Akut mangel på arbejdskraft på hoteller og restauranter

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det risikerer at bremse væksten i branchen

Hoteller og restauranter i hovedstadsområdet har fået et rigtigt luksusproblem. Det går så godt, at de har meget svært ved at følge med.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra brancheorganisationen Horesta, fortæller TV2 Lorry.

Ingen erhverv oplevede sidste år større vækst i beskæftigelse end hotel- og restaurationsbranchen med 6.200 nye jobs på landsplan, så antallet steg til i alt 114.000 ansatte - det højeste antal nogensinde. Det er mange af disse nye stillinger, det efterhånden kniber gevaldigt med at få besat.

Således oplevede næsten hver tredje københavnske hotel eller restaurant sidste år, at det blev "vanskeligere" eller "meget vanskeligere" at rekruttere nye tjenere. For kokkene var tallet helt oppe på 45 procent og for elever 22,5 procent, komstaterer tv-stationen.

På landsplan svarer omkring halvdelen af de adspurgte virksomheder, at de har haft udfordringer med at besætte ledige stillinger det seneste år. Et stort problem for branchen, hvis væksten skal fortsætte.

- Den enkelte virksomhed risikerer at takke nej til gæster og ordrer. Det betyder noget for omsætningen. For Danmark som sådan betyder det, at vi må sige nej til noget vækst og til at skabe flere arbejdspladser, siger Kirsten Munch Andersen, politisk direktør i Horesta, til TV2 Lorry.

Ikke én ansøgning til opslået tjenerjob
Hotel-koncernen BC Hospitality Group, der blandt andet driver Marriott, Crowne Plaza og Bella Sky, kender alt til udfordringerne med at finde kvalificeret arbejdskraft.

Eksempelvis har en ledig tjenerstilling været opslået i et par uger, uden det har givet én eneste ansøgning fra en faglært.

- Det er lige nu stort set umuligt at opdrive en faglært kok, tjener eller receptionist. Vi er i en situation, hvor vi kun lige kan få enderne til at mødes. Hvis ikke vi løser de her udfordringer, går hjulene simpelthen i stå. I og med at turismen er et af Danmarks største væksterhverv, er det brandærgerligt, hvis ikke vi høster de økonomiske muligheder, der ligger i at være med på beatet, siger direktør Allan Agerholm til TV 2 Lorry.

Flere virksomheder er efterhånden så pressede, at de ifølge Horesta overvejer at indrykke jobopslag i udenlandske medier.

- Hvis opsvinget fortsætter, og det håber vi selvfølgelig på, er vi kun måneder fra at være i en situation, hvor der ikke længere er nok arbejdsløse, der er i stand til at tage et arbejde, til at hele branchen kan få den nødvendige arbejdskraft. Så har vi ikke ret mange andre muligheder end at begynde at kigge mod udlandet og begynde at importere udenlandsk arbejdskraft til de ledige jobs, siger Allan Agerholm.

Udfordringerne med at rekruttere den fornødne arbejdskraft ser ikke ud til at blive mindre. De kommende tre år opføres der ifølge TV2 Lorrys tal yderligere 4.000 hotelværelser i København, en stigning på 24 procent.

Undersøgelsen fra Horesta konkluderer, at knap to ud af tre hotel- og restaurantvirksomheder i landets større byer forventer, at det bliver endnu vanskeligere at rekruttere faglærte i de kommende to-tre år.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar

Mest læste

Forsiden lige nu

Sommerferie på Foodservice Forum

Restaurantgæst betalte 7.335,- for meget

Nordjysk kro erklæret konkurs - ejer har kastet håndklædet i ringen

Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Street food klar i Fredericia

Sandwichkæde rykker nordpå

Nyhedsbrev

Idérig kok har succes i medborgerhus

Online Avis Arkiv

Just Eat gafler Domino's

Burger King klar med to nye restauranter

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Foodservice Danmark ser fremad

Debat om Odenses ældremad blusser op igen

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Køge Kommune vil have mindre virksomheder som madleverandører

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Nu sushirestaurant vil være en lille kæde

Kadeau slår igen til i København

Han åbner verdens første akvavit-bar

Vil gøre op med grimme julefrokostoplevelser

Tre kæmper om Kantineprisen

Street food på vej i Fredericia

Private dining vinder frem

Andefedtsburgere rykker vestpå

Ny restaurant forsøger sig i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskemaskiner og fliser

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Vi ser Aarhus i øjenhøjde

Har du problemer med smag og lugt fra dit drikkevand

ScaleGard Pro til drikkevandet.

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Latinerkvarteret er for specielle og eksklusive butikker

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Plastemballage er nødvendigt i den cirkulære økonomi

Vand fra hanen indeholder stoffer der kan påvirke smagen i din kaffe,

JEROS A/S på messer verden rundt

Eksportfremstød - Rejs med SMVdanmark og Kronprinsparret til Italien

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Mindre offentligt opgavetyveri, tak!

Pas godt på dine medarbejdere - og dig selv!

Netværksarrangement: Hvordan tilpasser vi os fremtidens krav?

Sådan er du som virksomhed stillet under en konflikt

Maden og vinen var fantastisk men… larmen!?

JEROS A/S på Anuga Food tech

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Send til en kollega

0.15