Pizzamand i overraskende samarbejde med diætist

| Af Camilla Gammelgaard, aalborg.nu | Tip redaktionen om en historie

Det er der kommet otte sunde pizzaer ud af

Diætisten Helle Brøcher og indehaveren af Yones Grill & Pizza i Aalborg, Samir Mansour Sada, har i fællesskab udviklet otte sunde og fedtfattige pizzaer. Dermed findes der nu et sundere alternativ til det, som er mange aalborgenseres yndlings-takeaway.

Umiddelbart kan et samarbejde mellem en diætist og et pizzeria lyde en smule modstridende. Den ene er talsmand for sund mad, mens den anden lever af at sælge takeaway, der ikke nødvendigvis befinder sig i den bedste del af kostpyramiden. Alligevel er sådan et samarbejde netop blevet en realitet. Helle Brøcher, der i flere år har arbejdet på sygehus, startede for halvandet år siden klinikken Min Diætist i Aalborg, hvor hun hjælper folk, der kæmper med alt fra overvægt eller fødevareallergi, til sportsfolk, der har brug for den rette ernæring for at kunne yde deres bedste. Det har givet hende mod til at prøve nye ting.

- Jeg havde ingen anelse om, hvad jeg gik ind til, så jeg skulle holde humøret oppe i starten. I efteråret tænkte jeg så, at jeg ville prøve at gå ind til Yones Grill & Pizza og spørge, om de ville være med til at lave et projekt sammen, hvor vi udvikler nogle sunde pizzaer, fordi jeg selv er vild med pizza og synes, der mangler et sundere alternativ, fortæller Helle Brøcher.

Pizzaerne er sunde hele vejen igennem og indeholder kun halvt så mange kalorier som de almindelige.

I starten havde hun ikke høje forventninger, for hun var langt fra sikker på, at Samir Mansour Sada ville være med på ideen. Tvivlen blev dog hurtigt gjort til skamme, for han kunne godt lide tanken om fedtfattige pizzaer. Derfor blev det oprindeligt aftalt, at der skulle udvikles fire forskellige af slagsen til menukortet.

- Vi blev bidt af det begge to, så vi er faktisk endt ud med otte sunde pizzaer. Jeg har udviklet ingredienserne, og så har vi så snakket om, hvordan det kan fungere i praksis. Nogle gange siger han da også til mig, at det ikke fungerer, når jeg foreslår et eller andet. Og der har han jo mere forstand på pizza, end jeg har. Så det er et godt samarbejde, siger Helle Brøcher.

Der kan justeres på flere ting

Et oplagt spørgsmål, der hurtigt kan melde sig på banen, når man hører om projektet, er: Hvorfor skal pizzaer overhovedet være sunde?

- Jeg har selv erfaring med, at man kommer sent hjem fra arbejde. Og der er mange familier, som har diskussionen, om de skal have rugbrød eller bestille noget, fordi klokken er blevet for mange til, at man vil i gang med at lave mad. Og der ender det nok tit med den nemme løsning, hvor man går ud og henter mad et sted. Så der tænker jeg, at der skal være noget, der smager godt og er sundt i en fast food restaurant, siger Helle Brøcher.

Samir Mansour Sada var med på ideen med det samme og har allerede solgt flere sunde pizzaer.

Næste nærliggende spørgsmål er så: Hvordan kan man gøre en pizza sund? Her nævner Helle Brøcher flere muligheder.

- Det er især osten, der afgør, om en pizza er fedtholdig eller ej. Så alene det, at vi har fundet en ost med kun 15 procent fedt, gør en kæmpe forskel på fedtindholdet.

En anden synder på de klassiske pizzaer er olie, og det kan komme flere steder fra. Mange vil for eksempel gerne have hvidløg på, og det sker som regel med en hvidløgsolie. Her er løsningen blevet hvidløg i saltlage, der kan pureres. Derudover er bunden lavet med en masse fuldkorn, og så er der bestemt ikke sparet på grøntsagerne.

- Vi bruger blandt andet rødløg, hvidløg, champignon og sådan noget, fordi det giver den umami-smag, som gør, at du ikke behøver alt det fedt til at give smagen. For det er jo sådan, at når du fjerner fedt, så skal du have noget andet, der giver smag i stedet for, fortæller Helle Brøcher.

