Elbokøkkenet sætter nye måltider på menuen

Tre-årigt projekt har fokus på kost til småtspisende borgere i eget hjem

Elbokøkkenet i Fredericia skal nu udvikle nye måltidsløsninger til borgere med dysfagi og småtspisende borgere i eget hjem.

Det sker som led i et tre-årigt projekt, der netop er sat i søen. Projektet, der hedder "Fristelser i øjenhøjde", er et samarbejde mellem det fælleskommunale Elbokøkken, Middelfart, Kolding, Fredericia og Haderslev kommuner, University College Lillebælt og Public Intelligence. Formålet er at give borgere i eget hjem lyst og mulighed for at spise mere.

- Langt de fleste af ældre borgere i eget hjem, som er visiteret til mad, er dårlige. Derfor handler det om, at den mad, der bliver leveret til borgeren, den passer til den enkeltes ernæringsmæssige behov, siger projektleder Kirsten Færgeman fra Elbokøkkenet.

Hvis man er småtspisende, skal man have noget med mange kalorier, som ikke fylder for meget på tallerkenen, og lider man af dysfagi, skal man have mad, man kan tygge og synke.

Elbokøkkenet kommer i forbindelse med projektet til at arbejde med nye kostformer. Og i løbet af foråret skal personale fra køkkenet på kursus hos Aarhus Kommunes produktionskøkken, hvor man har stor erfaring med dysfagikost.

- Det er et kompetenceløft for personalet, fordi man skal virkelig bruge sin faglighed, når man skal udvikle nogle helt nye kostformer, fortæller hun.

Inddrager borgerne 
De nye måltidsløsninger skal udarbejdes sammen med borgerne. Det fortæller køkkenchef Niels Amir Abbas, der er overordnet tovholder på projektet.

- De får mulighed for at komme med indspark eller idéer til, hvad de godt kunne tænke sig, og så vil vi prøve at udvikle ud fra det, siger han.

Derudover vil man også inddrage personalet, der arbejder med kost og ernæring i de fire kommuner, og hjemmeplejen i projektet.

Køkkenet forventer at implementere de nye kostformer i efteråret.

- Den ældre generation i dag vil helst have den mad, de kender, nemlig traditionel dansk mad, og de skal have det, de godt kan lide, men det skal være tilpasset deres ernæringsmæssige behov. Og vi skal være sikre på, at det er det rigtige, vi leverer hver dag, og at det er noget, de gerne vil have, siger Kirsten Færgeman.

Konsulentfirmaet Public Intelligence skal blandt andet udvikle protyper og måltidskasser, mens University College Lillebælt blandt andet skal lave ernæringsvurderinger af borgerne.

Projektet, der har fået 4.910.780 kroner i støtte fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje, der er målrettet bedre mad til ældre i eget hjem, løber frem til juli 2020. Når det er afsluttet, skal landets øvrige kommuner også kunne få gavn af Elbokøkkenets erfaringer med nye måltidsløsninger, forklarer Niels Amir Abbas.

- Projektet skal kunne rulles ud, så andre kommuner også kan tage det og bruge det, fortæller han.

Fristelser i øjenhøjde

I projektet arbejdes der med tre nøgleudfordringer:
Hvordan skaber man en måltidsløsning, der er så indbydende og ernæringsrigtig, at småtspisende borgere og underernærede borgere får lyst til og mulighed for at spise mere?
Hvordan giver man borgere og pårørende mulighed for løbende at give feedback på og indgå i udviklingen af fremtidens måltidsløsninger, og få et overblik over de muligheder og tilbud, der er at vælge imellem?
Hvordan kan man modernisere måltidsløsningerne til borgere med forskellige udfordringer, så måltidet passer til netop deres behov?

Mere om: dysfagi


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Foodservice: Vi tager pulsen på de seneste trends

Fremtidsforsker ser på det konstant voksende marked

Ny kantine-aktør i voldsom vækst

Har åbnet 17 nye kantiner på et år

Jelling Naturkød går på jagt efter motorvejskunder

Kvalitetsmad stiller krav til professionelt køkkenudstyr

Formanden for Brancheforeningen for Køkkenudstyr løfter sløret for, hvor markedet befinder sig

Kantiner og køkkener kan igen få hæder

Rekordmange konkurser blandt hovedstadens restauranter

Nyhedsbrev

Lærer vil lave endnu mere mad

Private dining udfordrer restauranter

Ny trend tager også kampen op mod cateringvirksomheder

Catering-firmaer klar med nye kalve

Elbokøkkenet sætter nye måltider på menuen

Tre-årigt projekt har fokus på kost til småtspisende borgere i eget hjem

Randers har succes med demensvenlige restaurantbesøg

I foråret åbner tre lokale restauranter dørene for nye middagsarrangementer

Hørkram efter kæmpeudvidelse: Skal hyre 200 nye medarbejdere

Arealet er vokset med over 30.000 kvadratmeter i Sorø

Scandic har fundet ny Food & Beverage-direktør

Kendte restauranter rykker ind i ny terminal 2

Kæmpestor økologimesse i Nürnberg

Nyt restaurationskoncept er kommet til København

Vapiano har ikke tjenere og serveringspersonale

BC Catering klar til stor udvidelse

Hospitalskøkken skal lave 1.200 tons mad helt fra bunden

Grillfætter Catering gør klar til at åbne

Københavns Madhus vinder millionprojekter

Endnu flere køkkener skal have endnu mere økologi

Horsens: Mad skal spises - ikke smides i skraldespanden

Økologien breder sig fortsat i foodservicebranchen

Især hoteller og restauranter rykker

Legendariske cafélokaler skifter ejer

100 professionelle køkkener nu med i Økologisk Landsforening

Jysk cateringfirma har voldsomt vokseværk

51 restauranter med i DinnerDays

Nyt juicekoncept klar i Fredericia

Lufthavnsrestaurant nægter at lukke trods byggerod

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Send til en kollega

0.159