23948sdkhjf

Fødevaresikkerheden kan meget let være udfordret i kantiner og storkøkkener!

| Medlemsnyhed | Indrykket af DTU Food Tech

Er det nu også sandt vil mange sikkert mene? For vi har da fokus på gode procedurer, risikovurdering og effektiv egenkontrol, men hvad hvis det ikke er nok?

For at det hele hænger perfekt sammen skal kvaliteten af produktionslokaler og –udstyr være af så høj en standard, at der er tale som et såkaldt hygiejnisk design. Et hygiejnisk design, vil forhindre at produktrester og anden forurening kan gemme sig over tid og gør dermed rengøring lettere at udføre. Derfor skaber hygiejnisk design en reduceret risiko for at færdige madvarer er kontamineret og dermed en højere fødevaresikkerhed. Kort handler dette om effektiv rengøring, men også om, hvordan man reducerer utilsigtet spreder forurening til omgivelserne.

Det er vores opfattelse, at der både kan og skal gøres mere ved den hygiejniske kvalitet i mindre produktionsfaciliteter siger test manager Alan Friis fra DTU Center for Hygiejnisk Design, og fortsætter at vi på DTU meget gerne vil medvirke til, at gøre de gode processer og produkter i catering og storkøkkener endnu mere sikre. At dette kan få endnu større betydning i fremtiden understreges af, at nye ingredienser og madtrends vinder frem samt, at graden af procesbehandling måske samtidig reduceres, således at vi pasteuriserer med lavere intensitet.

Der skal altså fokus på udstyr, men også på produktionsflader, indretning og lagerfaciliteter. Ved at tænke på det samlede system og øge den samlede rengøringsvenlighed kan vi forbedre fødevaresikkerheden væsentligt.

Det lyder jo lige til, hvorfor er så alligevel svært gennemførligt? Flere vi sige at hygiejnisk design er for dyrt! Andre, at det er svært at forbedre yderligere på komplicerede maskiner! Den største hæmsko er dog nok mere den, at vi gør, som vi plejer og ikke tænker samlet på det hygiejniske ved indretning af storkøkkener.

For at skyde dette i gang har vi arrangeret et eftermiddagsmøde på DTU den 26. juni klokken 13.30

For mere information, kontakt Lissi Holm lihol@food.dtu.dk 

Medlemsnyhed

Indrykket af
DTU Food Tech

Kemitorvet
Bygning 201
2800 Kgs. Lyngby
Danmark
DTU Food Tech

Send til en kollega

0.219