23948sdkhjf

Nye køkkener løser ikke problemet med underernæring

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Køkken-pulje er noget pjat, mener Odense-rådmand

Når beboere på landets plejehjem sætter sig til middagsbordet, skal maden helst være lavet lokalt. Det mener Regeringen og partierne bag Finansloven, der derfor i 2017 afsatte 425 mio. kr. til etablering og renovering af køkkener på plejehjem.

Men det er langt fra alle, der klapper begejstret i hænderne.

Jens Kondrup, pensioneret overlæge og repræsentant for Dansk Klinisk Selskab for Ernæring (DSKE) i Forum for Underernæring, siger til Magasinet Pleje, at der faktisk ikke er ret megen viden om betydningen af lokalt tilberedt mad versus centralt/udbragt mad.

- Det er meget typisk for udviklingen i velfærdsamfundet i disse år, at man laver en masse besparende "kvalitetsløft" uden at måle kvaliteten. Da man nedlagde alle de små køkkener, var der ingen, der undersøgte noget som helst. Dansk Selskab for Klinisk Ernæring mener, at det er helt afgørende, at kostindtag og/eller vægt bliver registreret på plejehjem, hjemmepleje mv, specielt for de underernærede - og særligt hvis man bruger ½ mia. på dette, siger Jens Kondrup, der er tidligere formand for DSKE.

Han opfordrer til, at indsatsen vurderes på nogle fastsatte succeskriterier.

- Der vil være mange forskellige lokale bygnings-tiltag, og for at se, om noget virker bedre end andet, opfordrer vi stærkt til, at indtag, vægt, m.m. måles blandt de underernærede. Og - suk - det havde været meget bedre at bruge ½ mia. kr. på mange forskellige tiltag, der måtte hjælpe på kostindtaget, i stedet for at kaste hele beløbet efter et afgrænset problem, uden at vi ved, at netop dét er et problem, siger han.

Odense vil - måske - ikke
I Odense Kommune vurderer rådmand Brian Skov Nielsen umiddelbart, at køkken-puljen er "noget pjat".

- Puljen blev jo vedtaget efter de kommunale budgetter var lagt. Anlægsmidlerne er brugt. Og så kan vi i Odense ikke bare finde 25 procent, som er den egenbetaling, kommunerne selv skal lægge. Det er lidt en hadegave, siger rådmand Brian Skov Nielsen (Ø), Ældre- og Handicapforvaltningen.

Brian Skov Nielsen vil ikke afvise, at enkelte køkkener på plejehjem i Odense kan have gavn af en renovering. Men han mener ikke, at det løser problemer med underernæring hos ældre.

- Pengene ville være givet langt bedre ud ved at sætte midler af til flere diætister, flere køkkenassistenter og ernæringspraktikere på plejehjemmene ...

Vil det sige, at I i Odense afviser at søge puljen?

- Jeg har som udgangspunkt den holdning, at der ikke skal eksistere en pulje med penge på finansloven, som Odense Kommune ikke søger. Og vi er igang med et stort ernæringsprojekt i Odense i forvejen, så måske kan vi finde et projekt, hvor det passer. Men det kan irritere mig, at der er så stor fokus på plejehjem, istedet for at man kigger med et større perspektiv og dermed også på borgere i eget hjem, der modtager hjemmepleje. Man skævvrider debatten, siger Brian Skov Nielsen.

Ingen kommuner har søgt puljen - endnu

Ældreminister Thyra Frank er selvsagt ikke enig i kritikken.
- Jeg tror på, at hvis vi rykker køkkenet tættere på beboerne på plejehjemmene, og måske også involverer de ældre i den daglige madlavning, så får vi gladere ældre, der spiser mere, siger ministeren.

Ingen kommuner har søgt puljen endnu, oplyser Ældreministeriet. Ifølge ministeriet er det også forventeligt, idet puljen netop er frigivet og fordi, der for kommunerne ligger en del arbejde bag en ansøgning.

Der stilles krav om mindst 25 pct. medfinansiering af det enkelte projekt, når der er tale om renovering, etablering eller genetablering af køkkener på servicearealer.

Der er ansøgningsfrist 28. marts 2017 kl. 12.00. Puljemidlerne skal anvendes inden udgangen af 2017.

Hold dig opdateret med Foodservice Forum
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Cateringbranchen opruster med ny forening

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Scandic skal bruge 700 nye medarbejdere

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Flere og flere vælger madordning frem for madpakken

Nyhedsbrev

Sommer: Bone's fik mindste plus siden 2003

Online Avis Arkiv

Wellendorf ny holdkaptajn for kokkelandsholdet

Casper Christensen satser på måltidskasser

Ny ejer måske på vej til Domino's

Restaurantkæde køber hotel midt i København

Ældremaden hitter i Randers

Just Eat vokser voldsomt: 221 millioner ordrer på et år

Aalborg-restauranter fusionerer: Køkkenchef stopper

Fødevarestyrelsen klar med 18 kontrolkampagner

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Ny cateringboss: Vil kunden ha' øko, prøver vi at skaffe det

AB Caterings direktør har kig på samarbejde

Se billederne: Cateringbranchen i hopla

5.000 gæster ville se på mulighederne

Erfarne cateringfolk har overtaget Hotel Møen

Retssag: Cafékæde tabte navnestrid

Ny portal vil hjælpe amatørkokke med at sælge delemad

Nordjysk cateringmesse får økologisk univers

Scandic tilbyder jobgaranti – vil fordoble antallet af elever

Arctic Group skal sælge økologiske fødevarer til ny, islandsk butikskæde

Frankies Pizza rykker til Jylland

Her er Danmarks nye kokke på Cateringlandsholdet

Pizzeria lukket efter mistanke om rotter

Makkerpar overtager to spisesteder

Sunset Boulevard rykker ind i Lalandia

Se alle Medlemmernes egne nyheder

RPC Superfos modtager CSR-certifikat fra Randers kommune

JEROS A/S udråbt som Årets virksomhed 2018 i Faaborg Midtfyn kommune

JEROS A/S på Internorga 2019

FKM uden kompromis

DT Rullecontainer arbejder til stadighed med sikkerhed og ergonomi

Accelerator programmet Growing Food CPH hjælper start-ups inden for fødevarebranchen

Erhvervsministeren lyttede til argumenter for fair betalingsfrister

Optimeret tøjforbrug i din fødevareproduktion

Mød Kalu på Mad & Glæde i Forum 2.-3. marts

Nordic Retail åbner kontor i Stockholm

Ses vi på messe i Aalborg på onsdag?

Sous vide produktion med integreret sikkerhedsberegner

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for din kunder

Velkommen til vores køberdatabase "Søgeagenten"

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

RollDolly fra DT Rullecontainer

White rock FR – Hygiejnisk og hårdfør vægbeklædning til storkøkkener, restauranter, vådrum m.v.

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Er din virksomhed forberedt på en hård Brexit?

Stregkoder skaber stadig problemer i butikkerne

Få eksportrådgivning der skaber succes i din virksomhed på bare et år?

Røgeovnen, der betalte sig selv

Send til en kollega

0.194