23948sdkhjf

Horsens: Mad skal spises - ikke smides i skraldespanden

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Ny app præsenterer dagens måltider med appetitlige billeder

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har i flere år haft et målrettet fokus på omlægning til økologi og reduktion af madspild. Hensigten er blandt andet at begrænse mængden af den mad, der ender som affald.

Brugen af IT-systemer "Klinisk Logistik" har været et led i strategien. Systemet sikrer overblik og optimerer arbejdsgange.

’Klinisk Logistik" giver et "realtime" overblik af alle indlagte patienter på hele hospitalet og hvor de fysisk opholder sig. På en storskærm i køkkenet vises dette detaljerede overblik. Ud fra det faktuelle patientantal leverer køkkenet mad ud til de tre hovedmåltider. Der er ligeledes ansat koststafetter, som kan flytte rundt på maden mellem afdelingerne, så alle patienter bliver mætte. Indførelsen af klinisk logistik har resulteret i at madspildet er reduceret væsentligt.

Når en patient bliver indlagt, bliver patientens diæt noteret under aktiviteten ’kost’ i systemet, og det fungerer simpelthen som en bestilling.

Overblikket gør, at køkkenpersonalet nu kun fremstiller det præcise antal diæter, der er patienter til, og at det for plejepersonalet er meget synligt, hvilke patienter der skal have særlige diæter for eksempel ved fødevareallergi. Patientsikkerheden er med dette arbejde højnet.

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har haft fokus på omlægning til økologi siden 2014.

- Omlægningen har krævet et helt nyt "mindset" blandt køkkenets dedikerede personale, idet maden nu bliver lavet fra bunden på gammeldags manér. Personalet bruger sæsonens råvarer, og det betyder at der syltes til forråd, når råvarerne er i sæson. Det er for eksempel hjemmesyltede rødbeder og agurker. Råvarerne skal udnyttes helt med henblik på at undgå madspild, men samtidig er den kulinarisk oplevelse ved måltiderne i højsædet. Alle medarbejdere har været på kompetence- og udviklingskursus i forbindelse med økologiomlægningen, fortæller man fra Hospitalsenheden Horsens, der som samlet enhed har indstillet sit køkken.

Andelen af de økologiske råvarer, som Hospitalsenhedens køkkenpersonale bruger i tilberedningen af maden, er nu oppe på 60-90 procen,t og dermed kunne køkkenet i 2016 modtage Det Økologiske Spisemærke i sølv.

Sidste skud på stammen er app’en "Hospitalsmad", hvor patienterne kan se dagens måltider præsenteret med appetitlige billeder.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Cateringbranchen opruster med ny forening

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Scandic skal bruge 700 nye medarbejdere

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Flere og flere vælger madordning frem for madpakken

Nyhedsbrev

Sommer: Bone's fik mindste plus siden 2003

Online Avis Arkiv

Wellendorf ny holdkaptajn for kokkelandsholdet

Casper Christensen satser på måltidskasser

Ny ejer måske på vej til Domino's

Restaurantkæde køber hotel midt i København

Ældremaden hitter i Randers

Just Eat vokser voldsomt: 221 millioner ordrer på et år

Aalborg-restauranter fusionerer: Køkkenchef stopper

Fødevarestyrelsen klar med 18 kontrolkampagner

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Ny cateringboss: Vil kunden ha' øko, prøver vi at skaffe det

AB Caterings direktør har kig på samarbejde

Se billederne: Cateringbranchen i hopla

5.000 gæster ville se på mulighederne

Erfarne cateringfolk har overtaget Hotel Møen

Retssag: Cafékæde tabte navnestrid

Ny portal vil hjælpe amatørkokke med at sælge delemad

Nordjysk cateringmesse får økologisk univers

Scandic tilbyder jobgaranti – vil fordoble antallet af elever

Arctic Group skal sælge økologiske fødevarer til ny, islandsk butikskæde

Frankies Pizza rykker til Jylland

Her er Danmarks nye kokke på Cateringlandsholdet

Pizzeria lukket efter mistanke om rotter

Makkerpar overtager to spisesteder

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Logistik på hjul kan lette mange processer for kædebutikkerne

RPC Superfos modtager CSR-certifikat fra Randers kommune

JEROS A/S udråbt som Årets virksomhed 2018 i Faaborg Midtfyn kommune

JEROS A/S på Internorga 2019

FKM uden kompromis

DT Rullecontainer arbejder til stadighed med sikkerhed og ergonomi

Accelerator programmet Growing Food CPH hjælper start-ups inden for fødevarebranchen

Erhvervsministeren lyttede til argumenter for fair betalingsfrister

Optimeret tøjforbrug i din fødevareproduktion

Mød Kalu på Mad & Glæde i Forum 2.-3. marts

Nordic Retail åbner kontor i Stockholm

Ses vi på messe i Aalborg på onsdag?

Sous vide produktion med integreret sikkerhedsberegner

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for din kunder

Velkommen til vores køberdatabase "Søgeagenten"

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

RollDolly fra DT Rullecontainer

White rock FR – Hygiejnisk og hårdfør vægbeklædning til storkøkkener, restauranter, vådrum m.v.

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Er din virksomhed forberedt på en hård Brexit?

Stregkoder skaber stadig problemer i butikkerne

Få eksportrådgivning der skaber succes i din virksomhed på bare et år?

Send til en kollega

0.134