Fra køkkenleder til tapasproducent

Tidligere plejehjemsansat sprang ud som selvstændig

I Mejrup ved Holstebro er 47-årige Lene Østermark Larsen godt i gang med at skabe en solid succes som selvstændig med firmaet Nordisk Tapas.

Hun har levet af at producere tapas i et års tid, efter at hun hele sit tidligere arbejdsliv var tilknyttet køkkenet på Plejehjemmet Birkehøj, de sidste mange år som leder af køkkenet. Det skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

Efter gennem årene adskillige gange at have truet med at lukke plejehjemskøkkenet, gjorde kommunen sidste år alvor af det, og så sprang Lene Østermark Larsen ud som selvstændig på fuld tid.

Inden da havde hun i fire-fem år lavet mad til fester i sin fritid, men hun manglede køkkenfaciliteter og måtte derfor låne 650.000 kroner i banken til at bygge et nyt køkken for, skriver dagbladet.

Siden da har Nordisk Tapas klaret sig langt bedre end forventet - så godt, at Lene Østermark Larsen er begyndt at overveje, om hun skal udvide firmaet med flere ansatte for at imødekomme efterspørgslen.

- Lav en klassiker
- Jeg har rigtig travlt. Udfordringen er lørdag, der må jeg sige nej til en del. Det ville være fedt, hvis folk festede lidt mere spredt over ugen, siger Lene Østermark Larsen til Food Supply.

Da hun begyndte for et års tid siden, lavede hun mest varme menuer, men nu vurderer hun, at der er tale om cirka 75 procent tapas og 25 procent varme menuer.

- Det er mine egne ideer og opskrifter. Især sushi uden rå fisk og uden tang er populært blandt kunderne. Jeg prøver at finde de allerbedste specialiteter og sætter sammen med to-tre andre råvarer, og så har jeg en tapas.

- Det er vanvittigt enkelt, men alligevel ikke så enkelt at lave en tapas, der bliver en klassiker. Mine hjælpere i Nordisk Tapas får en bunden opgave på dag 1: “Lav en ny tapas, der bliver en klassiker”, forklarer hun om baggrunden for succesen.

Og det er ikke kun de lokale, der har hør om Nordisk Tapas. Ifølge Lene Østermark Larsen har virksomheden solgt mad til blandt andet et sølvbryllup i Aalborg, et bryllup i Ebeltoft og fester i Horsens, Aarhus, Silkeborg, Ringkøbing og Hobro.

- Vi kommer langt omkring - det er vildt, at folk har hørt om vores tapas så langt væk, konstaterer hun..






Lene Østermark Larsen føler nu, at hun står ved en skillevej, hvor hun skal vælge, om hun skal udvide firmaet med flere ansatte for at imødekomme efterspørgslen. Men hun vil egentlig helst have sin egen hånd på alt, hvad der forlader huset, og hun vil helst drive sit firma alene med hjælp fra manden og få hjælpere.




Byggede nyt køkken

I 2012 var hun nemlig i sin fritid begyndt at lave mad til fester og havde fået sit eget CVR-nummer. I løbet af de fem år havde hun på den måde fået bygget en kundekreds op, så da beslutningen om, at køkkenet skulle lukke, blev truffet, bakkede hendes mand, Frank Østermark Larsen, hende op i beslutningen om at vinke farvel til lønsedlen og blive selvstændig.

Parret gik i banken, og der blev danset sejrsdans, da bankrådgiveren gav grønt lys til at låne penge for at bygge nyt køkken til 650.000 kroner på Elkjærvej i Mejrup. Her har Nordisk Tapas og Buffet, som Lenes cateringfirma hedder, lejet sig ind i nogle af de lokaler, hvor hendes lillebror tidligere drev virksomhed.

Køkkenet blev bygget og indrettet i løbet af august sidste år, og den 1. september sagde Lene jobbet op - et halvt år inden det lukkede.


Ældre som prøveklude

I de fem år, Lene drev sit cateringfirma som en hobby, eksperimenterede hun også med små tapasretter i køkkenet på plejehjemmet.

- Plejehjemsbeboerne var prøveklude, konstaterer Lene.

Med et stor smil på læberne fortæller hun om dengang, hun havde hun pyntet en af de små retter med en lille klat peberrod, og en af beboerne konstaterede, at: "Der ligger altså en albyl på hver af dem."

Nu er det ikke længere beboerne, men de håndværkere, der holder til i lokalerne på Elkjærvej 70, der prøvesmager Lenes retter.

- For jeg er fredløs fra morgen til aften, hvor jeg hele tiden går og spekulerer på, hvad jeg nu skal finde på, lyder det fra køkkenlederen, der derfor sender sms ud til de andre i huset om, at nu står der en dessert i køleskabet, som hun gerne vil have feedback på.

- Og jeg er helt ok med at høre sandheden, tilføjer hun.


Nej tak til rå fisk

Nå Lene går i køkkenet for at kreere sin nordiske tapas, går hun efter at lave mad i luksus-klassen med råvarer, man ikke kan få i Bilka, som hun udtrykker det.

