23948sdkhjf

Horsens: Mad skal spises - ikke smides i skraldespanden

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Ny app præsenterer dagens måltider med appetitlige billeder

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har i flere år haft et målrettet fokus på omlægning til økologi og reduktion af madspild. Hensigten er blandt andet at begrænse mængden af den mad, der ender som affald.

Brugen af IT-systemer "Klinisk Logistik" har været et led i strategien. Systemet sikrer overblik og optimerer arbejdsgange.

’Klinisk Logistik" giver et "realtime" overblik af alle indlagte patienter på hele hospitalet og hvor de fysisk opholder sig. På en storskærm i køkkenet vises dette detaljerede overblik. Ud fra det faktuelle patientantal leverer køkkenet mad ud til de tre hovedmåltider. Der er ligeledes ansat koststafetter, som kan flytte rundt på maden mellem afdelingerne, så alle patienter bliver mætte. Indførelsen af klinisk logistik har resulteret i at madspildet er reduceret væsentligt.

Når en patient bliver indlagt, bliver patientens diæt noteret under aktiviteten ’kost’ i systemet, og det fungerer simpelthen som en bestilling.

Overblikket gør, at køkkenpersonalet nu kun fremstiller det præcise antal diæter, der er patienter til, og at det for plejepersonalet er meget synligt, hvilke patienter der skal have særlige diæter for eksempel ved fødevareallergi. Patientsikkerheden er med dette arbejde højnet.

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har haft fokus på omlægning til økologi siden 2014.

- Omlægningen har krævet et helt nyt "mindset" blandt køkkenets dedikerede personale, idet maden nu bliver lavet fra bunden på gammeldags manér. Personalet bruger sæsonens råvarer, og det betyder at der syltes til forråd, når råvarerne er i sæson. Det er for eksempel hjemmesyltede rødbeder og agurker. Råvarerne skal udnyttes helt med henblik på at undgå madspild, men samtidig er den kulinarisk oplevelse ved måltiderne i højsædet. Alle medarbejdere har været på kompetence- og udviklingskursus i forbindelse med økologiomlægningen, fortæller man fra Hospitalsenheden Horsens, der som samlet enhed har indstillet sit køkken.

Andelen af de økologiske råvarer, som Hospitalsenhedens køkkenpersonale bruger i tilberedningen af maden, er nu oppe på 60-90 procen,t og dermed kunne køkkenet i 2016 modtage Det Økologiske Spisemærke i sølv.

Sidste skud på stammen er app’en "Hospitalsmad", hvor patienterne kan se dagens måltider præsenteret med appetitlige billeder.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Sygehuskøkken i Thisted hædret med pris

Afstemning: Her er Danmarks bedste takeaway

Cateringfirma overtager kantinedrift

Aalborg får ny vegetarrestaurant

Sticks'n'Sushi vil have 100 restauranter

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Nyhedsbrev

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Online Avis Arkiv

Fingerbetaling bliver permanent i CBS-kantiner

Investeringer: Hanegal halverer overskuddet

Fødevarevirksomheden er nu gearet til mere vækst

Skummer fløden af bedre mad og flere oplevelser

Jysk restaurant har ikke noget menukort

Køkkenmedarbejdere i total forvandling

1

Danske kokke henter VM-guld til Danmark

1

Letz Sushi går nye, ansvarlige veje

Suppenørd klar med nyt koncept

Danske kokke har øget fokus på energiforbruget

10 kokke klar til finalen i Årets Kok

Trykket stemning i kommunalt køkken

1

Avis: Domino's udnytter smuthul til at slette smileyrapporter

Restauranter og hoteller må slås om elever

Easyfood-direktør: Den nemmeste del er at udvikle et nyt produkt

Konkurrencekraften ryger, hvis der ikke følger en effektiv produktion med, siger Flemming Paasch

Historisk restaurant lukker efter strid om tag

Restaurant-forpagtere giver op efter otte måneder

Ejer: De manglede måske de faglige kompetencer

Danmarks bedste kantine: Vi tager de unge seriøst

- Det er i grunden et simpelt miljø, siger køkkenchefen

Ti Trin Ned bliver afløst af pizzeria

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fair Betalingsfrist - Vi har brug for dig!

Glædelig jul fra JEROS A/S

Ny projektleder ved DTU Center for Hygiejnisk Design

Rengøringsteknikker, hygiejnisk design og best practice i industriel hygiejne

Pallekar, plastkar og bigbox

Speed dating mellem virksomheder og forskere resulterer i fødevareinnovation

Mange muligheder for at se JEROS produkter verden rundt

Teknologi til forbedring af forretning i fødevarebranchen

Hurtig og effektiv rengøring af vægtskåle

JEROS opdatere deres velkendte kassevasker

JEROS A/S på FoodTech 2018

Nedtælling til FoodTech 2018 er begyndt

Superbrugsen i Ørbæk øger salg af pølser med 35% ved køb af ny røgovn

Bliv klogere på digitalisering og E-handel

Sikkerdigital.dk skal styrke virksomheders IT-sikkerhed

Stærk forskning og viden bliver til gavn for samfundet

Restaurant Grøds forventninger til et samarbejde med DTU

Har din virksomhed behov for innovation og for at øge sin andel på det voksende fødevaremarked?

Stor interesse for robotter til fødevareindustrien

Slagter Kirkeby går op i røg

ButiksKompagniet er hovedsponsor for Byens Bedste i Aarhus

Hvem ringer du til når branden er slukket?

PEASE - god mad fra ærten

Scanpack 2018: Fokus på plast og bæredygtighed

Gamst Blomster åbner ny butik på Lyngby Hovedgade

Send til en kollega

0.185