De fedtfattige pizzaer hos Yones Grill & Pizza indeholder cirka halvt så mange kalorier som en almindelig pizza med eksempelvis pepperoni, bacon og kebab, og så er de i følge Helle Brøcher sunde, fordi de lever op til mange af anbefalingerne for kost ved blandt andet at have et lavt saltindhold. Generelt er hun glad for de otte pizzaer.
- Jeg var rigtig spændt på, om det overhovedet ville kunne lade sig gøre, men jeg er meget tilfreds med resultatet. Pizzaerne smager rigtig godt, og de er sunde, siger hun.

Osten på de fedtfattige pizzaer indeholder kun 15 procent fedt.
Hvis du ikke befinder dig i nærheden af Danmarksgade, hvor Yones Grill & Pizza ligger, så er der også råd at hente fra Helle Brøcher. For der er bestemte ting, som du skal undgå, hvis du gerne vil have en sundere og mere fedtfattig pizza.
- Du kan starte med at sige, at du ikke vil have så meget ost på, så har du allerede fjernet en tredjedel af kalorierne. Ellers kan du gå udenom sådan noget som bacon, cocktailpølser og kebab. Kebab er næsten 60 procent fedt. Så det er med at vælge ingredienser, der fra naturens side har et lavt fedtindhold, og det er typisk fiskefyld, kylling og skinke. Og så er der selvfølgelig grøntsagerne, siger hun og afslutter:
- En traditionel Pizza Margarita med lidt mindre ost kan for eksempel godt gå.
De sunde pizzaer har været på menukortet på nettet i få dage, men Yones Grill & Pizza har allerede solgt flere af dem.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Foodservice Danmark ser fremad

Køge Kommune vil have mindre virksomheder som madleverandører

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Nyhedsbrev

Debat om Odenses ældremad blusser op igen

Online Avis Arkiv

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Nu sushirestaurant vil være en lille kæde

Kadeau slår igen til i København

Han åbner verdens første akvavit-bar

Vil gøre op med grimme julefrokostoplevelser

Tre kæmper om Kantineprisen

Street food på vej i Fredericia

Private dining vinder frem

Måltidsboxen skal redde travle familier

Andefedtsburgere rykker vestpå

Purung restaurantchef skal sætte fut i Sunset Boulevard

Genåbning: Første 50 gæster får gratis burgere i et år

Restaurationsbranchen sætter samfundsansvar på menuen

Ny restaurant forsøger sig i Aarhus

Køkkenchefen blev juicemester

- Det er meget, meget spændende at være udvikler, siger Leslie Jørgensen, der har ansvar for Rynkebys Bramhults-serie

Ny Hanegal-fabrik til færdigretter er stadig uafklaret

Men den kommer, og den skal kunne udvides, siger ledelsen

Både op og ned for Geia Food

Omsætningen steg til over 1,2 milliarder kroner, men intens konkurrence fik overskuddet til at dale

Tankmad har fået et kvalitetsløft

Horesta: Ny app kan skade branchen

Tarteletcafé er et enormt hit

Sushibar - nu også på Bornholm

Jysk hotelchef drømmer om en gourmetrestaurant

Restauranter kan nu også bruge Nøglehulsmærket

Se alle Medlemmernes egne nyheder

ScaleGard Pro til drikkevandet.

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Latinerkvarteret er for specielle og eksklusive butikker

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Plastemballage er nødvendigt i den cirkulære økonomi

Vand fra hanen indeholder stoffer der kan påvirke smagen i din kaffe,

JEROS A/S på messer verden rundt

Eksportfremstød - Rejs med SMVdanmark og Kronprinsparret til Italien

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Mindre offentligt opgavetyveri, tak!

Pas godt på dine medarbejdere - og dig selv!

Netværksarrangement: Hvordan tilpasser vi os fremtidens krav?

Sådan er du som virksomhed stillet under en konflikt

Maden og vinen var fantastisk men… larmen!?

JEROS A/S på Anuga Food tech

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

JEROS A/S på Internorga 2018

Den 1. marts 2018 - Symposium om værdikædeoptimering og sensorer til fødeva...

FØDEVARESVINDEL - Vurdering og styring af risici

JEROS A/S på messer worldwide

Termokasse med plastindsats er robust og rengøringsvenlig

Send til en kollega

0.161