Foodservice: Vi tager pulsen på de seneste trends

| Af Klaus Hansen | Tip redaktionen om en historie

Fremtidsforsker ser på det konstant voksende marked

Aldrig før har så mange danskere fået andre til at lave deres mad.

Flere og flere tager ud og spiser - eller går take­away-vejen eller måske får deres pizza eller shawarma leveret direkte til bopælen.

Mulighederne er mange for de danskere, der ønsker at andre laver deres mad. At foodservicebranchen blomstrer hænger naturligvis sammen med, at danskerne har fået flere penge mellem hænderne. Penge, der bliver brugt til mad, som er fremstillet af fagfolk i professionelle køkkener.

Mange synes også, at de har travlt og gerne vil bruge tiden på andet end madlavning, samtidig med at det er spændende at gå ud og opleve.

Det er ikke let at være aktør i dette marked. Foodservice-markedet ændrer sig hele tiden, og det gælder om at være oppe på beatet og fange tidens trends - ellers kan man lige så godt lukke og slukke.

Fremtidsforsker Birthe Linddal har længe haft fokus på fremtiden på fødevareområdet og hun fortæller:

- Det bliver mere og mere krævende at producere mad, som andre skal spise, men også sjovere, fordi meget er muligt. Det er vigtigt, at man kan noget særligt og skiller sig ud fra konkurrenterne. Madkoncepterne skal forny sig hele tiden, så der er relevante og interessante for kunderne. Man skal ramme nogle af de trends, som er oppe tiden.

Den grønne bølge 
En vigtig og aktuel trend er den grønne bølge. Det er blevet trendy at spise mere grønt og mindre kød. Et nyt ord er kommet ind i danskernes bevidsthed og det er veganermad: Vegetarisk mad, som ikke indeholder nogle komponenter eller ingredienser fra dyreverdenen.

Trenden er hot - supermarkeder er netop begyndt at sælge hakket "kød", som slet ikke er hakket kød. Derimod er der tale om produkter, der ligner hakket kød og åbenlyst skal konkurrere med fersk hakket kød og ligner kød.

Der er tale om en slags erstatning for kød - og som udelukkende indeholder ingredienser fra planteverdenen. Også den ukronede burgerkonge, Mc­Donald’s, har i år 2017 introduceret veggie-burgere, dvs. burgere uden kød.

I disse år sker der et skred, menuerne bliver mere grønne, og madtrenden går fra animalske til vegetabilske produkter.

- Trenden er særlig tydelig i storbyerne blandt de mest progressive, fortæller fremtidsforsker Birthe Linddal og fortsætter:

- Her ser man for eksempel, at næsten 20 pct. af de unge mellem 18 og 29 år beskriver sig selv som vegetarer. Tendensen mod det vegetariske vil brede sig yderligere i de kommende år. Spredningen vil ske landet rundt - og det er ikke kun de unge, der kigger mod de grønnere veganske vaner.

En ting er at tage skridtet fuldt ud og blive veganer. Andre personer, og det er nok de fleste, tager det mere cool og bliver i stedet fleksitarer. Disse personer lever fortrinsvis vegetarisk - men spiser gerne kød i ny og næ, hvis de har lyst til det.

Økologi og bæredygtighed 
Det vil sige, at en fleksitar for det meste spiser grønt, men på den anden side gerne spiser en god bøf eller noget andet lækkert kød, ind i mellem. Fleksitar-bølgen er også en tydelig trend i disse år, som det er vigtigt at tage højde for, når man arbejder i foodservice­branchen.

Flere og flere forbrugere går op i økologi og bæredygtighed. Det ses både på foodservice-markedet og i supermarkederne, hvor salget af økologiske varer bare vokser og vokser. Birthe Linddal uddyber:

- Økologien er kommet for at blive - og man ser, at økologien fylder mere og mere i fødevarelandskabet. Der kommer flere og flere økologiske retter på menuerne, og udbuddet af økologisk vin og øl bliver større og større. Enkelte restauranter går hele vejen og serverer kun økologisk mad, men det er især på storkøkkenområdet at økologien hitter. Flere og flere storkøkkener og kantiner får de økologiske spisemærker i guld, sølv og bronze som et bevis for, at man har slået sig ind på den økologiske vej. Og har man først fået et spisemærke i bronze eller sølv, er det jo oplagt at opgradere til det næste spisemærke i den økologiske rangorden.

