23948sdkhjf

Elbokøkkenet sætter nye måltider på menuen

Tre-årigt projekt har fokus på kost til småtspisende borgere i eget hjem

Elbokøkkenet i Fredericia skal nu udvikle nye måltidsløsninger til borgere med dysfagi og småtspisende borgere i eget hjem.

Det sker som led i et tre-årigt projekt, der netop er sat i søen. Projektet, der hedder "Fristelser i øjenhøjde", er et samarbejde mellem det fælleskommunale Elbokøkken, Middelfart, Kolding, Fredericia og Haderslev kommuner, University College Lillebælt og Public Intelligence. Formålet er at give borgere i eget hjem lyst og mulighed for at spise mere.

- Langt de fleste af ældre borgere i eget hjem, som er visiteret til mad, er dårlige. Derfor handler det om, at den mad, der bliver leveret til borgeren, den passer til den enkeltes ernæringsmæssige behov, siger projektleder Kirsten Færgeman fra Elbokøkkenet.

Hvis man er småtspisende, skal man have noget med mange kalorier, som ikke fylder for meget på tallerkenen, og lider man af dysfagi, skal man have mad, man kan tygge og synke.

Elbokøkkenet kommer i forbindelse med projektet til at arbejde med nye kostformer. Og i løbet af foråret skal personale fra køkkenet på kursus hos Aarhus Kommunes produktionskøkken, hvor man har stor erfaring med dysfagikost.

- Det er et kompetenceløft for personalet, fordi man skal virkelig bruge sin faglighed, når man skal udvikle nogle helt nye kostformer, fortæller hun.

Inddrager borgerne 
De nye måltidsløsninger skal udarbejdes sammen med borgerne. Det fortæller køkkenchef Niels Amir Abbas, der er overordnet tovholder på projektet.

- De får mulighed for at komme med indspark eller idéer til, hvad de godt kunne tænke sig, og så vil vi prøve at udvikle ud fra det, siger han.

Derudover vil man også inddrage personalet, der arbejder med kost og ernæring i de fire kommuner, og hjemmeplejen i projektet.

Køkkenet forventer at implementere de nye kostformer i efteråret.

- Den ældre generation i dag vil helst have den mad, de kender, nemlig traditionel dansk mad, og de skal have det, de godt kan lide, men det skal være tilpasset deres ernæringsmæssige behov. Og vi skal være sikre på, at det er det rigtige, vi leverer hver dag, og at det er noget, de gerne vil have, siger Kirsten Færgeman.

Konsulentfirmaet Public Intelligence skal blandt andet udvikle protyper og måltidskasser, mens University College Lillebælt blandt andet skal lave ernæringsvurderinger af borgerne.

Projektet, der har fået 4.910.780 kroner i støtte fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje, der er målrettet bedre mad til ældre i eget hjem, løber frem til juli 2020. Når det er afsluttet, skal landets øvrige kommuner også kunne få gavn af Elbokøkkenets erfaringer med nye måltidsløsninger, forklarer Niels Amir Abbas.

- Projektet skal kunne rulles ud, så andre kommuner også kan tage det og bruge det, fortæller han.

Fristelser i øjenhøjde

I projektet arbejdes der med tre nøgleudfordringer:
Hvordan skaber man en måltidsløsning, der er så indbydende og ernæringsrigtig, at småtspisende borgere og underernærede borgere får lyst til og mulighed for at spise mere?
Hvordan giver man borgere og pårørende mulighed for løbende at give feedback på og indgå i udviklingen af fremtidens måltidsløsninger, og få et overblik over de muligheder og tilbud, der er at vælge imellem?
Hvordan kan man modernisere måltidsløsningerne til borgere med forskellige udfordringer, så måltidet passer til netop deres behov?

Mere om: dysfagi


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Øko-pris til Byens Køkken

Michelin-kokke konkurrerer på Als

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Farvel til gourmet, velkommen til mormormad

Badehotel i Blokhus skifter foie gras ud med skipperlabskovs

Pizzeria afsløret med afføring, urin, snot og bussemand

Brødre klar med ny restaurant i Horsens

Nyhedsbrev

Burgerbar er blevet til gourmetrestaurant

Online Avis Arkiv

Kendt kok lancerer 150 nye fødevareprodukter

De første er efter planen klar til salg om få uger

Kendt Odense-restaurant konkurs

Årets Kok 2019: Jagten er i gang

Otte fynske rigmænd har købt Jensen ud af Jensens Bøfhus

Medie: Stifter Palle Skov Jensen er helt ude af sit livsværk efter 34 år

Det offentlige elsker økologisk foodservice

Erfaren køkkenchef skifter til Madkastellet

Han skal stå for virksomhedens eventcatering

- Domino's vil med 100 procents sikkerhed miste kunder

Ny niche: Hun skaffer mad til erhvervslivet

Bil-kantine er base for mad ud af huset

Madkastellet lancerer kantiner uden ret meget kød

Markedet er klar til fleksitarkantiner, vurderer stifteren

Ægtepar laver italiensk cateringfirma

Foodservicebranchen vokser videre

Caspers bornholmske flymad er et hit

Hungry er på pengejagt

Løgismose Meyers har fyret topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Halifax Burgers fortsætter voldsom vækst

Fødevarestyrelsen lukkede sydjysk cateringfirma

Madentreprenør åbner nyt spisested

Se alle Medlemmernes egne nyheder

ButiksKompagniet er hovedsponsor for Byens Bedste i Aarhus

Hvem ringer du til når branden er slukket?

PEASE - god mad fra ærten

Scanpack 2018: Fokus på plast og bæredygtighed

Gamst Blomster åbner ny butik på Lyngby Hovedgade

Har din virksomhed behov for innovation og for at øge sin andel på det voksende fødevaremarked?

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Alle har ret til friske frikadeller

RoboFood – Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

MENY i Præstø oplever endnu større succes efter køb af ny røgovn

JEROS A/S på vej på IBA 2018

Ny røgovn fordobler salget af pølser hos Kvickly i Haderslev

Ny ejer holder fast i Hørlyck Skos kvalitetsbevidste brand

Ribbenstege af kanon go' kvalitet til en fair pris.

DK's bedste og billigste flæsk i skiver

Stor forskel på karbonathåndhed i drikkevandet

JEROS A/S er nomineret til DI prisen 2018

24/7 overvågning mod Rotter og Mus:

Ecophon Mængdeberegner til akustikprodukter

God hygiejne hos fødevareproducenter – begynder med hygiejnisk design af produktionsudstyr

Overvågning og netværk

Når sort skal være rigtig sort

Ses vi på IBA 2018 i München?

JEROS a/s på IBA messen 2018

Vejen til innovative løsninger går gennem produktudvikling

Send til en kollega

1.504