Nye køkkener løser ikke problemet med underernæring

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Køkken-pulje er noget pjat, mener Odense-rådmand

Når beboere på landets plejehjem sætter sig til middagsbordet, skal maden helst være lavet lokalt. Det mener Regeringen og partierne bag Finansloven, der derfor i 2017 afsatte 425 mio. kr. til etablering og renovering af køkkener på plejehjem.

Men det er langt fra alle, der klapper begejstret i hænderne.

Jens Kondrup, pensioneret overlæge og repræsentant for Dansk Klinisk Selskab for Ernæring (DSKE) i Forum for Underernæring, siger til Magasinet Pleje, at der faktisk ikke er ret megen viden om betydningen af lokalt tilberedt mad versus centralt/udbragt mad.

- Det er meget typisk for udviklingen i velfærdsamfundet i disse år, at man laver en masse besparende "kvalitetsløft" uden at måle kvaliteten. Da man nedlagde alle de små køkkener, var der ingen, der undersøgte noget som helst. Dansk Selskab for Klinisk Ernæring mener, at det er helt afgørende, at kostindtag og/eller vægt bliver registreret på plejehjem, hjemmepleje mv, specielt for de underernærede - og særligt hvis man bruger ½ mia. på dette, siger Jens Kondrup, der er tidligere formand for DSKE.

Han opfordrer til, at indsatsen vurderes på nogle fastsatte succeskriterier.

- Der vil være mange forskellige lokale bygnings-tiltag, og for at se, om noget virker bedre end andet, opfordrer vi stærkt til, at indtag, vægt, m.m. måles blandt de underernærede. Og - suk - det havde været meget bedre at bruge ½ mia. kr. på mange forskellige tiltag, der måtte hjælpe på kostindtaget, i stedet for at kaste hele beløbet efter et afgrænset problem, uden at vi ved, at netop dét er et problem, siger han.

Odense vil - måske - ikke
I Odense Kommune vurderer rådmand Brian Skov Nielsen umiddelbart, at køkken-puljen er "noget pjat".

- Puljen blev jo vedtaget efter de kommunale budgetter var lagt. Anlægsmidlerne er brugt. Og så kan vi i Odense ikke bare finde 25 procent, som er den egenbetaling, kommunerne selv skal lægge. Det er lidt en hadegave, siger rådmand Brian Skov Nielsen (Ø), Ældre- og Handicapforvaltningen.

Brian Skov Nielsen vil ikke afvise, at enkelte køkkener på plejehjem i Odense kan have gavn af en renovering. Men han mener ikke, at det løser problemer med underernæring hos ældre.

- Pengene ville være givet langt bedre ud ved at sætte midler af til flere diætister, flere køkkenassistenter og ernæringspraktikere på plejehjemmene ...

Vil det sige, at I i Odense afviser at søge puljen?

- Jeg har som udgangspunkt den holdning, at der ikke skal eksistere en pulje med penge på finansloven, som Odense Kommune ikke søger. Og vi er igang med et stort ernæringsprojekt i Odense i forvejen, så måske kan vi finde et projekt, hvor det passer. Men det kan irritere mig, at der er så stor fokus på plejehjem, istedet for at man kigger med et større perspektiv og dermed også på borgere i eget hjem, der modtager hjemmepleje. Man skævvrider debatten, siger Brian Skov Nielsen.

Ingen kommuner har søgt puljen - endnu

Ældreminister Thyra Frank er selvsagt ikke enig i kritikken.
- Jeg tror på, at hvis vi rykker køkkenet tættere på beboerne på plejehjemmene, og måske også involverer de ældre i den daglige madlavning, så får vi gladere ældre, der spiser mere, siger ministeren.

Ingen kommuner har søgt puljen endnu, oplyser Ældreministeriet. Ifølge ministeriet er det også forventeligt, idet puljen netop er frigivet og fordi, der for kommunerne ligger en del arbejde bag en ansøgning.

Der stilles krav om mindst 25 pct. medfinansiering af det enkelte projekt, når der er tale om renovering, etablering eller genetablering af køkkener på servicearealer.

Der er ansøgningsfrist 28. marts 2017 kl. 12.00. Puljemidlerne skal anvendes inden udgangen af 2017.



Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar

Mest læste

Forsiden lige nu

Sommerferie på Foodservice Forum

Restaurantgæst betalte 7.335,- for meget

Nordjysk kro erklæret konkurs - ejer har kastet håndklædet i ringen

Nyuddannet sommelier udfordrer vanedyret

Kristian Ishøy har været vinfan, siden han var lille

Street food klar i Fredericia

Sandwichkæde rykker nordpå

Nyhedsbrev

Idérig kok har succes i medborgerhus

Online Avis Arkiv

Just Eat gafler Domino's

Burger King klar med to nye restauranter

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Debat om Odenses ældremad blusser op igen

Flytning og relancering koster Noma millionunderskud i 2017

Regnskab for 2017 viser underskud på 1,7 millioner kroner for den hyldede gourmetrestaurant Noma

Madklubben kaster millioner af sig

Efter et 2016 præget af store investeringer kan restaurantkæden Madklubben igen notere et stort plus

Foodservice Danmark ser fremad

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Køge Kommune vil have mindre virksomheder som madleverandører

Nu sushirestaurant vil være en lille kæde

Kadeau slår igen til i København

Han åbner verdens første akvavit-bar

Vil gøre op med grimme julefrokostoplevelser

Tre kæmper om Kantineprisen

Street food på vej i Fredericia

Private dining vinder frem

Andefedtsburgere rykker vestpå

Ny restaurant forsøger sig i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskemaskiner og fliser

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Vi ser Aarhus i øjenhøjde

Har du problemer med smag og lugt fra dit drikkevand

ScaleGard Pro til drikkevandet.

Mød SMVdanmark på Folkemødet

Latinerkvarteret er for specielle og eksklusive butikker

Beskyt dig: En teenager kan hacke din virksomhed

Plastemballage er nødvendigt i den cirkulære økonomi

Vand fra hanen indeholder stoffer der kan påvirke smagen i din kaffe,

JEROS A/S på messer verden rundt

Eksportfremstød - Rejs med SMVdanmark og Kronprinsparret til Italien

Sommerskole ”Entrepreneurship in Food and BioEngineering”

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Møde om fødevarevirksomheders efteruddannelsesbehov

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Verdensnyhed: en pladsoptimerende IBC-palletank

Mindre offentligt opgavetyveri, tak!

Pas godt på dine medarbejdere - og dig selv!

Netværksarrangement: Hvordan tilpasser vi os fremtidens krav?

Sådan er du som virksomhed stillet under en konflikt

Maden og vinen var fantastisk men… larmen!?

JEROS A/S på Anuga Food tech

Ny håndbog: Få et 'JA' af din bank

Send til en kollega

0.184