Nyt restaurationskoncept er kommet til København

| Af Klaus Hansen | Tip redaktionen om en historie

Vapiano har ikke tjenere og serveringspersonale

Så kom Vapiano til København. Efter at restaurationskæden har åbnet filialer over alt på kloden, er restaurant nr. 200 netop åbnet på adressen Vesterbrogade 3 ­lige ved siden af den nye ­Tivoli Food Hall midt i København.

Placeringen kan næppe være bedre, og mange danskere har allerede været forbi og smage deres klassiske italienske retter.

Foodservice Magazine har også været forbi og har fået en snak med køkkenchefen om det nye og spændende restaurationskoncept.

Konceptet er meget forskelligt fra traditionelle restauranter ­- men der er tale om et gennemprøvet og solidt koncept, som har bevist sin succes via de mange ­Vapiano-restauranter, der i de sidste år har åbnet verden over. På nuværende tidspunkt findes Vapiano i 34 forskellige lande fordelt på samtlige kontinenter - med undtagelse af Antarktis.

Den grundlæggende idé bag Vapiano er frisk og veltilberedt italiensk mad til en god pris.

Køkkenchef Thomas Eul fra Vapiano København forklarer:

- Vi bruger kun de allermest friske råvarer og maden tilberedes af vore kokke i et åbent showkøkken umiddelbart, før maden udleveres til kunden. Kunden kan ved selvsyn følge med i selve tilberedningen af den bestilte mad og kan have en dialog med kokken undervejs.

Friskfremstillet pasta
Når man spiser en pasta, så ved man sjældent, hvornår den rå pasta egentligt er fremstillet. Men det ved man altid hos Vapiano.

- Vi tilbereder frisk pasta hver morgen helt fra bunden af, så vi kan garantere over for kunden, at pastaen er så friskfremstillet som overhovedet muligt, siger Thomas Eul og fortsætter:

- Og når vi lukker køkkenet om aftenen, så bliver alle pasta­rester smidt ud, og vi laver ny frisk pasta den følgende morgen. Det samme gør sig gældende for tomatsauce og de andre basale grundingredienser i det italienske køkken.

Den friske pasta koges i det åbne showkøkken - også mens kunden kigger på. I showkøkkenet findes særlige pastakogere, der automatisk koger pastaen i præcis 90 sekunder ved 92 grader. Når pastaen har en så lav ­kogetid, skyldes det, at den er friskfremstillet og derfor har et højt vandindhold. En termostat sørger for, at de 92 grader holdes præcist i samtlige 90 sekunder.

Køkkenet fremstiller og serverer 10 forskellige slags pasta til de pasta-elskende danskere og turister fra hele verden. Med en fornem placering ved ­Tivoli Hjørnet forventer man, at Vapiano vil blive besøgt af turister fra hele verden. Mange kender måske Vapiano i forvejen fra deres hjemlande, og derfor kender de konceptet og ved, hvad Vapiano står for.

Flyver pastamel fra Tyskland
For at Valpiano kan holde samme høje pastakvalitet over alt i verden, så kommer melet til samtlige restaurant­er fra Tyskland.

På de lokale Vapiano-restauranter fremstilles den rå pasta efter detaljerede forskrifter, så den færdigkogte pasta er af ensartet og høj kvalitet på alle restauranter.

Også det kød, der serveres i restauranterne kommer fra Tyskland.

På Vapiano serveres de klassiske og traditionelle italienske retter, som vi alle kender. Pizza, pastaretter, lasagne, risotto, supper m.v. Og i barområdet fås italienske desserter som f.eks. Tiramisu, Crema Di Fragola, Panna Cotta, chokoladekage og italienske kager.

Børnemad er også en vigtig del af Vapiano-konceptet. Desuden er en del af retterne mærket med et lille "v", hvilket betyder veganer-ret. Andre retter er mærket med et lille "l", hvilket betyder, at retten ikke indeholder laktose af hensyn til eventuelle laktose-allergikere.

Ingen tjenere
På Vapiano kan man ikke klage over betjeningen og serveringen - for der er nemlig ingen.

Spisegæsterne går selv ind i restauranten og finder sig en plads ved ledigt bord. Der er både to-mands­borde, mellemstore borde og store langborde. Her kan man så sætte sig ned i ro og mag og sludre lidt, mens man kigger på spisekortet.

