Teknologisk Institut 3D printer fremtidens fødevarer

3D-print af fødevarer spås at komme til at spille en stor rolle i fremtiden.

3D-printede fødevarer, insekter og planter som alternative proteinkilder samt madspildsbekæmpelse i storskala.

Det er noget af det, som Teknologisk Institut sætter fokus på i slutningen af denne uge på instituttets stand på fødevaremessen Bite Copenhagen i København.

På Bite vil Teknologisk Institut præsentere en række af de nyeste teknologiske landvindiger inden for fremstilling af fødevarer.

Blandt andet vil instituttet være vært ved et oplæg, hvor man vil kunne overvære en demonstration af en 3D-printer, som er i stand til at printe fødevarer. Det bliver demonstreret med printning af en vellignende gulerod for øjnene af dig.

Teknologien er stadig under udvikling, men 3D-print af fødevarer spås at komme til at spille en stor rolle i fremtiden. Særligt inden for hospitalsvæsenet, hvor teknologien vil gøre det muligt at skabe individualiserede kostprogrammer til forskellige patientgrupper; for eksempel til patienter med spiseforstyrrelse, patienter, som netop har overstået en operation eller til ældre med tyggebesvær.

Også i forhold til mad til børn rummer teknologien store potentialer, fordi man med 3D-printeren vil kunne printe sunde fødevarer, som ser både spændende og indbydende ud, påpeger instituttet.

Ny viden om bekæmpelse af madspild
På linje med resten af messen bliver madspild også et vigtigt fokuspunkt for Teknologisk Instituts tilstedeværelse på Bite Copenhagen. I et projekt under Miljøstyrelsen er Teknologisk Institut netop nu i den afsluttende fase af projektet "Madspildsjægerne", hvor storkøkkener har haft besøg af af en madspildskonsulent, som har hjulpet med at nedbringe graden af madspild i køkkenet.

Ifølge tal fra Miljø- og Fødevareministeriet spildes årligt 31.000 tons mad i storkøkkener, svarende til cirka 700 indkøbsvogne fyldt med mad – dagligt. Det kan der gøres noget ved, og Madspildsjægerne har indtil videre besøgt 40 storkøkkener for at indsamle viden om forskellige madspildsprocesser, og hvordan de kan inkorporeres i det daglige arbejde.

- På Bite Copenhagen vil de foreløbige resultater af projektet blive præsenteret, og for storkøkkener, kantineledere og andre, der laver mad til mange, vil der her være en gylden mulighed for at tilegne sig både ny viden og inspiration til køkkendrift med mindre madspild og bedre økonomi, konstaterer arrangørerne.

Er melorme og planter fremtidens kilde til protein?

Et andet miljøvenligt og ressourcebesparende tema, som kommer til at præge årets program på Bite Copenhagen, bliver insekter i forskellige afskygninger. Teknologisk Institut er med til at kortlægge mulighederne og udvikle de teknologier, som skal bane vejen for Danmarks fremtid som "Insektnation".

Det arbejdes der blandt andet på i projektet InValuable, som er drevet af Innovationsfonden. Selv hvis danskerne ikke kommer til at inkorporere insekter i den daglige kost, er der nemlig gode muligheder for, at dansk 'knowhow' og fødevaresikkerhed kan blive vejen til et eksporteventyr med masseproduktion af forskellige insekter.

På Teknologisk Institut's stand har besøgende derfor mulighed for at smage på en række fødevarer indeholdende insekter i forskellig form. Teknologisk Institut vil medbringe en fire mobile smagsbokse, og vil herigennem lave en forbrugeranalyse af de besøgendes holdninger og smagsvurderinger af insekterne.

Desuden vil Teknologisk Institut præsentere den nyeste forskning inden for plantebaserede proteinkilder som alternativer til kød, de såkaldte 'planternatives'.

Puljer til vækst
Endelig kan du på standen hente information om udviklingsprojektet Future Food Innovation. Via tre vækstpuljer har Future Food Innovation mulighed for at investere i fødevarevirksomheders potentiale gennem innovative projekter, som skaber vækst og arbejdspladser. Kom og hør om mulighederne for din virksomhed på standen.

Uanset hvad din indgangsvinkel til fødevareproduktion er, vil der være gode muligheder for at hente brugbar viden og inspiration hos Teknologisk Institut, når Bite Copenhagen sættes i søen for første gang den 24. og 25. august.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar

Mest læste

Forsiden lige nu

Sommerferie på Foodservice Forum

Restaurantgæst betalte 7.335,- for meget

Nordjysk kro erklæret konkurs - ejer har kastet håndklædet i ringen

Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Street food klar i Fredericia

Sandwichkæde rykker nordpå

Nyhedsbrev

Idérig kok har succes i medborgerhus

Online Avis Arkiv

Just Eat gafler Domino's

Burger King klar med to nye restauranter

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Debat om Odenses ældremad blusser op igen

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Foodservice Danmark ser fremad

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Køge Kommune vil have mindre virksomheder som madleverandører

Nu sushirestaurant vil være en lille kæde

Kadeau slår igen til i København

Han åbner verdens første akvavit-bar

Vil gøre op med grimme julefrokostoplevelser

Tre kæmper om Kantineprisen

Street food på vej i Fredericia

Private dining vinder frem

Andefedtsburgere rykker vestpå

Ny restaurant forsøger sig i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskemaskiner og fliser

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Vi ser Aarhus i øjenhøjde

Har du problemer med smag og lugt fra dit drikkevand

ScaleGard Pro til drikkevandet.

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Latinerkvarteret er for specielle og eksklusive butikker

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Plastemballage er nødvendigt i den cirkulære økonomi

Vand fra hanen indeholder stoffer der kan påvirke smagen i din kaffe,

JEROS A/S på messer verden rundt

Eksportfremstød - Rejs med SMVdanmark og Kronprinsparret til Italien

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Mindre offentligt opgavetyveri, tak!

Pas godt på dine medarbejdere - og dig selv!

Netværksarrangement: Hvordan tilpasser vi os fremtidens krav?

Sådan er du som virksomhed stillet under en konflikt

Maden og vinen var fantastisk men… larmen!?

JEROS A/S på Anuga Food tech

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Send til en kollega

0.2