Horsens: Mad skal spises - ikke smides i skraldespanden

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Ny app præsenterer dagens måltider med appetitlige billeder

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har i flere år haft et målrettet fokus på omlægning til økologi og reduktion af madspild. Hensigten er blandt andet at begrænse mængden af den mad, der ender som affald.

Brugen af IT-systemer "Klinisk Logistik" har været et led i strategien. Systemet sikrer overblik og optimerer arbejdsgange.

’Klinisk Logistik" giver et "realtime" overblik af alle indlagte patienter på hele hospitalet og hvor de fysisk opholder sig. På en storskærm i køkkenet vises dette detaljerede overblik. Ud fra det faktuelle patientantal leverer køkkenet mad ud til de tre hovedmåltider. Der er ligeledes ansat koststafetter, som kan flytte rundt på maden mellem afdelingerne, så alle patienter bliver mætte. Indførelsen af klinisk logistik har resulteret i at madspildet er reduceret væsentligt.

Når en patient bliver indlagt, bliver patientens diæt noteret under aktiviteten ’kost’ i systemet, og det fungerer simpelthen som en bestilling.

Overblikket gør, at køkkenpersonalet nu kun fremstiller det præcise antal diæter, der er patienter til, og at det for plejepersonalet er meget synligt, hvilke patienter der skal have særlige diæter for eksempel ved fødevareallergi. Patientsikkerheden er med dette arbejde højnet.

Centralkøkkenet på Hospitalsenheden Horsens har haft fokus på omlægning til økologi siden 2014.

- Omlægningen har krævet et helt nyt "mindset" blandt køkkenets dedikerede personale, idet maden nu bliver lavet fra bunden på gammeldags manér. Personalet bruger sæsonens råvarer, og det betyder at der syltes til forråd, når råvarerne er i sæson. Det er for eksempel hjemmesyltede rødbeder og agurker. Råvarerne skal udnyttes helt med henblik på at undgå madspild, men samtidig er den kulinarisk oplevelse ved måltiderne i højsædet. Alle medarbejdere har været på kompetence- og udviklingskursus i forbindelse med økologiomlægningen, fortæller man fra Hospitalsenheden Horsens, der som samlet enhed har indstillet sit køkken.

Andelen af de økologiske råvarer, som Hospitalsenhedens køkkenpersonale bruger i tilberedningen af maden, er nu oppe på 60-90 procen,t og dermed kunne køkkenet i 2016 modtage Det Økologiske Spisemærke i sølv.

Sidste skud på stammen er app’en "Hospitalsmad", hvor patienterne kan se dagens måltider præsenteret med appetitlige billeder.



Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar

Mest læste

Forsiden lige nu

Sommerferie på Foodservice Forum

Restaurantgæst betalte 7.335,- for meget

Nordjysk kro erklæret konkurs - ejer har kastet håndklædet i ringen

Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Street food klar i Fredericia

Sandwichkæde rykker nordpå

Nyhedsbrev

Idérig kok har succes i medborgerhus

Online Avis Arkiv

Just Eat gafler Domino's

Burger King klar med to nye restauranter

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Foodservice Danmark ser fremad

Debat om Odenses ældremad blusser op igen

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Køge Kommune vil have mindre virksomheder som madleverandører

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Nu sushirestaurant vil være en lille kæde

Kadeau slår igen til i København

Han åbner verdens første akvavit-bar

Vil gøre op med grimme julefrokostoplevelser

Tre kæmper om Kantineprisen

Street food på vej i Fredericia

Private dining vinder frem

Andefedtsburgere rykker vestpå

Ny restaurant forsøger sig i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskemaskiner og fliser

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Vi ser Aarhus i øjenhøjde

Har du problemer med smag og lugt fra dit drikkevand

ScaleGard Pro til drikkevandet.

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Latinerkvarteret er for specielle og eksklusive butikker

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Plastemballage er nødvendigt i den cirkulære økonomi

Vand fra hanen indeholder stoffer der kan påvirke smagen i din kaffe,

JEROS A/S på messer verden rundt

Eksportfremstød - Rejs med SMVdanmark og Kronprinsparret til Italien

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Mindre offentligt opgavetyveri, tak!

Pas godt på dine medarbejdere - og dig selv!

Netværksarrangement: Hvordan tilpasser vi os fremtidens krav?

Sådan er du som virksomhed stillet under en konflikt

Maden og vinen var fantastisk men… larmen!?

JEROS A/S på Anuga Food tech

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Send til en kollega

0.169