23948sdkhjf

Nyt netværk sætter spot på allergener i storkøkkener

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Repræsentanter for fødevareproducenter og storkøkkener var med til opstartsmøde i Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA.

Teknologisk Institut har holdt såkaldt opstartsmøde i det nye Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA, med repræsentanter for fødevareproducenter og storkøkkener.

På mødet var der bred enighed om, at der er udfordringer med at sikre korrekte og opdaterede oplysninger om allergener i fødevareværdikæden samt mangel på grænseværdier.

Lovgivningen på allergenområdet er begrænset, og derfor lyder det ofte fra både virksomheder og storkøkkener, at det er en udfordring at håndtere og analysere allergenerne korrekt, konstaterer konsulent Inger Olesen fra Teknologisk Institut.

- Det første møde i NOFA bekræftede, at der fortsat er stort behov for mere viden og samarbejde i værdikæden omkring fødevareallergener. Især emner om systemer til styring af oplysninger om allergener, grænseværdier og den fysiske håndtering af allergener optog deltagerne. Vi vil derfor sætte spot på disse emner ved kommende møder, fortæller hun.

Mangelfuld registrering i storkøkkener
Blandt deltagerne var kvalitetskonsulent Line Kjeldsen fra Regionshospital Nordjylland. Der oplever man blandt andet udfordringer med den manglende elektroniske registrering.

- Vi producerer både færdigpakkede produkter med krav om deklarering af allergener på etiketter samt produkter uden krav om etiketter – men stadig med behov for oplysninger om allergener. Vi skal bruge informationerne om allergener fra producenterne. Så længe alle produktblade ikke er registreret elektronisk, kan vi ikke trække oplysningerne automatisk. Det kræver, at vi fysisk tjekker deklarationerne på alle varer, hvilket er ekstremt ressourcekrævende og ikke en stabil løsning, siger Line Kjeldsen.

Læs også: Hospitalsmaden skal specialdesignes til patienterne

Den nye mærkningslov for fødevareallergener trådte i kraft i 2014. Mange producenter er derfor i fuld gang med at registrere deres produktblade elektronisk, men det tager tid.

Manglende grænseværdier
En anden af de store udfordringer er de manglende grænseværdier. Det kan resultere i, at producenter og kantiner mærker deres fødevarer med ”kan indeholde spor af…”, hvilket kan være misvisende og få forbrugere til at fravælge produkter. Dette giver en særlig udfordring på et hospital som Regionshospital Nordjylland.

- Som patient eller pårørende på et hospital har man et mere begrænset udvalg, end hvis man står i et stort supermarked. Derudover vil der typisk være mange patienter med et særligt behov. Udvalget kan pludselig blive meget snævert, hvis man må vælge for mange produkter og råvarer fra på grund af spormærkning, siger Line Kjeldsen.

NOFA skal skubbe til udviklingen
Inger Olesen fra Teknologisk Institut peger på, at NOFA ikke i sig selv løse udfordringen med grænseværdier og registrering, men at netværket kan skubbe til udviklingen og sikre flowet af informationer i værdikæden.

- Ved at have både producenter og storkøkkener i netværket kan NOFA understøtte, at problemstillingerne kommer frem i lyset, og at der kommer forbedringer. Dermed får man som producenter og storkøkkener de bedst mulige betingelser for at manøvrere på området under de betingelser, der nu engang er, bemærker hun.

Næste møde i netværker bliver holdt 4. oktober. Her vil der blandt andet være et oplæg om styring af allergener fra GS1 Trade Exact. Netværket er stadigt åbent for nye medlemmer.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Øko-pris til Byens Køkken

Michelin-kokke konkurrerer på Als

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Farvel til gourmet, velkommen til mormormad

Badehotel i Blokhus skifter foie gras ud med skipperlabskovs

Pizzeria afsløret med afføring, urin, snot og bussemand

Brødre klar med ny restaurant i Horsens

Nyhedsbrev

Burgerbar er blevet til gourmetrestaurant

Online Avis Arkiv

Kendt kok lancerer 150 nye fødevareprodukter

De første er efter planen klar til salg om få uger

Kendt Odense-restaurant konkurs

Årets Kok 2019: Jagten er i gang

Otte fynske rigmænd har købt Jensen ud af Jensens Bøfhus

Medie: Stifter Palle Skov Jensen er helt ude af sit livsværk efter 34 år

Det offentlige elsker økologisk foodservice

Erfaren køkkenchef skifter til Madkastellet

Han skal stå for virksomhedens eventcatering

- Domino's vil med 100 procents sikkerhed miste kunder

Ny niche: Hun skaffer mad til erhvervslivet

Bil-kantine er base for mad ud af huset

Madkastellet lancerer kantiner uden ret meget kød

Markedet er klar til fleksitarkantiner, vurderer stifteren

Ægtepar laver italiensk cateringfirma

Foodservicebranchen vokser videre

Caspers bornholmske flymad er et hit

Hungry er på pengejagt

Løgismose Meyers har fyret topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Halifax Burgers fortsætter voldsom vækst

Fødevarestyrelsen lukkede sydjysk cateringfirma

Se alle Medlemmernes egne nyheder

ButiksKompagniet er hovedsponsor for Byens Bedste i Aarhus

Hvem ringer du til når branden er slukket?

PEASE - god mad fra ærten

Scanpack 2018: Fokus på plast og bæredygtighed

Gamst Blomster åbner ny butik på Lyngby Hovedgade

Har din virksomhed behov for innovation og for at øge sin andel på det voksende fødevaremarked?

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Alle har ret til friske frikadeller

RoboFood – Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

MENY i Præstø oplever endnu større succes efter køb af ny røgovn

JEROS A/S på vej på IBA 2018

Ny røgovn fordobler salget af pølser hos Kvickly i Haderslev

Ny ejer holder fast i Hørlyck Skos kvalitetsbevidste brand

Ribbenstege af kanon go' kvalitet til en fair pris.

DK's bedste og billigste flæsk i skiver

Stor forskel på karbonathåndhed i drikkevandet

JEROS A/S er nomineret til DI prisen 2018

24/7 overvågning mod Rotter og Mus:

Ecophon Mængdeberegner til akustikprodukter

God hygiejne hos fødevareproducenter – begynder med hygiejnisk design af produktionsudstyr

Overvågning og netværk

Når sort skal være rigtig sort

Ses vi på IBA 2018 i München?

JEROS a/s på IBA messen 2018

Vejen til innovative løsninger går gennem produktudvikling

Send til en kollega

0.184