Efter spisegæsten har valgt en ret, så går han/hun op til den kæmpestore køkkendisk eller bar. Disken er forsynet med forskellige udleveringssteder - eller snarere tilberedningsstationer - med hver sit åbne køkken bag - et showkøkken kunne man kalde det. Der er tilberedningsstationer for henholdsvis Pizza og Lasagne, Pasta og Risotto, Insalata og Antipasti.

Når man her har afgivet sin bestilling, så vil en kok straks begynde at tilberede måltidet - og i det åbne showkøkken har kunden mulighed for at følge med i samtlige tilberedningsfaser. Tilberedningstiden er tilrettelagt, så den er kort, og kunden for hurtigt udleveret en dampende varmt og friskfremstillet måltid mad.

En lille ulempe kan måske være, at hvis man er otte mennesker i et selskab, så er der ingen garanti for at personerne kan spise samtidig - med mindre man venter ærbødigt på hinanden, samtidig med at den færdigfremstillede mad bliver kold. Det endelige serveringstidspunkt er naturligvis afhængigt af, om der er kø ved den valgte station og hvilken ret, der skal tilberedes til den enkelte person. Derfor er der ingen garanti for, at maden til samtlige personer i selskabet er færdig på samme tid.

En kæmpestor restaurant
Vapiano er en stor restaurant. Der er siddeplads til over 400 gæster indenfor og hertil kommer 65 siddepladser udenfor. Om sommeren vil der uden tvivl blive rift om de udendørs siddeplads­er. Her kan man nemlig ­sidde uden på terrassen og nyde en fin udsigt ud over ­Tivolis forlystelser.

Vapiano er netop åbnet, og gæsterne har taget godt imod det nye restaurations­koncept.

- Lige nu har vi et sted mellem 700 og 1.700 gæster hver dag, så der er nok at se til, fortæller chefkok Thomas Eul.

Det er ikke muligt at bestille bord hos Vapiano. Så hvis man vil derind og spise, så er det bare med at dukke op og finde en siddeplads. Hvis der ikke er nogen siddeplads­er - eller man vurderer, at køerne ved køkkenstationerne er for lange, så må man naturligvis beslutte om, om man vil finde et andet sted at spise i stedet for.Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ny Hanegal-fabrik til færdigretter er stadig uafklaret

Men den kommer, og den skal kunne udvides, siger ledelsen

Både op og ned for Geia Food

Omsætningen steg til over 1,2 milliarder kroner, men intens konkurrence fik overskuddet til at dale

Tankmad har fået et kvalitetsløft

25 pubs giver brødre milliongevinst

Madglade milliardærer redder eksklusiv restaurant

Lukket burgerkæde kostede millioner

Nyhedsbrev

Horesta: Ny app kan skade branchen

Online Avis Arkiv

Oslobåden drømmer om en Michelin-stjerne

Nyt, digitalt køkkenredskab vil ind i professionelle køkkener

Restaurant Highway 69 udvider stort

Burgerrestaurant bliver til en lille kæde

Tarteletcafé er et enormt hit

Madmarked og Noma-ejere i samarbejde

Københavnsk gadekøkken er på plads

Uhrenholt har succes med lilla Emborg-produkter

Sushibar - nu også på Bornholm

McDonald's i fuldfedt plus efter at have slanket modellen

Masser af restauranter knaldet for fetafusk

Jysk hotelchef drømmer om en gourmetrestaurant

Hotel satser på veganske retter

Ny køkkenleder skal gøre menukortet mere grønt

Restauranter kan nu også bruge Nøglehulsmærket

Madhus gør mormormad tilgængeligt for alle

Har udvidet sit marked for færdigretter ganske betragteligt

Makkerpar har for travlt, så de åbner et nyt køkken

Sticks'n'Sushi skifter direktør

Muselort på Comwell gav bøde og forbud

Brøchner Hotels i samarbejde med Michelin-restauratør

Nye ejere tjener millioner på Bone's

Det digitale køkken er lige om hjørnet

Coop udvider med måltider til både morgen og frokost

Svensk restaurantkæde vil indtage Danmark

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Send til en kollega

0.22