Nyt netværk sætter spot på allergener i storkøkkener

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Repræsentanter for fødevareproducenter og storkøkkener var med til opstartsmøde i Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA.

Teknologisk Institut har holdt såkaldt opstartsmøde i det nye Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA, med repræsentanter for fødevareproducenter og storkøkkener.

På mødet var der bred enighed om, at der er udfordringer med at sikre korrekte og opdaterede oplysninger om allergener i fødevareværdikæden samt mangel på grænseværdier.

Lovgivningen på allergenområdet er begrænset, og derfor lyder det ofte fra både virksomheder og storkøkkener, at det er en udfordring at håndtere og analysere allergenerne korrekt, konstaterer konsulent Inger Olesen fra Teknologisk Institut.

- Det første møde i NOFA bekræftede, at der fortsat er stort behov for mere viden og samarbejde i værdikæden omkring fødevareallergener. Især emner om systemer til styring af oplysninger om allergener, grænseværdier og den fysiske håndtering af allergener optog deltagerne. Vi vil derfor sætte spot på disse emner ved kommende møder, fortæller hun.

Mangelfuld registrering i storkøkkener
Blandt deltagerne var kvalitetskonsulent Line Kjeldsen fra Regionshospital Nordjylland. Der oplever man blandt andet udfordringer med den manglende elektroniske registrering.

- Vi producerer både færdigpakkede produkter med krav om deklarering af allergener på etiketter samt produkter uden krav om etiketter – men stadig med behov for oplysninger om allergener. Vi skal bruge informationerne om allergener fra producenterne. Så længe alle produktblade ikke er registreret elektronisk, kan vi ikke trække oplysningerne automatisk. Det kræver, at vi fysisk tjekker deklarationerne på alle varer, hvilket er ekstremt ressourcekrævende og ikke en stabil løsning, siger Line Kjeldsen.

Læs også: Hospitalsmaden skal specialdesignes til patienterne

Den nye mærkningslov for fødevareallergener trådte i kraft i 2014. Mange producenter er derfor i fuld gang med at registrere deres produktblade elektronisk, men det tager tid.

Manglende grænseværdier
En anden af de store udfordringer er de manglende grænseværdier. Det kan resultere i, at producenter og kantiner mærker deres fødevarer med ”kan indeholde spor af…”, hvilket kan være misvisende og få forbrugere til at fravælge produkter. Dette giver en særlig udfordring på et hospital som Regionshospital Nordjylland.

- Som patient eller pårørende på et hospital har man et mere begrænset udvalg, end hvis man står i et stort supermarked. Derudover vil der typisk være mange patienter med et særligt behov. Udvalget kan pludselig blive meget snævert, hvis man må vælge for mange produkter og råvarer fra på grund af spormærkning, siger Line Kjeldsen.

NOFA skal skubbe til udviklingen
Inger Olesen fra Teknologisk Institut peger på, at NOFA ikke i sig selv løse udfordringen med grænseværdier og registrering, men at netværket kan skubbe til udviklingen og sikre flowet af informationer i værdikæden.

- Ved at have både producenter og storkøkkener i netværket kan NOFA understøtte, at problemstillingerne kommer frem i lyset, og at der kommer forbedringer. Dermed får man som producenter og storkøkkener de bedst mulige betingelser for at manøvrere på området under de betingelser, der nu engang er, bemærker hun.

Næste møde i netværker bliver holdt 4. oktober. Her vil der blandt andet være et oplæg om styring af allergener fra GS1 Trade Exact. Netværket er stadigt åbent for nye medlemmer.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar

Mest læste

Forsiden lige nu

Sommerferie på Foodservice Forum

Restaurantgæst betalte 7.335,- for meget

Nordjysk kro erklæret konkurs - ejer har kastet håndklædet i ringen

Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Street food klar i Fredericia

Sandwichkæde rykker nordpå

Nyhedsbrev

Idérig kok har succes i medborgerhus

Online Avis Arkiv

Just Eat gafler Domino's

Burger King klar med to nye restauranter

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Debat om Odenses ældremad blusser op igen

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Foodservice Danmark ser fremad

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Køge Kommune vil have mindre virksomheder som madleverandører

Nu sushirestaurant vil være en lille kæde

Kadeau slår igen til i København

Han åbner verdens første akvavit-bar

Vil gøre op med grimme julefrokostoplevelser

Tre kæmper om Kantineprisen

Street food på vej i Fredericia

Private dining vinder frem

Andefedtsburgere rykker vestpå

Ny restaurant forsøger sig i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskemaskiner og fliser

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Vi ser Aarhus i øjenhøjde

Har du problemer med smag og lugt fra dit drikkevand

ScaleGard Pro til drikkevandet.

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Latinerkvarteret er for specielle og eksklusive butikker

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Plastemballage er nødvendigt i den cirkulære økonomi

Vand fra hanen indeholder stoffer der kan påvirke smagen i din kaffe,

JEROS A/S på messer verden rundt

Eksportfremstød - Rejs med SMVdanmark og Kronprinsparret til Italien

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Mindre offentligt opgavetyveri, tak!

Pas godt på dine medarbejdere - og dig selv!

Netværksarrangement: Hvordan tilpasser vi os fremtidens krav?

Sådan er du som virksomhed stillet under en konflikt

Maden og vinen var fantastisk men… larmen!?

JEROS A/S på Anuga Food tech

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Send til en kollega

0.27