23948sdkhjf

Elbokøkkenet sætter nye måltider på menuen

Tre-årigt projekt har fokus på kost til småtspisende borgere i eget hjem

Elbokøkkenet i Fredericia skal nu udvikle nye måltidsløsninger til borgere med dysfagi og småtspisende borgere i eget hjem.

Det sker som led i et tre-årigt projekt, der netop er sat i søen. Projektet, der hedder "Fristelser i øjenhøjde", er et samarbejde mellem det fælleskommunale Elbokøkken, Middelfart, Kolding, Fredericia og Haderslev kommuner, University College Lillebælt og Public Intelligence. Formålet er at give borgere i eget hjem lyst og mulighed for at spise mere.

- Langt de fleste af ældre borgere i eget hjem, som er visiteret til mad, er dårlige. Derfor handler det om, at den mad, der bliver leveret til borgeren, den passer til den enkeltes ernæringsmæssige behov, siger projektleder Kirsten Færgeman fra Elbokøkkenet.

Hvis man er småtspisende, skal man have noget med mange kalorier, som ikke fylder for meget på tallerkenen, og lider man af dysfagi, skal man have mad, man kan tygge og synke.

Elbokøkkenet kommer i forbindelse med projektet til at arbejde med nye kostformer. Og i løbet af foråret skal personale fra køkkenet på kursus hos Aarhus Kommunes produktionskøkken, hvor man har stor erfaring med dysfagikost.

- Det er et kompetenceløft for personalet, fordi man skal virkelig bruge sin faglighed, når man skal udvikle nogle helt nye kostformer, fortæller hun.

Inddrager borgerne 
De nye måltidsløsninger skal udarbejdes sammen med borgerne. Det fortæller køkkenchef Niels Amir Abbas, der er overordnet tovholder på projektet.

- De får mulighed for at komme med indspark eller idéer til, hvad de godt kunne tænke sig, og så vil vi prøve at udvikle ud fra det, siger han.

Derudover vil man også inddrage personalet, der arbejder med kost og ernæring i de fire kommuner, og hjemmeplejen i projektet.

Køkkenet forventer at implementere de nye kostformer i efteråret.

- Den ældre generation i dag vil helst have den mad, de kender, nemlig traditionel dansk mad, og de skal have det, de godt kan lide, men det skal være tilpasset deres ernæringsmæssige behov. Og vi skal være sikre på, at det er det rigtige, vi leverer hver dag, og at det er noget, de gerne vil have, siger Kirsten Færgeman.

Konsulentfirmaet Public Intelligence skal blandt andet udvikle protyper og måltidskasser, mens University College Lillebælt blandt andet skal lave ernæringsvurderinger af borgerne.

Projektet, der har fået 4.910.780 kroner i støtte fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje, der er målrettet bedre mad til ældre i eget hjem, løber frem til juli 2020. Når det er afsluttet, skal landets øvrige kommuner også kunne få gavn af Elbokøkkenets erfaringer med nye måltidsløsninger, forklarer Niels Amir Abbas.

- Projektet skal kunne rulles ud, så andre kommuner også kan tage det og bruge det, fortæller han.

Fristelser i øjenhøjde

I projektet arbejdes der med tre nøgleudfordringer:
Hvordan skaber man en måltidsløsning, der er så indbydende og ernæringsrigtig, at småtspisende borgere og underernærede borgere får lyst til og mulighed for at spise mere?
Hvordan giver man borgere og pårørende mulighed for løbende at give feedback på og indgå i udviklingen af fremtidens måltidsløsninger, og få et overblik over de muligheder og tilbud, der er at vælge imellem?
Hvordan kan man modernisere måltidsløsningerne til borgere med forskellige udfordringer, så måltidet passer til netop deres behov?

Mere om: dysfagi
Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Forvirring: Sur smiley til butik har ramt jysk restaurant

Cateringlandsholdet holder audition

Ti Trin Ned svæver i Michelin-uvished

Sponsoraftale: Dansk Cater skal forkæle Kokkelandsholdet

Succes: Kriseramt delicafé blev til netbutik

Stor fastfoodkæde tjener igen penge

Nyhedsbrev

Nye chefer klar til Kokkelandsholdet

Online Avis Arkiv

Conveniencekæde har købt Maaltidet

Stor frokostleverandør bliver en del af Homemate

Hotelkæde satser stort på bæredygtige madoplevelser

Nyt kaffekoncept i Aalborg: Her koster alt en 20'er

1

Brandærgerligt: Restaurant lukkede med fuld ordrebog

Just Eat begyndte året med rekord

Foodservice Forum ønsker glædelig jul og godt nytår

Foodservice Forum holder ferielukket til 7. januar. Nyhedsbrevet udkommer igen tirsdag 8. januar 2019.

Ny toprestaurant vil tilbyde 50 serveringer til gæsterne

Sygehuskøkken i Thisted hædret med pris

Afstemning: Her er Danmarks bedste takeaway

Cateringfirma overtager kantinedrift

Aalborg får ny vegetarrestaurant

Sticks'n'Sushi vil have 100 restauranter

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Fingerbetaling bliver permanent i CBS-kantiner

Investeringer: Hanegal halverer overskuddet

Fødevarevirksomheden er nu gearet til mere vækst

Skummer fløden af bedre mad og flere oplevelser

Køkkenmedarbejdere i total forvandling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Løft dine medarbejderes niveau i engelsk og styrk din virksomhed

Test af hygiejnisk design giver højere fødevaresikkerhed

Må du genbruge dine stregkoder?

Kære kunde/samarbejdspartner

JEROS hos Orkla Kims

7,5 mio. kr. mere til innovation i sjællandske fødevare SMV´er

Fair Betalingsfrist - Vi har brug for dig!

Glædelig jul fra JEROS A/S

Ny projektleder ved DTU Center for Hygiejnisk Design

Rengøringsteknikker, hygiejnisk design og best practice i industriel hygiejne

Pallekar, plastkar og bigbox

Speed dating mellem virksomheder og forskere resulterer i fødevareinnovation

Mange muligheder for at se JEROS produkter verden rundt

Teknologi til forbedring af forretning i fødevarebranchen

Hurtig og effektiv rengøring af vægtskåle

JEROS opdatere deres velkendte kassevasker

JEROS A/S på FoodTech 2018

Nedtælling til FoodTech 2018 er begyndt

Superbrugsen i Ørbæk øger salg af pølser med 35% ved køb af ny røgovn

Bliv klogere på digitalisering og E-handel

Sikkerdigital.dk skal styrke virksomheders IT-sikkerhed

Stærk forskning og viden bliver til gavn for samfundet

Restaurant Grøds forventninger til et samarbejde med DTU

Har din virksomhed behov for innovation og for at øge sin andel på det voks...

Stor interesse for robotter til fødevareindustrien

Send til en kollega

0.116