Elbokøkkenet sætter nye måltider på menuen

Tre-årigt projekt har fokus på kost til småtspisende borgere i eget hjem

Elbokøkkenet i Fredericia skal nu udvikle nye måltidsløsninger til borgere med dysfagi og småtspisende borgere i eget hjem.

Det sker som led i et tre-årigt projekt, der netop er sat i søen. Projektet, der hedder "Fristelser i øjenhøjde", er et samarbejde mellem det fælleskommunale Elbokøkken, Middelfart, Kolding, Fredericia og Haderslev kommuner, University College Lillebælt og Public Intelligence. Formålet er at give borgere i eget hjem lyst og mulighed for at spise mere.

- Langt de fleste af ældre borgere i eget hjem, som er visiteret til mad, er dårlige. Derfor handler det om, at den mad, der bliver leveret til borgeren, den passer til den enkeltes ernæringsmæssige behov, siger projektleder Kirsten Færgeman fra Elbokøkkenet.

Hvis man er småtspisende, skal man have noget med mange kalorier, som ikke fylder for meget på tallerkenen, og lider man af dysfagi, skal man have mad, man kan tygge og synke.

Elbokøkkenet kommer i forbindelse med projektet til at arbejde med nye kostformer. Og i løbet af foråret skal personale fra køkkenet på kursus hos Aarhus Kommunes produktionskøkken, hvor man har stor erfaring med dysfagikost.

- Det er et kompetenceløft for personalet, fordi man skal virkelig bruge sin faglighed, når man skal udvikle nogle helt nye kostformer, fortæller hun.

Inddrager borgerne 
De nye måltidsløsninger skal udarbejdes sammen med borgerne. Det fortæller køkkenchef Niels Amir Abbas, der er overordnet tovholder på projektet.

- De får mulighed for at komme med indspark eller idéer til, hvad de godt kunne tænke sig, og så vil vi prøve at udvikle ud fra det, siger han.

Derudover vil man også inddrage personalet, der arbejder med kost og ernæring i de fire kommuner, og hjemmeplejen i projektet.

Køkkenet forventer at implementere de nye kostformer i efteråret.

- Den ældre generation i dag vil helst have den mad, de kender, nemlig traditionel dansk mad, og de skal have det, de godt kan lide, men det skal være tilpasset deres ernæringsmæssige behov. Og vi skal være sikre på, at det er det rigtige, vi leverer hver dag, og at det er noget, de gerne vil have, siger Kirsten Færgeman.

Konsulentfirmaet Public Intelligence skal blandt andet udvikle protyper og måltidskasser, mens University College Lillebælt blandt andet skal lave ernæringsvurderinger af borgerne.

Projektet, der har fået 4.910.780 kroner i støtte fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje, der er målrettet bedre mad til ældre i eget hjem, løber frem til juli 2020. Når det er afsluttet, skal landets øvrige kommuner også kunne få gavn af Elbokøkkenets erfaringer med nye måltidsløsninger, forklarer Niels Amir Abbas.

- Projektet skal kunne rulles ud, så andre kommuner også kan tage det og bruge det, fortæller han.

Fristelser i øjenhøjde

I projektet arbejdes der med tre nøgleudfordringer:
Hvordan skaber man en måltidsløsning, der er så indbydende og ernæringsrigtig, at småtspisende borgere og underernærede borgere får lyst til og mulighed for at spise mere?
Hvordan giver man borgere og pårørende mulighed for løbende at give feedback på og indgå i udviklingen af fremtidens måltidsløsninger, og få et overblik over de muligheder og tilbud, der er at vælge imellem?
Hvordan kan man modernisere måltidsløsningerne til borgere med forskellige udfordringer, så måltidet passer til netop deres behov?

Mere om: dysfagi


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ny Hanegal-fabrik til færdigretter er stadig uafklaret

Men den kommer, og den skal kunne udvides, siger ledelsen

Både op og ned for Geia Food

Omsætningen steg til over 1,2 milliarder kroner, men intens konkurrence fik overskuddet til at dale

Tankmad har fået et kvalitetsløft

25 pubs giver brødre milliongevinst

Madglade milliardærer redder eksklusiv restaurant

Lukket burgerkæde kostede millioner

Nyhedsbrev

Horesta: Ny app kan skade branchen

Online Avis Arkiv

Oslobåden drømmer om en Michelin-stjerne

Nyt, digitalt køkkenredskab vil ind i professionelle køkkener

Restaurant Highway 69 udvider stort

Burgerrestaurant bliver til en lille kæde

Tarteletcafé er et enormt hit

Madmarked og Noma-ejere i samarbejde

Københavnsk gadekøkken er på plads

Uhrenholt har succes med lilla Emborg-produkter

Sushibar - nu også på Bornholm

McDonald's i fuldfedt plus efter at have slanket modellen

Masser af restauranter knaldet for fetafusk

Jysk hotelchef drømmer om en gourmetrestaurant

Hotel satser på veganske retter

Ny køkkenleder skal gøre menukortet mere grønt

Restauranter kan nu også bruge Nøglehulsmærket

Madhus gør mormormad tilgængeligt for alle

Har udvidet sit marked for færdigretter ganske betragteligt

Makkerpar har for travlt, så de åbner et nyt køkken

Sticks'n'Sushi skifter direktør

Muselort på Comwell gav bøde og forbud

Brøchner Hotels i samarbejde med Michelin-restauratør

Nye ejere tjener millioner på Bone's

Det digitale køkken er lige om hjørnet

Coop udvider med måltider til både morgen og frokost

Svensk restaurantkæde vil indtage Danmark

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Send til en kollega

0.217