23948sdkhjf

Det digitale køkken er lige om hjørnet

| Af Klaus Hansen | Tip redaktionen om en historie

Et buzzword i køkkenudstyrsbranchen lige nu er "connectivity". Connectivity betyder, at køkkenudstyret kan snakke sammen med et overordnet IT-system, der styrer og overvåger alle processer og aktiviteter. I begrebet connectivity ligger der også det, at køkkenudstyret (dvs. hardwaren) kan snakke sammen når og hvis, der er behov for det.

- Fidusen er, at al køkkenudstyr fremover, f.eks. ovne, køleskabe, frysere, opvaskemaskiner og komfurer, sous vide-apparatur m.v. kommer til at fungere som plug & play, fortæller Lars Andersson, der er formand for Brancheforeningen for Storkøkkenudstyr og fortsætter:

- Har køkkenet f.eks. indkøbt et nyt køleskab, så kobles dette til det overordnede IT-system enten med kabel eller bluetooth, og det centrale IT-system holder styr på det nye køleskab og alt andet køkkenudstyr, der er koblet på netværket.

Men ikke alene kobles al køkkenudstyret sammen i et netværk, køkkenudstyret bliver også gjort mere intelligent og forsynet med sensorer, så køkkenudstyret kan sladre til de ansatte, hvis der er noget galt med køkkenudstyret eller tilberedningsprocesserne.

Egenkontrollen bliver lettere
Lad os starte med et enkelt eksempel. Som følge af køkkenets egenkontrol, så skal der jævnligt føres kontrol med, at temperaturer i køle- og frostrum er korrekte, herunder at der jævnligt foretages afrimning med passende mellemrum.

Al dette skal kontrolleres ved at aflæse de konkrete temperaturer og skrive dem ned i en rapport. Det er en kedelig og rutinemæssig opgave, der både tager tid og ressourcer i køkkenet.

Men den næste generation af køleskabe og frysere har indbygget intelligens, så installationerne selv overvåger temperaturer, afrimning osv. og indrapporterer de målte temperaturer til det centrale IT-system, der så logger værdierne i elektronisk logbog (en fil).

- Det betyder, at egenkontrollen bliver meget nemmere at udføre i praksis, fortæller Lars Andersson og uddyber:

- Når levnedsmiddelkontrollen kommer på besøg og vil tjekke egenkontrollen, så er det sådan set bare at åbne logfilen og printe den ud til den tilsynsførende.

SMS hvis noget er galt
Men denne indbyggede intelligens er det også muligt at modtage en SMS eller en e-mail, såfremt temperaturen er for høj i et køleskab eller en fryser.

Helt automatisk tikker en alarm ind på mobilen og fortæller, at der er for varmt i fryseren, og det er nødvendigt at tilkalde en elektriker. I sin yderste konsekvens kan alarmen også ledsages af en fejlkode, som fortæller teknikeren helt præcist, hvad der årsagen til, at der er for varmt i fryseren.

Det kan f.eks. være manglende kølemiddel, en slidt kompressor, defekt termostat - eller måske blot det helt enkle: at en ansat har glemt at lukke døren.

Køleskabet køber ind
Fremover vil køleskabe og frysere selv holde styr på, hvad de indeholder. Det sker, når de nye digitale stregkoder bliver lanceret. Herefter vil alle fødevarer være forsynet med en digital stregkode, som giver køleskabet et hav af oplysninger om sig selv, når de passerer køleskabsdøren.

Det vil typisk være oplysninger om varens art (f.eks. en oksemørbrad), vægt, mindste holdbarhedsdato osv. Med andre ord - alle oplysninger, der kan være relevante for den pågældende fødevare, vil blive lagret i køleskabets hukommelse.

Når alt, hvad køleskabet eller fryseren indeholder, er registreret elektronisk, så giver det et godt overblik over, hvilke fødevarer der reelt befinder sig i køle- eller fryseskabet.

Det bare at gå ind i køkkensoftwaren, klikke på køleskabet og så kan man få samtlige informationer frem om de produkter, der er på lager i køleskabet.

Automatisk bestilling af varer
Hvis man sætter lager­styringssystemet op, så der eksempelvis altid skal være 20 kg smør i køleskabet, så kan man programmere køleskabet til automatisk at bestille nyt smør, når lagerbeholdningen af smør nærmer sig en kritisk mængde, her 20 kg.

- Smørbestillingen sker helt automatisk til køkkenets smørleverandør - og vupti - så bliver den ønskede smørmængde leveret til køkkenet næste morgen kl. 07.00. Og slut med at huske og ringe til leverandøren og bestille standardvarer Nemmere kan det ikke være, siger Lars Andersson.

Først ind - først ud-princippet
Alle ved, at de varer, der først anbringes i et kølerum, også skal først ud. Det er en af lagerstyringens grundregler. Men i et stort kølerum eller fryserum, kan det i praksis være svært have styr på, hvilken varer der er kommet først ind eller senest ind.

