Nyt restaurationskoncept er kommet til København

| Af Klaus Hansen | Tip redaktionen om en historie

Vapiano har ikke tjenere og serveringspersonale

Så kom Vapiano til København. Efter at restaurationskæden har åbnet filialer over alt på kloden, er restaurant nr. 200 netop åbnet på adressen Vesterbrogade 3 ­lige ved siden af den nye ­Tivoli Food Hall midt i København.

Placeringen kan næppe være bedre, og mange danskere har allerede været forbi og smage deres klassiske italienske retter.

Foodservice Magazine har også været forbi og har fået en snak med køkkenchefen om det nye og spændende restaurationskoncept.

Konceptet er meget forskelligt fra traditionelle restauranter ­- men der er tale om et gennemprøvet og solidt koncept, som har bevist sin succes via de mange ­Vapiano-restauranter, der i de sidste år har åbnet verden over. På nuværende tidspunkt findes Vapiano i 34 forskellige lande fordelt på samtlige kontinenter - med undtagelse af Antarktis.

Den grundlæggende idé bag Vapiano er frisk og veltilberedt italiensk mad til en god pris.

Køkkenchef Thomas Eul fra Vapiano København forklarer:

- Vi bruger kun de allermest friske råvarer og maden tilberedes af vore kokke i et åbent showkøkken umiddelbart, før maden udleveres til kunden. Kunden kan ved selvsyn følge med i selve tilberedningen af den bestilte mad og kan have en dialog med kokken undervejs.

Friskfremstillet pasta
Når man spiser en pasta, så ved man sjældent, hvornår den rå pasta egentligt er fremstillet. Men det ved man altid hos Vapiano.

- Vi tilbereder frisk pasta hver morgen helt fra bunden af, så vi kan garantere over for kunden, at pastaen er så friskfremstillet som overhovedet muligt, siger Thomas Eul og fortsætter:

- Og når vi lukker køkkenet om aftenen, så bliver alle pasta­rester smidt ud, og vi laver ny frisk pasta den følgende morgen. Det samme gør sig gældende for tomatsauce og de andre basale grundingredienser i det italienske køkken.

Den friske pasta koges i det åbne showkøkken - også mens kunden kigger på. I showkøkkenet findes særlige pastakogere, der automatisk koger pastaen i præcis 90 sekunder ved 92 grader. Når pastaen har en så lav ­kogetid, skyldes det, at den er friskfremstillet og derfor har et højt vandindhold. En termostat sørger for, at de 92 grader holdes præcist i samtlige 90 sekunder.

Køkkenet fremstiller og serverer 10 forskellige slags pasta til de pasta-elskende danskere og turister fra hele verden. Med en fornem placering ved ­Tivoli Hjørnet forventer man, at Vapiano vil blive besøgt af turister fra hele verden. Mange kender måske Vapiano i forvejen fra deres hjemlande, og derfor kender de konceptet og ved, hvad Vapiano står for.

Flyver pastamel fra Tyskland
For at Valpiano kan holde samme høje pastakvalitet over alt i verden, så kommer melet til samtlige restaurant­er fra Tyskland.

På de lokale Vapiano-restauranter fremstilles den rå pasta efter detaljerede forskrifter, så den færdigkogte pasta er af ensartet og høj kvalitet på alle restauranter.

Også det kød, der serveres i restauranterne kommer fra Tyskland.

På Vapiano serveres de klassiske og traditionelle italienske retter, som vi alle kender. Pizza, pastaretter, lasagne, risotto, supper m.v. Og i barområdet fås italienske desserter som f.eks. Tiramisu, Crema Di Fragola, Panna Cotta, chokoladekage og italienske kager.

Børnemad er også en vigtig del af Vapiano-konceptet. Desuden er en del af retterne mærket med et lille "v", hvilket betyder veganer-ret. Andre retter er mærket med et lille "l", hvilket betyder, at retten ikke indeholder laktose af hensyn til eventuelle laktose-allergikere.

Ingen tjenere
På Vapiano kan man ikke klage over betjeningen og serveringen - for der er nemlig ingen.

Spisegæsterne går selv ind i restauranten og finder sig en plads ved ledigt bord. Der er både to-mands­borde, mellemstore borde og store langborde. Her kan man så sætte sig ned i ro og mag og sludre lidt, mens man kigger på spisekortet.

