23948sdkhjf

Nye køkkener løser ikke problemet med underernæring

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Køkken-pulje er noget pjat, mener Odense-rådmand

Når beboere på landets plejehjem sætter sig til middagsbordet, skal maden helst være lavet lokalt. Det mener Regeringen og partierne bag Finansloven, der derfor i 2017 afsatte 425 mio. kr. til etablering og renovering af køkkener på plejehjem.

Men det er langt fra alle, der klapper begejstret i hænderne.

Jens Kondrup, pensioneret overlæge og repræsentant for Dansk Klinisk Selskab for Ernæring (DSKE) i Forum for Underernæring, siger til Magasinet Pleje, at der faktisk ikke er ret megen viden om betydningen af lokalt tilberedt mad versus centralt/udbragt mad.

- Det er meget typisk for udviklingen i velfærdsamfundet i disse år, at man laver en masse besparende "kvalitetsløft" uden at måle kvaliteten. Da man nedlagde alle de små køkkener, var der ingen, der undersøgte noget som helst. Dansk Selskab for Klinisk Ernæring mener, at det er helt afgørende, at kostindtag og/eller vægt bliver registreret på plejehjem, hjemmepleje mv, specielt for de underernærede - og særligt hvis man bruger ½ mia. på dette, siger Jens Kondrup, der er tidligere formand for DSKE.

Han opfordrer til, at indsatsen vurderes på nogle fastsatte succeskriterier.

- Der vil være mange forskellige lokale bygnings-tiltag, og for at se, om noget virker bedre end andet, opfordrer vi stærkt til, at indtag, vægt, m.m. måles blandt de underernærede. Og - suk - det havde været meget bedre at bruge ½ mia. kr. på mange forskellige tiltag, der måtte hjælpe på kostindtaget, i stedet for at kaste hele beløbet efter et afgrænset problem, uden at vi ved, at netop dét er et problem, siger han.

Odense vil - måske - ikke
I Odense Kommune vurderer rådmand Brian Skov Nielsen umiddelbart, at køkken-puljen er "noget pjat".

- Puljen blev jo vedtaget efter de kommunale budgetter var lagt. Anlægsmidlerne er brugt. Og så kan vi i Odense ikke bare finde 25 procent, som er den egenbetaling, kommunerne selv skal lægge. Det er lidt en hadegave, siger rådmand Brian Skov Nielsen (Ø), Ældre- og Handicapforvaltningen.

Brian Skov Nielsen vil ikke afvise, at enkelte køkkener på plejehjem i Odense kan have gavn af en renovering. Men han mener ikke, at det løser problemer med underernæring hos ældre.

- Pengene ville være givet langt bedre ud ved at sætte midler af til flere diætister, flere køkkenassistenter og ernæringspraktikere på plejehjemmene ...

Vil det sige, at I i Odense afviser at søge puljen?

- Jeg har som udgangspunkt den holdning, at der ikke skal eksistere en pulje med penge på finansloven, som Odense Kommune ikke søger. Og vi er igang med et stort ernæringsprojekt i Odense i forvejen, så måske kan vi finde et projekt, hvor det passer. Men det kan irritere mig, at der er så stor fokus på plejehjem, istedet for at man kigger med et større perspektiv og dermed også på borgere i eget hjem, der modtager hjemmepleje. Man skævvrider debatten, siger Brian Skov Nielsen.

Ingen kommuner har søgt puljen - endnu

Ældreminister Thyra Frank er selvsagt ikke enig i kritikken.
- Jeg tror på, at hvis vi rykker køkkenet tættere på beboerne på plejehjemmene, og måske også involverer de ældre i den daglige madlavning, så får vi gladere ældre, der spiser mere, siger ministeren.

Ingen kommuner har søgt puljen endnu, oplyser Ældreministeriet. Ifølge ministeriet er det også forventeligt, idet puljen netop er frigivet og fordi, der for kommunerne ligger en del arbejde bag en ansøgning.

Der stilles krav om mindst 25 pct. medfinansiering af det enkelte projekt, når der er tale om renovering, etablering eller genetablering af køkkener på servicearealer.

Der er ansøgningsfrist 28. marts 2017 kl. 12.00. Puljemidlerne skal anvendes inden udgangen af 2017.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Afstemning: Her er Danmarks bedste takeaway

Cateringfirma overtager kantinedrift

Aalborg får ny vegetarrestaurant

Sticks'n'Sushi vil have 100 restauranter

Jespers Torvekøkken vokser videre

Catering-virksomheden driver nu 33 kantiner

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Nyhedsbrev

Fingerbetaling bliver permanent i CBS-kantiner

Online Avis Arkiv

Investeringer: Hanegal halverer overskuddet

Fødevarevirksomheden er nu gearet til mere vækst

Skummer fløden af bedre mad og flere oplevelser

Jysk restaurant har ikke noget menukort

Køkkenmedarbejdere i total forvandling

1

Danske kokke henter VM-guld til Danmark

1

Letz Sushi går nye, ansvarlige veje

Suppenørd klar med nyt koncept

Danske kokke har øget fokus på energiforbruget

10 kokke klar til finalen i Årets Kok

Trykket stemning i kommunalt køkken

1

Avis: Domino's udnytter smuthul til at slette smileyrapporter

Restauranter og hoteller må slås om elever

Easyfood-direktør: Den nemmeste del er at udvikle et nyt produkt

Konkurrencekraften ryger, hvis der ikke følger en effektiv produktion med, siger Flemming Paasch

Historisk restaurant lukker efter strid om tag

Restaurant-forpagtere giver op efter otte måneder

Ejer: De manglede måske de faglige kompetencer

Danmarks bedste kantine: Vi tager de unge seriøst

- Det er i grunden et simpelt miljø, siger køkkenchefen

Køkkenleder fortsætter i Elbokøkkenet

Ti Trin Ned bliver afløst af pizzeria

Michelin-kokke konkurrerer på Als

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny projektleder ved DTU Center for Hygiejnisk Design

Rengøringsteknikker, hygiejnisk design og best practice i industriel hygiejne

Pallekar, plastkar og bigbox

Speed dating mellem virksomheder og forskere resulterer i fødevareinnovation

Mange muligheder for at se JEROS produkter verden rundt

Teknologi til forbedring af forretning i fødevarebranchen

Hurtig og effektiv rengøring af vægtskåle

JEROS opdatere deres velkendte kassevasker

JEROS A/S på FoodTech 2018

Nedtælling til FoodTech 2018 er begyndt

Superbrugsen i Ørbæk øger salg af pølser med 35% ved køb af ny røgovn

Bliv klogere på digitalisering og E-handel

Sikkerdigital.dk skal styrke virksomheders IT-sikkerhed

Stærk forskning og viden bliver til gavn for samfundet

Restaurant Grøds forventninger til et samarbejde med DTU

Har din virksomhed behov for innovation og for at øge sin andel på det voksende fødevaremarked?

Stor interesse for robotter til fødevareindustrien

Slagter Kirkeby går op i røg

ButiksKompagniet er hovedsponsor for Byens Bedste i Aarhus

Hvem ringer du til når branden er slukket?

PEASE - god mad fra ærten

Scanpack 2018: Fokus på plast og bæredygtighed

Gamst Blomster åbner ny butik på Lyngby Hovedgade

Har din virksomhed behov for innovation og for at øge sin andel på det voks...

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Send til en kollega

0.147