Formuer: Her er de allerrigeste restauratører

Analytiker har lavet liste over restaurationsbranchens millionærer - nyt navn helt på toppen

Kaspar Basse, stifter af juicekæden Joe & The Juice, er nu Danmarks rigeste restauratør med en formue på 388 millioner kroner i sit personligt ejede holdingselskab.

Det fastslår Ole Egholm, der som indehaver af Dansk Brancheanalyse hvert år bruger oceaner af timer på at nørde med regnskaber, og som de seneste to år har taget et grundigt kig på restaurationsbranchen.

Hans granskning af danske restauranter, kantiner, cateringvirksomheder, caféer, fastfood-steder og barer/natklubber samt deres ejere fik ham i den seneste brancheanalyse til at udnævne Claus Meyer som branchens rigeste. 

- Men Kaspar Basse har netop afleveret sit 2016-regnskab, hvor vi kan se, at han har reduceret sin ejerandel i Joe & The Juice yderligere, sådan at han nu kun ejer 5-10 procent af virksomheden. Året før ejede han 19 procent af Joe & The Juice.

- Kæden har så stor fremgang, at han i sit seneste regnskab fik et overskud på næsten 288 millioner kroner. Dermed har han overhalet Claus Meyer, der eller har fået æren af at være branchens rigeste restauratør, fortæller Ole Egholm til Food Supply.

Ole Egholm peger på, at Kaspar Basse har haft et fantastisk 2016, hvor han har tjent mange penge: Dels på driften af Joe & The Juice, dels - og først og fremmest - på, at han har reduceret sin ejerandel yderligere, et salg han har fået et trecifret millionbeløb ud af. 

Da Kaspar Basse blev vurderet på baggrund af hans 2015-regnskab, var han nummer fem på listen.

Her følger Dansk Brancheanalyses kommentarer til de øvrige navne på top 10-listen over Danmarks rigeste restauratører - en liste, som bortset fra de nye Kaspar Basse-tal er baseret på millionærernes 2015-regnskaber:

Claus Meyer, som altså nu er røget ned på andenpladsen, strøg til tops, efter at han i 2015 solgte sit imperium til kapitalfonden bag Løgismose Meyers. Han fik i omegnen af 280 millioner kroner for at sælge koncernen, og det sikrede ham en bogført formue på 260,523 millioner kroner. Samtidig spaltede han nogle penge over i et andet selskab, der ejes af hans hustru, Christina Meyer Bengtsson (nummer 27 på Dansk Brancheanalyses millionærliste), der har 37,501 millioner kroner.

Niels-Bo Valbro er måske lige på yderkanten af at være restauratør. Han er vel især teatermand, og på trods af, at teaterverdenen er et minefelt af kulturstøtte, egnsudviklingsstøtte, frivilligt arbejde og så videre, så har han om nogen lykkedes med at drive teater på imponerende dygtig kommerciel vis. Han driver Det Ny Teater, men driver også Teaterrestauranten ved Det Ny Teater, og Dansk Brancheanalyse har valgt at betragte ham som branchemand.

Henrik Søgård Sørensen på fjerdepladsen ejer stadig 25 procent af Det Danske Madhus, der fortsat har en kernesund indtjening, men han har også taget fem millioner kroner i udbytte. Brian Qvist Sørensen, nummer seks på listen, og Jens Jørn From (nummer 21) har også tjent deres penge ved salget af Det Danske Madhus, der nu ejes med 51 provent af den danske kapitalfond Polaris og fortsat ejes med 49 procent af de tre nævnte millionærer.

Jeppe Droob på femtepladsen ejer konceptet bag Sunset Boulevard, som han selv har opfundet (efter sigende på en rejse til Australien), og som åbnede dørene i 1996 med et sundere alternativ inden for fast-food end McDonald’s og Burger King. Han har indtil videre ikke solgt konceptet, der havde sit første overskud i fire år i 2015. Jeppe Droobs penge er ikke kommet fra restaurationsbranchen. Han er søn af Keld Droob, der har mange forskellige aktiviteter med afsæt i Esbjerg. Dansk Brancheanalyse betragter ham alligevel som restauratør, da han har været fuld tid i branchen i en årrække. Den store stigning i hans formue skyldes ikke, at Sunset Boulevard i 2015 havde overskud på 3,648 millioner kroner, men snarere de fine kursstigninger i hans værdipapirportefølje.

