23948sdkhjf

Teknologisk Institut 3D printer fremtidens fødevarer

3D-print af fødevarer spås at komme til at spille en stor rolle i fremtiden.

3D-printede fødevarer, insekter og planter som alternative proteinkilder samt madspildsbekæmpelse i storskala.

Det er noget af det, som Teknologisk Institut sætter fokus på i slutningen af denne uge på instituttets stand på fødevaremessen Bite Copenhagen i København.

På Bite vil Teknologisk Institut præsentere en række af de nyeste teknologiske landvindiger inden for fremstilling af fødevarer.

Blandt andet vil instituttet være vært ved et oplæg, hvor man vil kunne overvære en demonstration af en 3D-printer, som er i stand til at printe fødevarer. Det bliver demonstreret med printning af en vellignende gulerod for øjnene af dig.

Teknologien er stadig under udvikling, men 3D-print af fødevarer spås at komme til at spille en stor rolle i fremtiden. Særligt inden for hospitalsvæsenet, hvor teknologien vil gøre det muligt at skabe individualiserede kostprogrammer til forskellige patientgrupper; for eksempel til patienter med spiseforstyrrelse, patienter, som netop har overstået en operation eller til ældre med tyggebesvær.

Også i forhold til mad til børn rummer teknologien store potentialer, fordi man med 3D-printeren vil kunne printe sunde fødevarer, som ser både spændende og indbydende ud, påpeger instituttet.

Ny viden om bekæmpelse af madspild
På linje med resten af messen bliver madspild også et vigtigt fokuspunkt for Teknologisk Instituts tilstedeværelse på Bite Copenhagen. I et projekt under Miljøstyrelsen er Teknologisk Institut netop nu i den afsluttende fase af projektet "Madspildsjægerne", hvor storkøkkener har haft besøg af af en madspildskonsulent, som har hjulpet med at nedbringe graden af madspild i køkkenet.

Ifølge tal fra Miljø- og Fødevareministeriet spildes årligt 31.000 tons mad i storkøkkener, svarende til cirka 700 indkøbsvogne fyldt med mad – dagligt. Det kan der gøres noget ved, og Madspildsjægerne har indtil videre besøgt 40 storkøkkener for at indsamle viden om forskellige madspildsprocesser, og hvordan de kan inkorporeres i det daglige arbejde.

- På Bite Copenhagen vil de foreløbige resultater af projektet blive præsenteret, og for storkøkkener, kantineledere og andre, der laver mad til mange, vil der her være en gylden mulighed for at tilegne sig både ny viden og inspiration til køkkendrift med mindre madspild og bedre økonomi, konstaterer arrangørerne.

Er melorme og planter fremtidens kilde til protein?

Et andet miljøvenligt og ressourcebesparende tema, som kommer til at præge årets program på Bite Copenhagen, bliver insekter i forskellige afskygninger. Teknologisk Institut er med til at kortlægge mulighederne og udvikle de teknologier, som skal bane vejen for Danmarks fremtid som "Insektnation".

Det arbejdes der blandt andet på i projektet InValuable, som er drevet af Innovationsfonden. Selv hvis danskerne ikke kommer til at inkorporere insekter i den daglige kost, er der nemlig gode muligheder for, at dansk 'knowhow' og fødevaresikkerhed kan blive vejen til et eksporteventyr med masseproduktion af forskellige insekter.

På Teknologisk Institut's stand har besøgende derfor mulighed for at smage på en række fødevarer indeholdende insekter i forskellig form. Teknologisk Institut vil medbringe en fire mobile smagsbokse, og vil herigennem lave en forbrugeranalyse af de besøgendes holdninger og smagsvurderinger af insekterne.

Desuden vil Teknologisk Institut præsentere den nyeste forskning inden for plantebaserede proteinkilder som alternativer til kød, de såkaldte 'planternatives'.

Puljer til vækst
Endelig kan du på standen hente information om udviklingsprojektet Future Food Innovation. Via tre vækstpuljer har Future Food Innovation mulighed for at investere i fødevarevirksomheders potentiale gennem innovative projekter, som skaber vækst og arbejdspladser. Kom og hør om mulighederne for din virksomhed på standen.

Uanset hvad din indgangsvinkel til fødevareproduktion er, vil der være gode muligheder for at hente brugbar viden og inspiration hos Teknologisk Institut, når Bite Copenhagen sættes i søen for første gang den 24. og 25. august.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Øko-pris til Byens Køkken

Michelin-kokke konkurrerer på Als

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Farvel til gourmet, velkommen til mormormad

Badehotel i Blokhus skifter foie gras ud med skipperlabskovs

Pizzeria afsløret med afføring, urin, snot og bussemand

Brødre klar med ny restaurant i Horsens

Nyhedsbrev

Burgerbar er blevet til gourmetrestaurant

Online Avis Arkiv

Kendt kok lancerer 150 nye fødevareprodukter

De første er efter planen klar til salg om få uger

Kendt Odense-restaurant konkurs

Årets Kok 2019: Jagten er i gang

Otte fynske rigmænd har købt Jensen ud af Jensens Bøfhus

Medie: Stifter Palle Skov Jensen er helt ude af sit livsværk efter 34 år

Det offentlige elsker økologisk foodservice

Erfaren køkkenchef skifter til Madkastellet

Han skal stå for virksomhedens eventcatering

- Domino's vil med 100 procents sikkerhed miste kunder

Ny niche: Hun skaffer mad til erhvervslivet

Bil-kantine er base for mad ud af huset

Madkastellet lancerer kantiner uden ret meget kød

Markedet er klar til fleksitarkantiner, vurderer stifteren

Ægtepar laver italiensk cateringfirma

Foodservicebranchen vokser videre

Caspers bornholmske flymad er et hit

Hungry er på pengejagt

Løgismose Meyers har fyret topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Halifax Burgers fortsætter voldsom vækst

Fødevarestyrelsen lukkede sydjysk cateringfirma

Se alle Medlemmernes egne nyheder

ButiksKompagniet er hovedsponsor for Byens Bedste i Aarhus

Hvem ringer du til når branden er slukket?

PEASE - god mad fra ærten

Scanpack 2018: Fokus på plast og bæredygtighed

Gamst Blomster åbner ny butik på Lyngby Hovedgade

Har din virksomhed behov for innovation og for at øge sin andel på det voksende fødevaremarked?

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Alle har ret til friske frikadeller

RoboFood – Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

MENY i Præstø oplever endnu større succes efter køb af ny røgovn

JEROS A/S på vej på IBA 2018

Ny røgovn fordobler salget af pølser hos Kvickly i Haderslev

Ny ejer holder fast i Hørlyck Skos kvalitetsbevidste brand

Ribbenstege af kanon go' kvalitet til en fair pris.

DK's bedste og billigste flæsk i skiver

Stor forskel på karbonathåndhed i drikkevandet

JEROS A/S er nomineret til DI prisen 2018

24/7 overvågning mod Rotter og Mus:

Ecophon Mængdeberegner til akustikprodukter

God hygiejne hos fødevareproducenter – begynder med hygiejnisk design af produktionsudstyr

Overvågning og netværk

Når sort skal være rigtig sort

Ses vi på IBA 2018 i München?

JEROS a/s på IBA messen 2018

Vejen til innovative løsninger går gennem produktudvikling

Send til en kollega

0.23