Efter spisegæsten har valgt en ret, så går han/hun op til den kæmpestore køkkendisk eller bar. Disken er forsynet med forskellige udleveringssteder - eller snarere tilberedningsstationer - med hver sit åbne køkken bag - et showkøkken kunne man kalde det. Der er tilberedningsstationer for henholdsvis Pizza og Lasagne, Pasta og Risotto, Insalata og Antipasti.

Når man her har afgivet sin bestilling, så vil en kok straks begynde at tilberede måltidet - og i det åbne showkøkken har kunden mulighed for at følge med i samtlige tilberedningsfaser. Tilberedningstiden er tilrettelagt, så den er kort, og kunden for hurtigt udleveret en dampende varmt og friskfremstillet måltid mad.

En lille ulempe kan måske være, at hvis man er otte mennesker i et selskab, så er der ingen garanti for at personerne kan spise samtidig - med mindre man venter ærbødigt på hinanden, samtidig med at den færdigfremstillede mad bliver kold. Det endelige serveringstidspunkt er naturligvis afhængigt af, om der er kø ved den valgte station og hvilken ret, der skal tilberedes til den enkelte person. Derfor er der ingen garanti for, at maden til samtlige personer i selskabet er færdig på samme tid.

En kæmpestor restaurant
Vapiano er en stor restaurant. Der er siddeplads til over 400 gæster indenfor og hertil kommer 65 siddepladser udenfor. Om sommeren vil der uden tvivl blive rift om de udendørs siddeplads­er. Her kan man nemlig ­sidde uden på terrassen og nyde en fin udsigt ud over ­Tivolis forlystelser.

Vapiano er netop åbnet, og gæsterne har taget godt imod det nye restaurations­koncept.

- Lige nu har vi et sted mellem 700 og 1.700 gæster hver dag, så der er nok at se til, fortæller chefkok Thomas Eul.

Det er ikke muligt at bestille bord hos Vapiano. Så hvis man vil derind og spise, så er det bare med at dukke op og finde en siddeplads. Hvis der ikke er nogen siddeplads­er - eller man vurderer, at køerne ved køkkenstationerne er for lange, så må man naturligvis beslutte om, om man vil finde et andet sted at spise i stedet for.Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Foodservice: Vi tager pulsen på de seneste trends

Fremtidsforsker ser på det konstant voksende marked

Ny kantine-aktør i voldsom vækst

Har åbnet 17 nye kantiner på et år

Jelling Naturkød går på jagt efter motorvejskunder

Kvalitetsmad stiller krav til professionelt køkkenudstyr

Formanden for Brancheforeningen for Køkkenudstyr løfter sløret for, hvor markedet befinder sig

Kantiner og køkkener kan igen få hæder

Rekordmange konkurser blandt hovedstadens restauranter

Nyhedsbrev

Lærer vil lave endnu mere mad

Private dining udfordrer restauranter

Ny trend tager også kampen op mod cateringvirksomheder

Catering-firmaer klar med nye kalve

Elbokøkkenet sætter nye måltider på menuen

Tre-årigt projekt har fokus på kost til småtspisende borgere i eget hjem

Randers har succes med demensvenlige restaurantbesøg

I foråret åbner tre lokale restauranter dørene for nye middagsarrangementer

Hørkram efter kæmpeudvidelse: Skal hyre 200 nye medarbejdere

Arealet er vokset med over 30.000 kvadratmeter i Sorø

Scandic har fundet ny Food & Beverage-direktør

Kendte restauranter rykker ind i ny terminal 2

Kæmpestor økologimesse i Nürnberg

Nyt restaurationskoncept er kommet til København

Vapiano har ikke tjenere og serveringspersonale

BC Catering klar til stor udvidelse

Hospitalskøkken skal lave 1.200 tons mad helt fra bunden

Grillfætter Catering gør klar til at åbne

Københavns Madhus vinder millionprojekter

Endnu flere køkkener skal have endnu mere økologi

Horsens: Mad skal spises - ikke smides i skraldespanden

Økologien breder sig fortsat i foodservicebranchen

Især hoteller og restauranter rykker

Legendariske cafélokaler skifter ejer

100 professionelle køkkener nu med i Økologisk Landsforening

Jysk cateringfirma har voldsomt vokseværk

51 restauranter med i DinnerDays

Nyt juicekoncept klar i Fredericia

Lufthavnsrestaurant nægter at lukke trods byggerod

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Send til en kollega

0.409