Nye køkkener løser ikke problemet med underernæring

| Af Anne Ristorp Kraufeldt | Tip redaktionen om en historie

Køkken-pulje er noget pjat, mener Odense-rådmand

Når beboere på landets plejehjem sætter sig til middagsbordet, skal maden helst være lavet lokalt. Det mener Regeringen og partierne bag Finansloven, der derfor i 2017 afsatte 425 mio. kr. til etablering og renovering af køkkener på plejehjem.

Men det er langt fra alle, der klapper begejstret i hænderne.

Jens Kondrup, pensioneret overlæge og repræsentant for Dansk Klinisk Selskab for Ernæring (DSKE) i Forum for Underernæring, siger til Magasinet Pleje, at der faktisk ikke er ret megen viden om betydningen af lokalt tilberedt mad versus centralt/udbragt mad.

- Det er meget typisk for udviklingen i velfærdsamfundet i disse år, at man laver en masse besparende "kvalitetsløft" uden at måle kvaliteten. Da man nedlagde alle de små køkkener, var der ingen, der undersøgte noget som helst. Dansk Selskab for Klinisk Ernæring mener, at det er helt afgørende, at kostindtag og/eller vægt bliver registreret på plejehjem, hjemmepleje mv, specielt for de underernærede - og særligt hvis man bruger ½ mia. på dette, siger Jens Kondrup, der er tidligere formand for DSKE.

Han opfordrer til, at indsatsen vurderes på nogle fastsatte succeskriterier.

- Der vil være mange forskellige lokale bygnings-tiltag, og for at se, om noget virker bedre end andet, opfordrer vi stærkt til, at indtag, vægt, m.m. måles blandt de underernærede. Og - suk - det havde været meget bedre at bruge ½ mia. kr. på mange forskellige tiltag, der måtte hjælpe på kostindtaget, i stedet for at kaste hele beløbet efter et afgrænset problem, uden at vi ved, at netop dét er et problem, siger han.

Odense vil - måske - ikke
I Odense Kommune vurderer rådmand Brian Skov Nielsen umiddelbart, at køkken-puljen er "noget pjat".

- Puljen blev jo vedtaget efter de kommunale budgetter var lagt. Anlægsmidlerne er brugt. Og så kan vi i Odense ikke bare finde 25 procent, som er den egenbetaling, kommunerne selv skal lægge. Det er lidt en hadegave, siger rådmand Brian Skov Nielsen (Ø), Ældre- og Handicapforvaltningen.

Brian Skov Nielsen vil ikke afvise, at enkelte køkkener på plejehjem i Odense kan have gavn af en renovering. Men han mener ikke, at det løser problemer med underernæring hos ældre.

- Pengene ville være givet langt bedre ud ved at sætte midler af til flere diætister, flere køkkenassistenter og ernæringspraktikere på plejehjemmene ...

Vil det sige, at I i Odense afviser at søge puljen?

- Jeg har som udgangspunkt den holdning, at der ikke skal eksistere en pulje med penge på finansloven, som Odense Kommune ikke søger. Og vi er igang med et stort ernæringsprojekt i Odense i forvejen, så måske kan vi finde et projekt, hvor det passer. Men det kan irritere mig, at der er så stor fokus på plejehjem, istedet for at man kigger med et større perspektiv og dermed også på borgere i eget hjem, der modtager hjemmepleje. Man skævvrider debatten, siger Brian Skov Nielsen.

Ingen kommuner har søgt puljen - endnu

Ældreminister Thyra Frank er selvsagt ikke enig i kritikken.
- Jeg tror på, at hvis vi rykker køkkenet tættere på beboerne på plejehjemmene, og måske også involverer de ældre i den daglige madlavning, så får vi gladere ældre, der spiser mere, siger ministeren.

Ingen kommuner har søgt puljen endnu, oplyser Ældreministeriet. Ifølge ministeriet er det også forventeligt, idet puljen netop er frigivet og fordi, der for kommunerne ligger en del arbejde bag en ansøgning.

