Horsens: Mad skal spises - ikke smides i skraldespanden

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Ny app præsenterer dagens måltider med appetitlige billeder

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har i flere år haft et målrettet fokus på omlægning til økologi og reduktion af madspild. Hensigten er blandt andet at begrænse mængden af den mad, der ender som affald.

Brugen af IT-systemer "Klinisk Logistik" har været et led i strategien. Systemet sikrer overblik og optimerer arbejdsgange.

’Klinisk Logistik" giver et "realtime" overblik af alle indlagte patienter på hele hospitalet og hvor de fysisk opholder sig. På en storskærm i køkkenet vises dette detaljerede overblik. Ud fra det faktuelle patientantal leverer køkkenet mad ud til de tre hovedmåltider. Der er ligeledes ansat koststafetter, som kan flytte rundt på maden mellem afdelingerne, så alle patienter bliver mætte. Indførelsen af klinisk logistik har resulteret i at madspildet er reduceret væsentligt.

Når en patient bliver indlagt, bliver patientens diæt noteret under aktiviteten ’kost’ i systemet, og det fungerer simpelthen som en bestilling.

Overblikket gør, at køkkenpersonalet nu kun fremstiller det præcise antal diæter, der er patienter til, og at det for plejepersonalet er meget synligt, hvilke patienter der skal have særlige diæter for eksempel ved fødevareallergi. Patientsikkerheden er med dette arbejde højnet.

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har haft fokus på omlægning til økologi siden 2014.

- Omlægningen har krævet et helt nyt "mindset" blandt køkkenets dedikerede personale, idet maden nu bliver lavet fra bunden på gammeldags manér. Personalet bruger sæsonens råvarer, og det betyder at der syltes til forråd, når råvarerne er i sæson. Det er for eksempel hjemmesyltede rødbeder og agurker. Råvarerne skal udnyttes helt med henblik på at undgå madspild, men samtidig er den kulinarisk oplevelse ved måltiderne i højsædet. Alle medarbejdere har været på kompetence- og udviklingskursus i forbindelse med økologiomlægningen, fortæller man fra Hospitalsenheden Horsens, der som samlet enhed har indstillet sit køkken.

Andelen af de økologiske råvarer, som Hospitalsenhedens køkkenpersonale bruger i tilberedningen af maden, er nu oppe på 60-90 procen,t og dermed kunne køkkenet i 2016 modtage Det Økologiske Spisemærke i sølv.

Sidste skud på stammen er app’en "Hospitalsmad", hvor patienterne kan se dagens måltider præsenteret med appetitlige billeder.



Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Bornholmerne må vente på Mikkeller

Kokke-legende lukker sin restaurant

Brøchner Hotels i samarbejde med Michelin-restauratør

Ny app skal give fyldte restauranter

Bornholmer-kok skal bespise hundredevis af flygæster

Det Danske Madhus tabte sag om "opgavetyveri"

Afgørelse: Det var helt i orden, at kommune indgik aftale med Madservice Kronjylland uden udbud

Nyhedsbrev

McDonald's åbner 20 nye restauranter

Storstilet ekspansion skal give op imod 1.000 nye arbejdspladser

Online Avis Arkiv

Supermarkeder begynder at gå foodservice-vejen

Detailkæderne øger aktiviteterne inden for foodservice med mere takeaway og catering

Fynboer fokuserer på foodservice

Salget af Daloons frosne convenience-produkter er stærkt stigende

Nye ejere tjener millioner på Bone's

Gammel krostue får nyt liv som restaurant

Fuld fart på fastfood

Det digitale køkken er lige om hjørnet

Coop udvider med måltider til både morgen og frokost

Svensk restaurantkæde vil indtage Danmark

Iværksætter får 40 millioner til kamp mod Just Eat

Orderyoyo vil give kontrollen tilbage til takeaway-restauranterne

Kantinemad på Michelin-niveau

Køkkenchef løfter sløret for arbejdsmetoderne i sit succesfulde køkken

Ny gourmetrestaurant i Aarhus

Madspild: Storkøkkener kan skære store lunser af budgettet

26.178 besøgte Foodexpo

- Fantastisk god stemning i hallerne

Burgerkæden Cock's & Cows solgt

Kokketalent erobrer dommermaver med stenbider og lammesteg

Jesper Dams Hansen fra Restaurant Babette i Vordingborg kan kalde sig Årets Kok 2018

- Vores navn er lidt sjovt og plat, men det virker

Delikatessedrenge, der vil være nyskabende, udvikler produkter til danske smagsløg

Lasse er Danmarks bedste kokkeelev

Nyt hotel får kæmperestaurant

Streetfood-boder gør sig klar i Vejle

Italiensk madmarked i København lukker

KFC klar med ny restaurant i Herning

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Send til en kollega

0.244