Steen Aalund Olsen ejer ikke kun 17 procent af Kong Hans’ Kælder - han har tjent sine formue ved at sælge Løgismose til de nuværende ejere, som efterfølgende har fusioneret Løgismose med Meyers. Løgismose-koncernen er ikke med i analysen, da Dansk Brancheanalyse primært betragter aktiviteten som fødevareproduktion. Ejerne derfra er dog med på millionærlisten, som også består af familien Grønlykke. Dansk Brancheanalyse ser Mikael Grønlykke (nummer 10), Jeppe Grønlykke (12), Jacob Grønlykke (16) og Christian Grønlykke (26) som restauratører, da de nu også er involveret i Kong Hans' Kælder.

Tholstrup-familien består af Tine, Thomas og Andreas Peter Henrik Tholstrup, der hver især ejer omkring en tredjedel af T. Tholstrup Catering, Tine muligvis en smule mere. Selskabet har eksisteret siden 1977 og har drevet Bøf & Ost, Peder Oxe og Oxes Vinkælder i mange år, og siden er flere kommet til, som Huks Fluks og M/S Øresund, alle beliggende på Gråbrødretorv i København.

Evar-familien ejer 100 procent af Jacob’s Bar BQ i Aarhus, og familien ejer også et hotel (The Mayor). Dansk Brancheanalyse har ikke afdækket hele familiedynastiet, men formuen på de 95,329 millioner kroner ejes af Benjamin, Daniel, Dina og Mimi, der tilsammen ejer 75 procent af selskabet, og så ejer Samson Evar (nummer 28) de sidste 25 procent.

Ole Egholm sammenfatter sit overblik over branchens succeser således:

- Vil du være rig restauratør, skal du være rigtigt dygtig til at drive restaurant gennem en årrække. Men hvis du vil være stenrig restauratør skal du også have en næse for at skabe et koncept, som andre gider investere i.

- Så kan du på én gang få mange års fremtidig indtjening, og i princippet læne dig tilbage og spille golf, hvis du vil.  Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Foodservice Danmark ser fremad

Køge Kommune vil have mindre virksomheder som madleverandører

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Nyhedsbrev

Debat om Odenses ældremad blusser op igen

Online Avis Arkiv

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Nu sushirestaurant vil være en lille kæde

Kadeau slår igen til i København

Han åbner verdens første akvavit-bar

Vil gøre op med grimme julefrokostoplevelser

Tre kæmper om Kantineprisen

Street food på vej i Fredericia

Private dining vinder frem

Måltidsboxen skal redde travle familier

Andefedtsburgere rykker vestpå

Purung restaurantchef skal sætte fut i Sunset Boulevard

Genåbning: Første 50 gæster får gratis burgere i et år

Restaurationsbranchen sætter samfundsansvar på menuen

Ny restaurant forsøger sig i Aarhus

Køkkenchefen blev juicemester

- Det er meget, meget spændende at være udvikler, siger Leslie Jørgensen, der har ansvar for Rynkebys Bramhults-serie

Ny Hanegal-fabrik til færdigretter er stadig uafklaret

Men den kommer, og den skal kunne udvides, siger ledelsen

Både op og ned for Geia Food

Omsætningen steg til over 1,2 milliarder kroner, men intens konkurrence fik overskuddet til at dale

Tankmad har fået et kvalitetsløft

Horesta: Ny app kan skade branchen

Tarteletcafé er et enormt hit

Sushibar - nu også på Bornholm

Jysk hotelchef drømmer om en gourmetrestaurant

Restauranter kan nu også bruge Nøglehulsmærket

Se alle Medlemmernes egne nyheder

ScaleGard Pro til drikkevandet.

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Latinerkvarteret er for specielle og eksklusive butikker

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Plastemballage er nødvendigt i den cirkulære økonomi

Vand fra hanen indeholder stoffer der kan påvirke smagen i din kaffe,

JEROS A/S på messer verden rundt

Eksportfremstød - Rejs med SMVdanmark og Kronprinsparret til Italien

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Mindre offentligt opgavetyveri, tak!

Pas godt på dine medarbejdere - og dig selv!

Netværksarrangement: Hvordan tilpasser vi os fremtidens krav?

Sådan er du som virksomhed stillet under en konflikt

Maden og vinen var fantastisk men… larmen!?

JEROS A/S på Anuga Food tech

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

JEROS A/S på Internorga 2018

Den 1. marts 2018 - Symposium om værdikædeoptimering og sensorer til fødeva...

FØDEVARESVINDEL - Vurdering og styring af risici

JEROS A/S på messer worldwide

Termokasse med plastindsats er robust og rengøringsvenlig

Send til en kollega

0.141