Akut mangel på arbejdskraft på hoteller og restauranter

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det risikerer at bremse væksten i branchen

Hoteller og restauranter i hovedstadsområdet har fået et rigtigt luksusproblem. Det går så godt, at de har meget svært ved at følge med.

Det viser en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra brancheorganisationen Horesta, fortæller TV2 Lorry.

Ingen erhverv oplevede sidste år større vækst i beskæftigelse end hotel- og restaurationsbranchen med 6.200 nye jobs på landsplan, så antallet steg til i alt 114.000 ansatte - det højeste antal nogensinde. Det er mange af disse nye stillinger, det efterhånden kniber gevaldigt med at få besat.

Således oplevede næsten hver tredje københavnske hotel eller restaurant sidste år, at det blev "vanskeligere" eller "meget vanskeligere" at rekruttere nye tjenere. For kokkene var tallet helt oppe på 45 procent og for elever 22,5 procent, komstaterer tv-stationen.

På landsplan svarer omkring halvdelen af de adspurgte virksomheder, at de har haft udfordringer med at besætte ledige stillinger det seneste år. Et stort problem for branchen, hvis væksten skal fortsætte.

- Den enkelte virksomhed risikerer at takke nej til gæster og ordrer. Det betyder noget for omsætningen. For Danmark som sådan betyder det, at vi må sige nej til noget vækst og til at skabe flere arbejdspladser, siger Kirsten Munch Andersen, politisk direktør i Horesta, til TV2 Lorry.

Ikke én ansøgning til opslået tjenerjob
Hotel-koncernen BC Hospitality Group, der blandt andet driver Marriott, Crowne Plaza og Bella Sky, kender alt til udfordringerne med at finde kvalificeret arbejdskraft.

Eksempelvis har en ledig tjenerstilling været opslået i et par uger, uden det har givet én eneste ansøgning fra en faglært.

- Det er lige nu stort set umuligt at opdrive en faglært kok, tjener eller receptionist. Vi er i en situation, hvor vi kun lige kan få enderne til at mødes. Hvis ikke vi løser de her udfordringer, går hjulene simpelthen i stå. I og med at turismen er et af Danmarks største væksterhverv, er det brandærgerligt, hvis ikke vi høster de økonomiske muligheder, der ligger i at være med på beatet, siger direktør Allan Agerholm til TV 2 Lorry.

Flere virksomheder er efterhånden så pressede, at de ifølge Horesta overvejer at indrykke jobopslag i udenlandske medier.

- Hvis opsvinget fortsætter, og det håber vi selvfølgelig på, er vi kun måneder fra at være i en situation, hvor der ikke længere er nok arbejdsløse, der er i stand til at tage et arbejde, til at hele branchen kan få den nødvendige arbejdskraft. Så har vi ikke ret mange andre muligheder end at begynde at kigge mod udlandet og begynde at importere udenlandsk arbejdskraft til de ledige jobs, siger Allan Agerholm.

Udfordringerne med at rekruttere den fornødne arbejdskraft ser ikke ud til at blive mindre. De kommende tre år opføres der ifølge TV2 Lorrys tal yderligere 4.000 hotelværelser i København, en stigning på 24 procent.

Undersøgelsen fra Horesta konkluderer, at knap to ud af tre hotel- og restaurantvirksomheder i landets større byer forventer, at det bliver endnu vanskeligere at rekruttere faglærte i de kommende to-tre år.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Madhus gør mormormad tilgængeligt for alle

Har udvidet sit marked for færdigretter ganske betragteligt

Makkerpar har for travlt, så de åbner et nyt køkken

Sticks'n'Sushi skifter direktør

Muselort på Comwell gav bøde og forbud

Irma vil løfte færdigretter til nyt niveau

Kæden samler sine bedste leverandører omkring nye færdigretter med fokus på økologi og dyrevelfærd

Bornholmerne må vente på Mikkeller

Nyhedsbrev

Kokke-legende lukker sin restaurant

Online Avis Arkiv

Brøchner Hotels i samarbejde med Michelin-restauratør

Ny app skal give fyldte restauranter

Bornholmer-kok skal bespise hundredevis af flygæster

Det Danske Madhus tabte sag om "opgavetyveri"

Afgørelse: Det var helt i orden, at kommune indgik aftale med Madservice Kronjylland uden udbud

McDonald's åbner 20 nye restauranter

Storstilet ekspansion skal give op imod 1.000 nye arbejdspladser

Supermarkeder begynder at gå foodservice-vejen

Detailkæderne øger aktiviteterne inden for foodservice med mere takeaway og catering

Fynboer fokuserer på foodservice

Salget af Daloons frosne convenience-produkter er stærkt stigende

Nye ejere tjener millioner på Bone's

Gammel krostue får nyt liv som restaurant

Fuld fart på fastfood

Det digitale køkken er lige om hjørnet

Coop udvider med måltider til både morgen og frokost

Svensk restaurantkæde vil indtage Danmark

Iværksætter får 40 millioner til kamp mod Just Eat

Orderyoyo vil give kontrollen tilbage til takeaway-restauranterne

Kantinemad på Michelin-niveau

Køkkenchef løfter sløret for arbejdsmetoderne i sit succesfulde køkken

Ny gourmetrestaurant i Aarhus

Madspild: Storkøkkener kan skære store lunser af budgettet

Lasse er Danmarks bedste kokkeelev

Nyt hotel får kæmperestaurant

Streetfood-boder gør sig klar i Vejle

Italiensk madmarked i København lukker

KFC klar med ny restaurant i Herning

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Send til en kollega

0.153