Der stilles krav om mindst 25 pct. medfinansiering af det enkelte projekt, når der er tale om renovering, etablering eller genetablering af køkkener på servicearealer.

Der er ansøgningsfrist 28. marts 2017 kl. 12.00. Puljemidlerne skal anvendes inden udgangen af 2017.



Hold dig opdateret med Foodservice Forum

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Caspers bornholmske flymad er et hit

Hungry er på pengejagt

Løgismose Meyers har fyret topchefen

Tørk Furhauges resultater ikke gode nok, mener bestyrelsen

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Halifax Burgers fortsætter voldsom vækst

Restaurant fortsatte salget trods rotter

Nyhedsbrev

Nye måltidskasser fik en flyvende start

Online Avis Arkiv

Jyde stormer frem med gourmet-catering

Nu udvider han til tredobbelt størrelse

Løgismose Meyers satser på flere færdigretter

Ny fabrik skal servicere et tilsyneladende umætteligt marked for convenience-produkter

MASH vil have nye ejere med ind

MeMu-souschef vandt Hotdog DM

Nordjysk restaurant vinder kokkekamp - igen

Foodservice Danmark skifter direktør igen

Scandic i totalt buræg-stop på alle hoteller

Fødevarestyrelsen lukkede sydjysk cateringfirma

Prisen går til… Noma

Restauranten bliver den første modtager af Københavns Snedkerlaugs nye pris

International rådgivning på højt niveau

Færre øko-grøntsager efter tør sommer

Kage-mænd køber kaffekæde

Ny vidensbank skal give maden et løft

I den nye vidensbank skal fagpersoner kunne finde inspiration og dele erfaringer om mad, måltider og ernæring til ældre

Madklubben udvider i Århus

Investeringer æder af foodservice-grossisters overskud

40 millioner skal fremme gastronomisk superliga

Regeringen afsætter 10 millioner kroner om året de næste fire år til gastronomi. Det kan skabe flere arbejdspladser

Bæredygtigt fanget hellefisk – en delikatesse fra Vestgrønland

Ingen danske medaljer ved sommelier NM

Kantiner og restauranter i trekantområdet inviteres til Markedsdag

Madentreprenør åbner nyt spisested

Kro lukker og stopper madlevering til 350 ældre

Københavns Madhus får ny direktør

Just Eat vil også levere morgenmad

Catering-advarsler er gjort til skamme

Se alle Medlemmernes egne nyheder

RoboFood – Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

MENY i Præstø oplever endnu større succes efter køb af ny røgovn

JEROS A/S på vej på IBA 2018

Ny røgovn fordobler salget af pølser hos Kvickly i Haderslev

Ny ejer holder fast i Hørlyck Skos kvalitetsbevidste brand

Ribbenstege af kanon go' kvalitet til en fair pris.

DK's bedste og billigste flæsk i skiver

Stor forskel på karbonathåndhed i drikkevandet

JEROS A/S er nomineret til DI prisen 2018

24/7 overvågning mod Rotter og Mus:

Ecophon Mængdeberegner til akustikprodukter

God hygiejne hos fødevareproducenter – begynder med hygiejnisk design af produktionsudstyr

Overvågning og netværk

Når sort skal være rigtig sort

Ses vi på IBA 2018 i München?

JEROS a/s på IBA messen 2018

Vejen til innovative løsninger går gennem produktudvikling

Derfor er SMVdanmark imod revisionspligt

Slip af med bakterier i dit vand

En god kop kaffe er simpel... Den består af to ingredienser: kaffebønner og vand.

Aqua-Pure AP110 filter

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Efteruddannelse i Hygiejnisk design på DTU

Find ud af hvad du kan gøre for at, undgå kalk på håndvaske, glas, opvaskem...

N’tatlim - nye kager i dessertkategorien!

Send til en kollega

0.144