23948sdkhjf

Pizzamand i overraskende samarbejde med diætist

| Af Camilla Gammelgaard, aalborg.nu | Tip redaktionen om en historie

Det er der kommet otte sunde pizzaer ud af

Diætisten Helle Brøcher og indehaveren af Yones Grill & Pizza i Aalborg, Samir Mansour Sada, har i fællesskab udviklet otte sunde og fedtfattige pizzaer. Dermed findes der nu et sundere alternativ til det, som er mange aalborgenseres yndlings-takeaway.

Umiddelbart kan et samarbejde mellem en diætist og et pizzeria lyde en smule modstridende. Den ene er talsmand for sund mad, mens den anden lever af at sælge takeaway, der ikke nødvendigvis befinder sig i den bedste del af kostpyramiden. Alligevel er sådan et samarbejde netop blevet en realitet. Helle Brøcher, der i flere år har arbejdet på sygehus, startede for halvandet år siden klinikken Min Diætist i Aalborg, hvor hun hjælper folk, der kæmper med alt fra overvægt eller fødevareallergi, til sportsfolk, der har brug for den rette ernæring for at kunne yde deres bedste. Det har givet hende mod til at prøve nye ting.

- Jeg havde ingen anelse om, hvad jeg gik ind til, så jeg skulle holde humøret oppe i starten. I efteråret tænkte jeg så, at jeg ville prøve at gå ind til Yones Grill & Pizza og spørge, om de ville være med til at lave et projekt sammen, hvor vi udvikler nogle sunde pizzaer, fordi jeg selv er vild med pizza og synes, der mangler et sundere alternativ, fortæller Helle Brøcher.

Pizzaerne er sunde hele vejen igennem og indeholder kun halvt så mange kalorier som de almindelige.

I starten havde hun ikke høje forventninger, for hun var langt fra sikker på, at Samir Mansour Sada ville være med på ideen. Tvivlen blev dog hurtigt gjort til skamme, for han kunne godt lide tanken om fedtfattige pizzaer. Derfor blev det oprindeligt aftalt, at der skulle udvikles fire forskellige af slagsen til menukortet.

- Vi blev bidt af det begge to, så vi er faktisk endt ud med otte sunde pizzaer. Jeg har udviklet ingredienserne, og så har vi så snakket om, hvordan det kan fungere i praksis. Nogle gange siger han da også til mig, at det ikke fungerer, når jeg foreslår et eller andet. Og der har han jo mere forstand på pizza, end jeg har. Så det er et godt samarbejde, siger Helle Brøcher.

Der kan justeres på flere ting

Et oplagt spørgsmål, der hurtigt kan melde sig på banen, når man hører om projektet, er: Hvorfor skal pizzaer overhovedet være sunde?

- Jeg har selv erfaring med, at man kommer sent hjem fra arbejde. Og der er mange familier, som har diskussionen, om de skal have rugbrød eller bestille noget, fordi klokken er blevet for mange til, at man vil i gang med at lave mad. Og der ender det nok tit med den nemme løsning, hvor man går ud og henter mad et sted. Så der tænker jeg, at der skal være noget, der smager godt og er sundt i en fast food restaurant, siger Helle Brøcher.

Samir Mansour Sada var med på ideen med det samme og har allerede solgt flere sunde pizzaer.

Næste nærliggende spørgsmål er så: Hvordan kan man gøre en pizza sund? Her nævner Helle Brøcher flere muligheder.

- Det er især osten, der afgør, om en pizza er fedtholdig eller ej. Så alene det, at vi har fundet en ost med kun 15 procent fedt, gør en kæmpe forskel på fedtindholdet.

En anden synder på de klassiske pizzaer er olie, og det kan komme flere steder fra. Mange vil for eksempel gerne have hvidløg på, og det sker som regel med en hvidløgsolie. Her er løsningen blevet hvidløg i saltlage, der kan pureres. Derudover er bunden lavet med en masse fuldkorn, og så er der bestemt ikke sparet på grøntsagerne.

- Vi bruger blandt andet rødløg, hvidløg, champignon og sådan noget, fordi det giver den umami-smag, som gør, at du ikke behøver alt det fedt til at give smagen. For det er jo sådan, at når du fjerner fedt, så skal du have noget andet, der giver smag i stedet for, fortæller Helle Brøcher.