Men det intelligente kølerum har ikke den slags problemer. Oplysninger om varen holdbarhed er jo anført i den elektroniske stregkode, som er læst ind i køleskabets hukommelse. Derfor har køleskabets intelligens fuldt styr på holdbarhedsdatoen på alt, hvad der befinder sig i køleskabet.

Hvis en ansat derfor - ved en fejl - kommer til at tage den senest leverede (og mest friske) vare ud af køleskabet først, så bibber køleskabet med en høj lyd og fortæller, at der findes en "ældre" vare, der skal forbruges først.

Køkkenet kan også vælge at lægge en alarm ind i systemet, så man får en advarsel fra systemet, holdbarheden af en vare er at løbe ud. Det gør det muligt at få brugt varen inden holdbarheden er udløbet, og varen skal kasseres, siger Lars Andersson.

De nye ovne
Fremtidens ovne vil ligeledes kunne tilsluttes køkkennetværket via plug & play.

Disse ovne vil det være muligt at programmere helt ned til mindste detalje. Programmeringen kan dels ske på ovnen - men også via tablet eller mobil. Det kan være særlige temperatur/tid-forløb, fugtighed i ovnkammeret (raskning), overvarme, undervarme og anvendelse af grill m.v.

Ligeledes vil disse intelligente ovne kunne sende beskeder via netværket til mobiler, tablets og pc’ere. Det kan f.eks. være oplysning om, at en langtidsstegning er afsluttet, og stegen skal fjernes fra ovnen.

Det kan også være fejlmeddelelser, der fortæller, at en ønsket centrumtemperatur i en steg ikke er opnået - eller at ovnlågen har været åbnet under tilberedningen. Ovnen vil også kunne kalde på service og give relevante fejlmeddelelser til den tekniker, der skal lave service eller reparere ovnen, hvis det er påkrævet. På den måde bliver man hurtigt klar over, at der er fejl på køkkenudstyret og kan få det repareret hurtigst muligt. Køkkenudstyr skal helst virke perfekt hele tiden for, at køkkenet kan lave mad og tjene penge.





Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Skagenfood: Salget steg, men overskuddet faldt

Medie: Dagrofa har tabt over 600 millioner

- Det koster at rydde op, siger ny topchef

Domino's Danmark er solgt: Pizzeriaerne vil genåbne

2. marts gik Domino's Pizza i Danmark konkurs. Men selskabet er solgt, og pizzakæden vil blive drevet videre

Sushi-kæde lukkede for at redde havet

Kokkenes Køkken lander ny kantineaftale

Restauranter går til kamp mod støjproblemer

Nyhedsbrev

Hungry.dk satser på hurtigt at overhale Just Eat

Restaurant vil være selvforsynende

Restaurant gemte kontrolrapport bag stor plante

Aarstidernes bundlinje mistede 25 millioner

Skills: Her er vinderne fra madbrancherne

Kantinemad var skyld i næsten 50 sygemeldinger

Nyt firma satser på alkoholfri drikkevarer

Kro har succes med at servere buffet med rester

Ilden intensiverer kødkrigen og rykker vestpå

Klein klar: Flammen har fundet sin nye direktør

Han skal være med til at sætte fart på ekspansion

Analyse: Restauratører skovler millioner ind

De 408 største selskaber i restaurationsbranchen under lup

OK Plus skal stadig have convenience fra Reitan

Personale nyder godt af snack-menu til ældre

Mange flere vil være kokke eller tjenere

- Jeg kniber mig selv i armen, siger direktør

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Cateringbranchen opruster med ny forening

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Scandic skal bruge 700 nye medarbejdere

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Flere og flere vælger madordning frem for madpakken

Wellendorf ny holdkaptajn for kokkelandsholdet

Aalborg-restauranter fusionerer: Køkkenchef stopper

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Se vores store udvalg i specialstøvsugere

Nye Kokke og Cater

Til lykke med svendebrevet

Det går godt i Ørbæk

Fødevaresikkerheden kan meget let være udfordret i kantiner og storkøkkener!

Politikere på besøg hos RPC Superfos: Ja tak til en mere nuanceret plastdebat

Logistik på hjul kan lette mange processer for kædebutikkerne

RPC Superfos modtager CSR-certifikat fra Randers kommune

JEROS A/S udråbt som Årets virksomhed 2018 i Faaborg Midtfyn kommune

JEROS A/S på Internorga 2019

FKM uden kompromis

DT Rullecontainer arbejder til stadighed med sikkerhed og ergonomi

Accelerator programmet Growing Food CPH hjælper start-ups inden for fødevarebranchen

Erhvervsministeren lyttede til argumenter for fair betalingsfrister

Optimeret tøjforbrug i din fødevareproduktion

Mød Kalu på Mad & Glæde i Forum 2.-3. marts

Nordic Retail åbner kontor i Stockholm

Ses vi på messe i Aalborg på onsdag?

Sous vide produktion med integreret sikkerhedsberegner

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for din kunder

Velkommen til vores køberdatabase "Søgeagenten"

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

RollDolly fra DT Rullecontainer

Send til en kollega

0.127