Bæredygtigheden kommer ofte ind i billedet ved, at køkkenerne vælger føde­varer i sæson fra lokale producenter. Man kan f.eks. lave aftale med lokale landmænd, der leverer lokale landbrugsprodukter, når de er i sæson. Det er også muligt at lave aftaler med lokale landmænd, der afhenter madaffald og lignende og anvender det i deres lokale husdyrproduktion. Professionelle køkkener har ofte et stort madspild, og affaldsmængderne kan mindskes betydeligt ved at lade landmænd afhente madresterne.

Socialized dining 
Fænomenet socialized dining handler om det fællesskab, der opstår, når folk spiser mad sammen. På en typisk restaurant sidder folk sammen parvis og nyder maden uden at snakke sammen med de andre spisegæster.

Denne praksis udfordres i disse år. Flere, særlig de unge og hippe, vil folk gerne være sociale under spisningen og snakke med de andre spisegæster, måske om maden, vinen eller andre emner, der optager folk for tiden.

Det er især i landets fødevarefællesskab og mange nye fælles­spisnings­events, at man har set tendensen med langborde og fællesspisning, men nu følger restauranterne efter.

Flere og flere foodservice-virksomheder udnytter denne trend og sætter store langborde op, som spisegæsterne så tager plads ved - og derved få mulighed for at snakke med en sidemand, som man måske overhovedet ikke kender.

Det giver bedre mulighed for at opleve et madfællesskab og det sociale element, der er ved at spise sammen.

- Trenden er forholdsvis ny og kan kobles sammen med begrebet food­sharing, der betyder, at spise­gæsterne deles om maden, fortæller Birthe Linddal og uddyber:

- Her betaler folk en vis pris for en menu, dvs. at man køber sig ind på et fællesbord og bliver bænket sammen med de andre spisegæster. Der kan måske være to eller flere retter på menuen, og der er tale om fadservering, hvor alle gæsterne selv tager fra fadene, der sendes rundt. Det vil sige at gæsterne deles om det mad, der er på fadene. 

- På denne måde er der tale om en mere social fællesspisning, og dette koncept kan være særlig velegnet for familier. Derfor er det vigtigt, at spisestedet også er børnevenligt, man må altså gerne have sunde børnevenlige retter, og har man samtidig et klatretræ i haven eller et hjørne med dukkehus, bøger og noget at lege med er det med til at trække familierne til.
Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Gråsten Fjerkræ klar med nyt shop-i-shop-koncept

Rykker i første omgang ind på Kgs. Nytorv

Danfoods udvider med afdeling i Aalborg

Orkla køber pizzakæden Gorm's

Gorm Wisweh er virkelig glad i låget

Nyt hotel får kæmperestaurant

Highway 51: Elvis-restauranter breder sig

- 2.000 til frokost er en let dag på kontoret

Danmarks største personalerestaurant er åbnet

Nyhedsbrev

Streetfood-boder gør sig klar i Vejle

Online Avis Arkiv

Ny bæredygtig kaffeserie til professionelle

Internationale restaurantkæder vilde med Danmark

De strømmer hertil, konstaterer Horesta

Italiensk madmarked i København lukker

Pizzamand i overraskende samarbejde med diætist

Madspild: Bornholmsk storkøkken har stor succes

Foodexpo sætter fokus på fremtidens økologi

KFC klar med ny restaurant i Herning

Bobbabella er den gastronomiske grillbar

Erfarne Michelin-folk griber sagen anderledes an

Jysk cateringfirma udvider med firmafrokoster

Odense-restaurant vil også lave færdigretter

Foodservice: Vi tager pulsen på de seneste trends

Fremtidsforsker ser på det konstant voksende marked

Ny kantine-aktør i voldsom vækst

Har åbnet 17 nye kantiner på et år

Ny opvaskemaskine kombinerer tre maskiner i en

Jelling Naturkød går på jagt efter motorvejskunder

Kvalitetsmad stiller krav til professionelt køkkenudstyr

Formanden for Brancheforeningen for Køkkenudstyr løfter sløret for, hvor markedet befinder sig

Kantiner og køkkener kan igen få hæder

Rekordmange konkurser blandt hovedstadens restauranter

Lærer vil lave endnu mere mad

Private dining udfordrer restauranter

Ny trend tager også kampen op mod cateringvirksomheder

Catering-firmaer klar med nye kalve

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Send til en kollega

0.362