De fedtfattige pizzaer hos Yones Grill & Pizza indeholder cirka halvt så mange kalorier som en almindelig pizza med eksempelvis pepperoni, bacon og kebab, og så er de i følge Helle Brøcher sunde, fordi de lever op til mange af anbefalingerne for kost ved blandt andet at have et lavt saltindhold. Generelt er hun glad for de otte pizzaer.
- Jeg var rigtig spændt på, om det overhovedet ville kunne lade sig gøre, men jeg er meget tilfreds med resultatet. Pizzaerne smager rigtig godt, og de er sunde, siger hun.

Osten på de fedtfattige pizzaer indeholder kun 15 procent fedt.
Hvis du ikke befinder dig i nærheden af Danmarksgade, hvor Yones Grill & Pizza ligger, så er der også råd at hente fra Helle Brøcher. For der er bestemte ting, som du skal undgå, hvis du gerne vil have en sundere og mere fedtfattig pizza.
- Du kan starte med at sige, at du ikke vil have så meget ost på, så har du allerede fjernet en tredjedel af kalorierne. Ellers kan du gå udenom sådan noget som bacon, cocktailpølser og kebab. Kebab er næsten 60 procent fedt. Så det er med at vælge ingredienser, der fra naturens side har et lavt fedtindhold, og det er typisk fiskefyld, kylling og skinke. Og så er der selvfølgelig grøntsagerne, siger hun og afslutter:
- En traditionel Pizza Margarita med lidt mindre ost kan for eksempel godt gå.
De sunde pizzaer har været på menukortet på nettet i få dage, men Yones Grill & Pizza har allerede solgt flere af dem.
Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Sygehuskøkken i Thisted hædret med pris

Afstemning: Her er Danmarks bedste takeaway

Cateringfirma overtager kantinedrift

Aalborg får ny vegetarrestaurant

Sticks'n'Sushi vil have 100 restauranter

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Nyhedsbrev

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Online Avis Arkiv

Fingerbetaling bliver permanent i CBS-kantiner

Investeringer: Hanegal halverer overskuddet

Fødevarevirksomheden er nu gearet til mere vækst

Skummer fløden af bedre mad og flere oplevelser

Jysk restaurant har ikke noget menukort

Køkkenmedarbejdere i total forvandling

1

Danske kokke henter VM-guld til Danmark

1

Letz Sushi går nye, ansvarlige veje

Suppenørd klar med nyt koncept

Danske kokke har øget fokus på energiforbruget

10 kokke klar til finalen i Årets Kok

Trykket stemning i kommunalt køkken

1

Avis: Domino's udnytter smuthul til at slette smileyrapporter

Restauranter og hoteller må slås om elever

Easyfood-direktør: Den nemmeste del er at udvikle et nyt produkt

Konkurrencekraften ryger, hvis der ikke følger en effektiv produktion med, siger Flemming Paasch

Historisk restaurant lukker efter strid om tag

Restaurant-forpagtere giver op efter otte måneder

Ejer: De manglede måske de faglige kompetencer

Danmarks bedste kantine: Vi tager de unge seriøst

- Det er i grunden et simpelt miljø, siger køkkenchefen

Ti Trin Ned bliver afløst af pizzeria

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fair Betalingsfrist - Vi har brug for dig!

Glædelig jul fra JEROS A/S

Ny projektleder ved DTU Center for Hygiejnisk Design

Rengøringsteknikker, hygiejnisk design og best practice i industriel hygiejne

Pallekar, plastkar og bigbox

Speed dating mellem virksomheder og forskere resulterer i fødevareinnovation

Mange muligheder for at se JEROS produkter verden rundt

Teknologi til forbedring af forretning i fødevarebranchen

Hurtig og effektiv rengøring af vægtskåle

JEROS opdatere deres velkendte kassevasker

JEROS A/S på FoodTech 2018

Nedtælling til FoodTech 2018 er begyndt

Superbrugsen i Ørbæk øger salg af pølser med 35% ved køb af ny røgovn

Bliv klogere på digitalisering og E-handel

Sikkerdigital.dk skal styrke virksomheders IT-sikkerhed

Stærk forskning og viden bliver til gavn for samfundet

Restaurant Grøds forventninger til et samarbejde med DTU

Har din virksomhed behov for innovation og for at øge sin andel på det voksende fødevaremarked?

Stor interesse for robotter til fødevareindustrien

Slagter Kirkeby går op i røg

ButiksKompagniet er hovedsponsor for Byens Bedste i Aarhus

Hvem ringer du til når branden er slukket?

PEASE - god mad fra ærten

Scanpack 2018: Fokus på plast og bæredygtighed

Gamst Blomster åbner ny butik på Lyngby Hovedgade

Send til en kollega

0.333