Og som hun skriver på sin hjemmeside:

- Jeg konkurrerer ikke på prisen, men på smagen.

Og når der er sushi på menuen, er det tilberedt sushi, der er tale om.

- Jeg elsker fisk, men jeg spiser den altså ikke rå. Det smager for meget af fisk, lyder hendes filosofi.

- Jeg gider ikke lave mad, som jeg ikke er stolt af, og jeg vil hellere sige nej til kunder end at lave noget, der ikke er i orden, siger Lene, der har fået megen ros for sin mad, men som også har fejlet undervejs.

- Jeg er ikke den store administrator, men praktikeren, forklarer hun.


Ved en skillevej

Status efter et år som selvstændig er, at det er gået langt over forventning, og firmaets regnskab ligger langt over budgettet.

Hendes mand, der er murer og byggetekniker, har sagt jobbet som underviser på en teknisk skole op, og han arbejder nu som selvstændig murer og i weekenderne som medhjælper i cateringfirmaet. Parret bor i Halgaard og har sammen sønnerne Marius på 14 og Valdemar på 12 år.

Lene Østermark Larsen føler nu, at hun står ved en skillevej, hvor hun skal vælge, om hun skal udvide firmaet med flere ansatte for at imødekomme efterspørgslen. Men hun vil egentlig helst have sin egen hånd på alt, hvad der forlader huset, og hun vil helst drive sit firma alene med hjælp fra manden og få hjælpere.

- Penge driver mig ikke. Hvis jeg bare jeg kan tjene en ok månedsløn, så er det fint ikke at være større, siger Lene, der dog allerede har planer om at bygge et nyt og større kølerum.

Og hun kunne også godt kunne tænke sig at få sparring med en kok.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Caspers bornholmske flymad er et hit

Hungry er på pengejagt

Løgismose Meyers har fyret topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Halifax Burgers fortsætter voldsom vækst

Restaurant fortsatte salget trods rotter

Nyhedsbrev

Nye måltidskasser fik en flyvende start

Online Avis Arkiv

Jyde stormer frem med gourmet-catering

Nu udvider han til tredobbelt størrelse

Løgismose Meyers satser på flere færdigretter

Ny fabrik skal servicere et tilsyneladende umætteligt marked for convenience-produkter

MASH vil have nye ejere med ind

MeMu-souschef vandt Hotdog DM

Nordjysk restaurant vinder kokkekamp - igen

Foodservice Danmark skifter direktør igen

Bæredygtigt fanget hellefisk – en delikatesse fra Vestgrønland

Scandic i totalt buræg-stop på alle hoteller

Fødevarestyrelsen lukkede sydjysk cateringfirma

International rådgivning på højt niveau

Prisen går til… Noma

Restauranten bliver den første modtager af Københavns Snedkerlaugs nye pris

Færre øko-grøntsager efter tør sommer

Kage-mænd køber kaffekæde

Ny vidensbank skal give maden et løft

I den nye vidensbank skal fagpersoner kunne finde inspiration og dele erfaringer om mad, måltider og ernæring til ældre

Madklubben udvider i Århus

Investeringer æder af foodservice-grossisters overskud

40 millioner skal fremme gastronomisk superliga

Regeringen afsætter 10 millioner kroner om året de næste fire år til gastronomi. Det kan skabe flere arbejdspladser

Ingen danske medaljer ved sommelier NM

Kantiner og restauranter i trekantområdet inviteres til Markedsdag

Madentreprenør åbner nyt spisested

Kro lukker og stopper madlevering til 350 ældre

Københavns Madhus får ny direktør

Just Eat vil også levere morgenmad

Catering-advarsler er gjort til skamme

Se alle Medlemmernes egne nyheder

RoboFood – Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

MENY i Præstø oplever endnu større succes efter køb af ny røgovn

JEROS A/S på vej på IBA 2018

Ny røgovn fordobler salget af pølser hos Kvickly i Haderslev

Ny ejer holder fast i Hørlyck Skos kvalitetsbevidste brand

Ribbenstege af kanon go' kvalitet til en fair pris.

DK's bedste og billigste flæsk i skiver

Stor forskel på karbonathåndhed i drikkevandet

JEROS A/S er nomineret til DI prisen 2018

24/7 overvågning mod Rotter og Mus:

Ecophon Mængdeberegner til akustikprodukter

God hygiejne hos fødevareproducenter – begynder med hygiejnisk design af produktionsudstyr

Overvågning og netværk

Når sort skal være rigtig sort

Ses vi på IBA 2018 i München?

JEROS a/s på IBA messen 2018

Vejen til innovative løsninger går gennem produktudvikling

Derfor er SMVdanmark imod revisionspligt

Slip af med bakterier i dit vand

En god kop kaffe er simpel... Den består af to ingredienser: kaffebønner og vand.

Aqua-Pure AP110 filter

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskem...

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Send til en kollega

0.173