Nyt netværk sætter spot på allergener i storkøkkener

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Repræsentanter for fødevareproducenter og storkøkkener var med til opstartsmøde i Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA.

Teknologisk Institut har holdt såkaldt opstartsmøde i det nye Netværk Omkring FødevareAllergener, NOFA, med repræsentanter for fødevareproducenter og storkøkkener.

På mødet var der bred enighed om, at der er udfordringer med at sikre korrekte og opdaterede oplysninger om allergener i fødevareværdikæden samt mangel på grænseværdier.

Lovgivningen på allergenområdet er begrænset, og derfor lyder det ofte fra både virksomheder og storkøkkener, at det er en udfordring at håndtere og analysere allergenerne korrekt, konstaterer konsulent Inger Olesen fra Teknologisk Institut.

- Det første møde i NOFA bekræftede, at der fortsat er stort behov for mere viden og samarbejde i værdikæden omkring fødevareallergener. Især emner om systemer til styring af oplysninger om allergener, grænseværdier og den fysiske håndtering af allergener optog deltagerne. Vi vil derfor sætte spot på disse emner ved kommende møder, fortæller hun.

Mangelfuld registrering i storkøkkener
Blandt deltagerne var kvalitetskonsulent Line Kjeldsen fra Regionshospital Nordjylland. Der oplever man blandt andet udfordringer med den manglende elektroniske registrering.

- Vi producerer både færdigpakkede produkter med krav om deklarering af allergener på etiketter samt produkter uden krav om etiketter – men stadig med behov for oplysninger om allergener. Vi skal bruge informationerne om allergener fra producenterne. Så længe alle produktblade ikke er registreret elektronisk, kan vi ikke trække oplysningerne automatisk. Det kræver, at vi fysisk tjekker deklarationerne på alle varer, hvilket er ekstremt ressourcekrævende og ikke en stabil løsning, siger Line Kjeldsen.

Læs også: Hospitalsmaden skal specialdesignes til patienterne

Den nye mærkningslov for fødevareallergener trådte i kraft i 2014. Mange producenter er derfor i fuld gang med at registrere deres produktblade elektronisk, men det tager tid.

Manglende grænseværdier
En anden af de store udfordringer er de manglende grænseværdier. Det kan resultere i, at producenter og kantiner mærker deres fødevarer med ”kan indeholde spor af…”, hvilket kan være misvisende og få forbrugere til at fravælge produkter. Dette giver en særlig udfordring på et hospital som Regionshospital Nordjylland.

- Som patient eller pårørende på et hospital har man et mere begrænset udvalg, end hvis man står i et stort supermarked. Derudover vil der typisk være mange patienter med et særligt behov. Udvalget kan pludselig blive meget snævert, hvis man må vælge for mange produkter og råvarer fra på grund af spormærkning, siger Line Kjeldsen.

NOFA skal skubbe til udviklingen
Inger Olesen fra Teknologisk Institut peger på, at NOFA ikke i sig selv løse udfordringen med grænseværdier og registrering, men at netværket kan skubbe til udviklingen og sikre flowet af informationer i værdikæden.

- Ved at have både producenter og storkøkkener i netværket kan NOFA understøtte, at problemstillingerne kommer frem i lyset, og at der kommer forbedringer. Dermed får man som producenter og storkøkkener de bedst mulige betingelser for at manøvrere på området under de betingelser, der nu engang er, bemærker hun.

Næste møde i netværker bliver holdt 4. oktober. Her vil der blandt andet være et oplæg om styring af allergener fra GS1 Trade Exact. Netværket er stadigt åbent for nye medlemmer.


Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Bornholmerne må vente på Mikkeller

Kokke-legende lukker sin restaurant

Brøchner Hotels i samarbejde med Michelin-restauratør

Ny app skal give fyldte restauranter

Bornholmer-kok skal bespise hundredevis af flygæster

Det Danske Madhus tabte sag om "opgavetyveri"

Afgørelse: Det var helt i orden, at kommune indgik aftale med Madservice Kronjylland uden udbud

Nyhedsbrev

McDonald's åbner 20 nye restauranter

Storstilet ekspansion skal give op imod 1.000 nye arbejdspladser

Online Avis Arkiv

Supermarkeder begynder at gå foodservice-vejen

Detailkæderne øger aktiviteterne inden for foodservice med mere takeaway og catering

Fynboer fokuserer på foodservice

Salget af Daloons frosne convenience-produkter er stærkt stigende

Nye ejere tjener millioner på Bone's

Gammel krostue får nyt liv som restaurant

Fuld fart på fastfood

Det digitale køkken er lige om hjørnet

Coop udvider med måltider til både morgen og frokost

Svensk restaurantkæde vil indtage Danmark

Iværksætter får 40 millioner til kamp mod Just Eat

Orderyoyo vil give kontrollen tilbage til takeaway-restauranterne

Kantinemad på Michelin-niveau

Køkkenchef løfter sløret for arbejdsmetoderne i sit succesfulde køkken

Ny gourmetrestaurant i Aarhus

Madspild: Storkøkkener kan skære store lunser af budgettet

26.178 besøgte Foodexpo

- Fantastisk god stemning i hallerne

Burgerkæden Cock's & Cows solgt

Kokketalent erobrer dommermaver med stenbider og lammesteg

Jesper Dams Hansen fra Restaurant Babette i Vordingborg kan kalde sig Årets Kok 2018

- Vores navn er lidt sjovt og plat, men det virker

Delikatessedrenge, der vil være nyskabende, udvikler produkter til danske smagsløg

Lasse er Danmarks bedste kokkeelev

Nyt hotel får kæmperestaurant

Streetfood-boder gør sig klar i Vejle

Italiensk madmarked i København lukker

KFC klar med ny restaurant i Herning

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Send til en kollega

0.147