et stort glimt i øjet tilføjer.

- Men som sommelier er jeg jo selvfølgelig nødt til at spytte ud.

- Jeg snakker meget om det, jeg brænder for, konstaterer han, mens han holder glasset med de gyldne dråber op mod lyset.

Kristian Ishøy, bedre kendt som vinmanden bag D’Wine, blev i foråret 2018 færdiguddannet som sommelier fra Vinakademiet. Han er desuden kvalificeret WSET Level 3 sommelier med udmærkelse fra WSET-akademiet i London. Det betyder, at han er optaget på den Internationale Diploma Sommelier Eksamen, fortæller han.

Og måske har den nye titel også inspireret til det arrangement, han står bag sammen med Restaurant D’Wines chefkok Rune Warming. De to afholder Cava Dinner 24. august i restaurantens lokaler i Algade 57 i Aalborg.

- Arrangementet må i hvert fald godt rykke lidt ved folk ved, at vi leger lidt med tingene, siger Kristian Ishøy og fortsætter:

- I Danmark er vi generelt set meget fastlåste i vores rutiner med hensyn til drikkevarer til den mad, vi spiser. Når jeg siger oksesteg, så tænker flertallet, at der skal rødvin til, men det behøver man virkelig ikke. Det vigtige er ikke farven men balancen i det, vi nu engang sætter sammen. Her skal der tænkes på sødme, syre, fylde, aroma, smag og meget andet, siger han og fortsætter.

- Derfor synes jeg, at det er spændende at udfordre folks indstilling til vin - få dem op og tage den høje rutschebane. Cava er bare en fantastisk drik, som findes i alle afskygninger. Det gør selvfølgelig også, at den passer til alle typer mad, siger han.

Tidlig kærlighed til vin
Kærligheden til vin startede allerede, da Kristian Ishøy var barn, hvor forældrene gerne slog et slag forbi et vindistrikt, når turen gik til familiens hus i Sydspanien.

- Allerede der i 7-8 års alderen vidste jeg bare, at jeg skulle lære noget mere om vin, siger Kristian Ishøy, der som bare 10-årig valgte at gå i folkeskole i Spanien.

- Jeg var jo klar over, at skulle jeg arbejde med spanske vine, så var jeg også nødt til at kunne sproget, siger han.

Det blev da også til en tid i den spanske restaurationsbranche, inden turen gik tilbage til en mastergrad på AAU, der førte ham over i en hel anden branche og fast arbejde hos Trip Trap i Bruxelles.

Men vinpassionen var ikke lagt helt på hylden, kunne han mærke, så da han og hustruens første barn var kommet til verden, var det tid til at tage en beslutning.

- Vi tog hjem til Aalborg, konstaterer han.

- Og her var der godt nok ingen, der troede på, at en vinbar kunne løbe rundt.

- Men det kan den godt, konstaterer Kristian Ishøy, der siden også har udvidet med lokaler på modsatte side af Algade.

Nu har han så papirer på en uddannelse som sommelier, og selv er han ikke i tvivl om, at uddannelsen også har rykket selv en erfaren vinmand som ham.

- Mad og vin hænger uløseligt sammen, og man kan måske sige, at jeg manglede det sidste ben - maddelen. Den har jeg nu, siger han og hæver glasset.

- Og det lover jeg, at gæsterne nok skal komme til at mærke.

Så flækker ansigtet i et stort smil.

- Men jeg er ikke sikker på, at jeg er færdig med at uddanne mig inden for sommelier-feltet. Der findes en uddannelse, som kun få har klaret. Den tror jeg, at jeg er nødt til at prøve kræfter med.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar

Mest læste

Forsiden lige nu

Sommerferie på Foodservice Forum

Restaurantgæst betalte 7.335,- for meget

Nordjysk kro erklæret konkurs - ejer har kastet håndklædet i ringen

Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Street food klar i Fredericia

Sandwichkæde rykker nordpå

Nyhedsbrev

Idérig kok har succes i medborgerhus

Online Avis Arkiv

Just Eat gafler Domino's

Burger King klar med to nye restauranter

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Debat om Odenses ældremad blusser op igen

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Foodservice Danmark ser fremad

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Køge Kommune vil have mindre virksomheder som madleverandører

Nu sushirestaurant vil være en lille kæde

Kadeau slår igen til i København

Han åbner verdens første akvavit-bar

Vil gøre op med grimme julefrokostoplevelser

Tre kæmper om Kantineprisen

Street food på vej i Fredericia

Private dining vinder frem

Andefedtsburgere rykker vestpå

Ny restaurant forsøger sig i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskemaskiner og fliser

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Vi ser Aarhus i øjenhøjde

Har du problemer med smag og lugt fra dit drikkevand

ScaleGard Pro til drikkevandet.

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Latinerkvarteret er for specielle og eksklusive butikker

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Plastemballage er nødvendigt i den cirkulære økonomi

Vand fra hanen indeholder stoffer der kan påvirke smagen i din kaffe,

JEROS A/S på messer verden rundt

Eksportfremstød - Rejs med SMVdanmark og Kronprinsparret til Italien

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Mindre offentligt opgavetyveri, tak!

Pas godt på dine medarbejdere - og dig selv!

Netværksarrangement: Hvordan tilpasser vi os fremtidens krav?

Sådan er du som virksomhed stillet under en konflikt

Maden og vinen var fantastisk men… larmen!?

JEROS A/S på Anuga Food tech

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Send til en kollega

0.139