Kaloriemærkede menukort får os til at vælge sundere mad

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kaloriemærkning på restauranter er et effektivt redskab mod stigende overvægt, vurderer Kræftens Bekæmpelse

Når vi står i fastfoodkøen, bestiller vi mindre kalorieholdig mad, hvis vi kan se retternes kalorieindhold på menutavlen.

Det konkluderer Kræftens Bekæmpelse i en ny rapport, som gennemgår 14 videnskabelige studier fra årene 2014-16.
Studierne har undersøgt effekten af kaloriemærkning, og i 11 af studierne giver mærkning en signifikant kalorienedgang i den bestilte mad på 31-440 kilokalorier (kcal).

- Vi er i en alvorlig situation, hvor flere og flere danskere bliver overvægtige, og den udvikling skal vendes. Rapporten viser, at kaloriemærkning på restauranter er et effektivt værktøj til at bekæmpe den stigende overvægt, siger Gitte Laub Hansen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse, til videnskab.dk.

Rapporten er en opfølgning på en lignende rapport fra sidste år - den gennemgik studier fra årene 2012-14.

- Vi ville undersøge, om konklusionerne stadig holder vand, og de gør de. Den nye rapport styrker evidensen for, at kaloriemærkning får folk til at bestille sundere mad, siger Gitte Laub Hansen.

14 procent svært overvægtige

I Danmark er andelen af overvægtige steget markant inden for de seneste årtier, særligt blandt yngre og personer med lav uddannelse eller indkomst.

Knap halvdelen af den voksne befolkning er overvægtige, og 14 procent er svært overvægtige.

Kræftens Bekæmpelse er bekymrede over udviklingen, da overvægt er en risikofaktor for kræft.

- En af årsagerne til den stigende overvægt er formentlig, at danskerne spiser mere ude og oftere vælger fastfood. Jo mere vi spiser ude, jo vigtigere er det, at vi ved, hvad retterne indeholder, siger Gitte Laub Hansen og understreger, at selv 10 kcal for meget om dagen over længere tid vil kunne ses på vægten.

Det er dog ikke helt nok blot at angive kalorieindholdet. Det skal helst stå i forhold til det anbefalede daglige indtag, før det har den ønskede effekt, oplyser Kræftens Bekæmpelse til Videnskab.dk.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Caspers bornholmske flymad er et hit

Hungry er på pengejagt

Løgismose Meyers har fyret topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Halifax Burgers fortsætter voldsom vækst

Restaurant fortsatte salget trods rotter

Nyhedsbrev

Nye måltidskasser fik en flyvende start

Online Avis Arkiv

Jyde stormer frem med gourmet-catering

Nu udvider han til tredobbelt størrelse

Løgismose Meyers satser på flere færdigretter

Ny fabrik skal servicere et tilsyneladende umætteligt marked for convenience-produkter

MASH vil have nye ejere med ind

MeMu-souschef vandt Hotdog DM

Nordjysk restaurant vinder kokkekamp - igen

Foodservice Danmark skifter direktør igen

Bæredygtigt fanget hellefisk – en delikatesse fra Vestgrønland

Scandic i totalt buræg-stop på alle hoteller

Fødevarestyrelsen lukkede sydjysk cateringfirma

International rådgivning på højt niveau

Prisen går til… Noma

Restauranten bliver den første modtager af Københavns Snedkerlaugs nye pris

Færre øko-grøntsager efter tør sommer

Kage-mænd køber kaffekæde

Ny vidensbank skal give maden et løft

I den nye vidensbank skal fagpersoner kunne finde inspiration og dele erfaringer om mad, måltider og ernæring til ældre

Madklubben udvider i Århus

Investeringer æder af foodservice-grossisters overskud

40 millioner skal fremme gastronomisk superliga

Regeringen afsætter 10 millioner kroner om året de næste fire år til gastronomi. Det kan skabe flere arbejdspladser

Ingen danske medaljer ved sommelier NM

Kantiner og restauranter i trekantområdet inviteres til Markedsdag

Madentreprenør åbner nyt spisested

Kro lukker og stopper madlevering til 350 ældre

Københavns Madhus får ny direktør

Just Eat vil også levere morgenmad

Catering-advarsler er gjort til skamme

Se alle Medlemmernes egne nyheder

RoboFood – Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

MENY i Præstø oplever endnu større succes efter køb af ny røgovn

JEROS A/S på vej på IBA 2018

Ny røgovn fordobler salget af pølser hos Kvickly i Haderslev

Ny ejer holder fast i Hørlyck Skos kvalitetsbevidste brand

Ribbenstege af kanon go' kvalitet til en fair pris.

DK's bedste og billigste flæsk i skiver

Stor forskel på karbonathåndhed i drikkevandet

JEROS A/S er nomineret til DI prisen 2018

24/7 overvågning mod Rotter og Mus:

Ecophon Mængdeberegner til akustikprodukter

God hygiejne hos fødevareproducenter – begynder med hygiejnisk design af produktionsudstyr

Overvågning og netværk

Når sort skal være rigtig sort

Ses vi på IBA 2018 i München?

JEROS a/s på IBA messen 2018

Vejen til innovative løsninger går gennem produktudvikling

Derfor er SMVdanmark imod revisionspligt

Slip af med bakterier i dit vand

En god kop kaffe er simpel... Den består af to ingredienser: kaffebønner og vand.

Aqua-Pure AP110 filter

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskem...

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Send til en kollega

0.157